Mit várhatunk egy Neo QLED tévétől? Megnéztük! Elmondjuk!

Ezt tudja a Samsung QN800B, a cég MiniLED háttérvilágítású felső kategóriás televíziója, amely megújult okostévé rendszert kapott.

A Samsung idén színre lép az első saját paneles OLED televíziójával, de ettől függetlenül a piacvezető vállalat továbbra sem engedte el a QLED technológiát, hiszen idén is több ilyen tévével lépnek színre. Közéjük tartozik a Samsung QN800B nevű készülék, amely egy abszolút felső kategóriás terméknek számít a mai mezőnyben. Megnéztük!


samsung qn800b

Képminőség

A készülékbe MiniLED háttérvilágítású, saját fejlesztésű IPS Neo QLED panel került, amely abszolút jó képminőséget szavatol papíron. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a kép minőségével a valóságban sincsen gond.

Felbontás: 8K. Ez a csúcs jelenleg. Ennél nagyobb részletesség nincs. Szerintünk van értelme az extrémen nagy felbontásnak, de csak akkor ha sikerül rá megfelelő forrásanyagot szerezni.
Megjeleníthető színek száma: 1,07 milliárd, ennél jobb jelenleg nincs.
Színtér lefedettség: A méréseink alapján 134,6 % sRGB, egyértelműen a jobbak közé tartozik.
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett abszolút kiemelkedő. Szemre is nagyon szép, és az iparági standardoktól minimális mértékben tér csak el. A tökéletes fekete megjelenítésére nincs mód, de a fekete a lényegesen sötétebb, mint amit az átlag LCD tévétől megszokhattunk.

samsung qn800b
Kontraszt: 3000:1 valós kontraszt, ez lényegesen jobb, mint amit a hagyományos IPS paneles tévék produkálnak. De elmarad attól, amit a VA paneles QLED és pláne az OLED modellek produkálnak.
Betekintési szög: Kb. 170 fok, teljesen jó! E téren viszont jobban teljesít, mint a VA kijelzős rokonai.
Maximális képfrissítési ráta: 120 Hz. Abszolút rendben van. Elméletileg már vannak 144 Hz-es tévék is, de ilyet még itthon nem lehet kapni. (Itt írtunk arról, hogy miért jó a nagy képfrissítési ráta)
FreeSync: Támogatja a dinamikusan változó képfrissítési ráta technológiát.
Input lag: A bemeneti késleltetés a méréseink szerint 9,8 ms, ami kiemelkedően jó teljesítményt. Mindent összevetve játékra abszolút alkalmas a modell, a nextgen konzolok kiváló kiegészítője lehet például.

samsung 8k tv

Mozgásmegjelenítés: Némi akadozás észlelhető a vacak forrásoknál, de az interpolációs eljárás bekapcsolásával folyamatosabbá tehető a mozgás.
HDR: A nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése megoldott. A HDR10, HDR10+, HLG szabványok kezelése támogatott.
Maximális fényerő: A méréseink szerint 3101 nit, ami kiemelkedően jónak számít. Ennek köszönhetően a HDR anyagok visszaadása igen látványos.
Képhibák: Nincsenek.

samsung qn800b

Zajosodás: Egészen minimális, és a Zajcsökkentés bekapcsolásával ez a jelenség gyakorlatilag teljesen orvosolható.
Felhősödés: Nincs, nem észrevehetőek a felhők, foltok.
Beégés: Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan nem kell tartani beégéstől.

Hang

A megszokottnál lényegesen komolyabb hangrendszer került bele, amely az átlagosnál jobb megszólalást produkál. De így sem mondhatjuk, hogy hangminőség terén versenyre kelhet egy több hangfalas házimozi- vagy sztereó szettel, esetleg soundbarral. A basszusok is érzékelhetőek, a dinamika sem hiányzik.

samsung 8k tv

Hangrendszer: 4.2.2 csatornás, beépített felső hangszórókkal, és mélysugárzókkal.
Hangerő: A 70 wattos integrált audio rendszer egy nagyobb szobát, helyiséget is képes gond nélkül megtölteni hanggal.
Hanghibák: Nincsenek.
OTS+: Támogatja a Samsung Object Trackig Sound+ technológiáját, aminek köszönhetően nagyjából a képernyő azon részéről szólnak a hangok, ahonnan jönniük kell.
Bluetooth: Támogatott. Vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak hozzá a kompatibilis hangeszközök. A párosítás egyszerű, a kapcsolat stabil, a hatótávolság durván 20 méter.

Kezelés

Teljesen rendben van a kezelés

Okostévé: Megkapta a cég saját Tizen alapú Smart Hub okostévé platformjának felfrissített verzióját. Ez a korábbinál picit átláthatóbb, könnyebben kezelhetőbb.
Magyarul tud: Igen.

samsung qn800b
Stabilitás: Megfelelő, nem fagy, kellően gyors, nem is akad.
Appok: Nagyjából 200 darabos az alkalmazáskínálat, benne megvan az összes fontos applikáció. Tehát a Netflix, HBO Max, YouTube sem hiányzik.
Böngésző: Van. Jól működik. A weboldalak meglátogatása megoldott.
Távirányító: Karcsú, dizájnos, beépített, tölthető akkumulátorral. A periféria rendelkezik beépített napelemmel, azon keresztül is tölthető a telep, ami pazar megoldás.
Külső perifériák: Egér, billentyűzet, kontroller csatlakoztatható hozzá az USB-n vagy a Bluetooth-on keresztül. Ez a szolgáltatás kényelmes, remekül működik.

Dizájn

Sok extrát nem kínál külsejében. Persze elegáns, a készülékház igen vékony, a végeredmény letisztult. Nem lóg ki sehonnan, szinte minden típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető. A falra felakasztható, de a képernyő nem forgatható és dönthető.

samsung qn800b

A csatlakozók egy külső dobozon kaptak helyet, amely egyetlen kábellel csatlakozik magához a kijelzőhöz. E megoldás előnye, hogy nem lógnak ki ronda vezetékek a hátuljából, és a portok könnyen elérhetőek. HDMI 2.1, Ethernet és optikai digitális audió csatlakozó is van rajta, a CI+ olvasót sem spórolták ki.

samsung qn800b

Ár

Samsung QN800B 65″ – 1 540 000 forint
Samsung QN800B 75″ – 2 090 000 forint
Samsung QN800B 85″ – 2 500 000 forint

Hát nem egy olcsó darab, de a 8K felbontás, a Neo QLED panel, a MiniLED háttérvilágítás, az extra hangrendszer nincs ingyen.

Kinek ajánljuk – Samsung QN800B

– Egy modern topkategóriás televíziót szeretne
– Igen látványos HDR-t szeretne
– 8K felbontású termékre vágyik
– Fontos, hogy legyen Netflix, HBO Max is a tévén
– Lényeges az átlagosnál jobb minőségű hangzás
– Fél a beégéstől

Kinek nem ajánljuk – Samsung QN800B

– Olcsó tévét szeretne
– Fontos a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt

Még több információ a Samsung QN800B televízióról a hivatalos weboldalon

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Dizájn
  (4)
 • Képminőség
  (4.5)
 • Kezelés
  (4.5)
 • Hang
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
4.2

Összegzés

A Samsung QN800B egy igazi prémium televízió. A képe remek, a hangja remek, a kezelése rendben van és a dizájnba sem lehet belekötni. Az ára mondjuk nem alacsony, de hát ingyen nem adnak semmit a mai világban.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?