Furcsa toronyszerű képződményt találtak a Marson

A Curiosity kamerájának köszönheti a NASA azokat a nem mindennapi felvételeket, amelyeken egy furcsa toronyszerű sziklaképződmény látható. 

A Curiosity marsjáróval kapcsolatban legutóbb akkor írtunk, amikor a szerkezet egy mesterséges kapunak tűnő alakzatról készült felvételt sugárzott vissza a Földre, amely – érthető okokból kifolyólag – sokak fantáziáját megmozgatta. Bár utólag kiderült, hogy nem az intelligens idegenek alkották a képződményt, csupán az eróziós folyamatok eredményeképpen alakult ki, most egy újabb rendkívül érdekes képződményről készült fotó került a szakértők szeme elé, amelyről majdnem azt is hihetnénk, hogy a Földön készült.


A SETI Institute a múlt hónapban osztotta meg a Twitteren azokat a felvételeket, amelyeken egy toronynak tűnő sziklaképződmények láthatók. „Itt van egy másik klassz szikla a Mars Gale-kráterében” – közölte a szervezet. A fotókat még május 15-én készítette a rover egyik kamerája segítségével.

SETI álláspontja szerint a „tüskés részek” az ősi üledékes kőzetek repedéseinek feltöltődésével alakulhattak ki, míg az anyag többi része lágyabb lehetett, így idővel az erózió miatt lekopott. Az erózió hatására már számtalan példát láthattunk a Mars felszínén, az év elején például korallnak vagy kaktusznak tűnő, egészen különleges geológiai képződményt fotózott a Curiosity.

A NASA rovere még 2012-ben landolt a vörös bolygón, azóta küldözgeti haza a korábban sosem látott felvételeket a Marsról.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?