Sikeresen videóra vette repülését a NASA Ingenuity nevű marshelikoptere, amely immár a 29. repülésére készül a vörös bolygón. 

A NASA eredetileg csak 4-5 repüléssel számolt a mindössze 1,8 kilogramm súlyú drónhelikopterrel kapcsolatban, ám az Ingenuity minden várakozást felülmúlt. A NASA által most közzétett felvétel a helikopter 25. repüléséből származik, ami azért is különleges, mert ez alkalommal saját távolsági és sebességi rekordját is megdöntötte a szerkezet. Az Ingenuity 10 méter magasra repült, 704 métert tett meg egyszerre és 19 kilométer per órás sebességgel szelte a levegőt – írja a Space. A teljes repülés 161,3 másodpercig tartott.

A Jet Propulsion Laboratory (JPL) közlése szerint a közel 30 másodperces felvétel körülbelül egy másodperccel a repülés után kezdődik, és azt láthatjuk, amint a helikopter délnyugat felé haladva eléri maximális sebességét, miközben homoktenger és kövek felett száll át. A videót mintegy ötször gyorsították fel a kutatók, hogy megközelítőleg a teljes repülés beleférjen egy félperces videóba.

Az Ingenuity helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg tavaly februárban a Mars 2020 program keretében, azzal a céllal, hogy kiderítse, a hasonló felépítésű szerkezetek tudnak-e repülni a Marson.

Előző hónapban a társa, a Perseverance rover is rekordot állított fel a vörös bolygón. A korábbi csúcstartó Opportunity-nek maximum 219 métert sikerült haladnia egy nap, azonban a Perseverance áprilisban 319 métert tett meg 24 óra leforgása alatt. A kutatók számításai szerint a rover folyamatosan fejlődik, így várhatóan újabb és újabb rekordokat dönt majd meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!