A X-Force Flex 15.60 nem a legelső, és valószínűleg nem is a legutolsó vezeték nélküli porszívója a Rowentának, de kitűnik közülük remek szívóerejével, a kiegészítők sokaságával, valamint dizájnos megjelenésével. Mivel újdonsült kutyatulajdonosként állandó téma nálunk az makacs állatszőr eltakarítása (és ez valószínűleg még így is marad jó darabig), kifejezetten kíváncsi voltam, mit tud a Rowenta csúcsporszívója, és mennyire képes hatékonyan felvenni a harcot a nemkívánatos kutyaszőrrel szemben. 

Egy lakásban tartott kutya vagy macska igazi kihívás elé állítja a gazdit, akinek rendszerint a haja is égnek áll a házban itt-ott (vagy inkább mindenhol) felbukkanó szőrpamacsok láttán, amiket szőrös kis szeretetgombócaink hagynak hátra. Tekintve, hogy napjainkban már igencsak elterjedt a házi kedvencek lakásban tartása, minden eszköz adott ahhoz, hogy egy kis odafigyeléssel és sok-sok némi ráfordított munkával tisztán tudjuk tartani otthonunkat. Persze seprűvel is lehet sepregetni, ám a porszívózás kényelmesebb és alaposabb módja az állatszőr eltávolításának, ráadásul rengeteg különféle modell közül válogathatunk. A Rowenta X-Force Flex 15.60 (RH99F1WO) kifejezetten olyan álló porszívó, amelyet állattartóknak is ajánlanak, ugyanis a cég közlése szerint a különféle kiegészítőkkel a padlóról, a kárpitról és a nehezen elérhető helyekről is könnyen eltávolíthatjuk a makacs állati szőrt.

Tényleg kellemes az első benyomás, a porszívó és a tartozékok szép, igényes dobozban érkeznek, és akkor sem változik a véleményünk, amikor felnyitjuk a fedelét, belül is minden szépen el van rendezve. Talán mondanunk sem kell, hogy a hagyományos porszívókkal ellentétben a Rowenta az újhullámos porszívók sorát képviseli, vagyis kicsi és könnyű, és a kábellel sem kell folyton vacakolni, merthogy nincs neki. Porzsákra sincs szükség, a portartályba gyűlik be minden kosz, amelyet nagy méretének köszönhetően (0,9 liter) mindennapos takarítás mellett is elég mondjuk 4-5 naponta üríteni. Bár a hagyományos modellekhez (értsd gurulós porszívók) képest a X-Force Flex 15.60 egy viszonylag könnyű és könnyen hordozható gép, az állóporszívók között már nem számít könnyűnek, ugyanis a teljes súlya valamivel több is, mint 6 kg.

Személyiségi jogok miatt csak hátulról mutatjuk a kutyát.

Egy komoly szűrőrendszer gondoskodik arról, hogy a felszippantott kosz ne kerüljön vissza a levegőbe, ennek egyik legfontosabb eleme a mosható és cserélhető HEPA-szűrő, ami a mikroszkópikus szennyeződéseknek is képes gátat szabni. Bár nem tudtuk leellenőrizni, a gyártói adatok szerint a X-Force Flex 15.60 a beszívott por 99.9 százalékát képes megszűrni.

A tartozékok számából talán már sejthető, hogy egy sokoldalú készülékről van szó, amellyel nemcsak a padlót tisztíthatjuk fel, hanem a lakás számos pontját portalaníthatjuk, és „szőrteleníthetjük” is az esetünkben. A kiegészítők között van egy porszívófej LED-világítással, egy merev és egy rugalmas hosszabbító cső, egy turbókefe kárpitokhoz, egy keskeny szívófej, két kefés fej, egy fej állati szőrhöz és egy mosható szűrő. Mindezek mellett egy dokkoló állomás is jár porszívóhoz, amelyen tárolhatjuk és tölthetjük is a készüléket.

A tartozékok listája nagyon bőséges.

A LED-világítás egyébként egy nagyon gonosz és nagyon hasznos funkció egyben, ugyanis olyan helyeken fedezhetsz fel koszt, ahol korábban nem, így kénytelen vagy mindent alaposan áttakarítani, ha már a szemed elé kerültek a porcicák. A gép egyébként öt fokozatban képes működni (Eco, Eco +, Auto, Max, Boost), de mi személy szerint az Eco módot is elegendőnek találtuk a lakás alapos áttakarításához, egyedül a kanapén használtunk erősebb fokozatban a gépet, hogy biztosan minden rejtett szennyeződést felszippantsunk.

Porszívózás egy kis könyvbemutatóval egybekötve.

A nagy teljesítmény ellenére a Rowenta porszívója üzemidőben is jól teljesít, Eco módban 80 percig bír takarítani a gyári adatok szerint, és ez tapasztalatunk szerint nagyjából reális is. Auto üzemmódban is megvolt a 40 perc megközelítőleg, Turbo állásban pedig kb. 20 percig tudtunk dolgozni vele. Egyébként a porszívó jelzi is a hátralévő üzemidőt, bár itt mintha csalt volna a gyártó, ugyanis rendre pár perccel hamarabb lemerült, mint ahogy a készülék jelezte. A lemerült LI-ION akkumulátor (32,4 V) feltöltése megközelítőleg három órát vesz igénybe, ami a mai gyorstöltés technológiák mellett meglehetősen soknak tűnik, ám a hasonló tudású készülékeket gyakran akár öt órán is tölteni kell, ráadásul a X-Force Flex 15.60 akkumulátora cserélhető, így ha van otthon egy másik aksink, akkor a hosszú várakozási időt is megspórolhatjuk magunknak.

A Rowenta csúcsporszívója összességében egy kiváló készülék, és ez nem kis szó egy friss kutyatulajdonostól, aki egyelőre csak szokja a szőrös családtaggal (nem, nem a párommal) együtt járó pluszmunkát a lakásban. Természetesen vannak ennél jobb porszívók, mint például a Dyson futurisztikus” porszívói, ám a Rowenta gépe komoly szívóteljesítményének köszönhetően a kutyás háztartásokban is bátran használható. Bár nem ez az elsődleges szempont, de külön kiemelnénk a kellemes, letisztult dizájnt, ugyanis egyesek számára ez is döntő szerepet játszhat a tökéletes porszívó kiválasztásakor. Ami nem tetszett, hogy a kijelző nem mutatja pontosan a hátramaradt időt, márpedig ez sok esetben igen bosszantó lehet.

Hidegburkolaton, laminált padlón, parkettán, szőnyegen és kárpiton is megállja a helyét.

A Rowenta X-Force Flex 15.60 nagyon nem olcsó masina, de abszolút megéri az árát annak, aki hajlandó ennyit áldozni egy porszívóra. Ez a gép most a netes összehasonlító oldalakon 220 és 250 ezer forintos vételár között szerepel a hazai piacon. Ez elsőre igencsak soknak hangozhat, ám érdemes hozzátenni, hogy a hasonló tudású többi gép sem olcsóbb, ráadásul több év garancia jár a készülékhez, ami szintén nem egy utolsó szempont.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Teljesítmény
Praktikusság
Innováció
Ár-érték arány
Dizájn
kutyasoknak-is-jo-valasztas-a-rowenta-x-force-flex-15-60Az X-Force Flex 15.60 sokoldalú háztartás gép, amely kategóriáján belül meglehetősen jónak számít, a külalakja is tetszetős és az üzemidejére sem lehet panaszunk. Ennek persze megvan az ára, ám aki ezt hajlandó megfizetni, annak hosszútávra is remek beruházás ez a porszívó.