Drága a benzin? 12 perc alatt 80 százalékra töltik az elektromos autókat

A kínai XPeng azt ígéri, 480 kW-os gyorstöltőkkel teszik feleslegessé a benzines autókat, így majd távoli útra is jó lesz az elektromos autó. 

A benzin és a gázolaj sok országban egyre drágább, de vajon indokolt ezért elektromos autóra váltani? A tapasztalatok szerint azok sokkal többe kerülnek, az akkucsomagjuk csak pár évet bír, a hatótáv klímával, nagy melegben vagy nagy hidegben a gyári ígéret felét sem teszi ki. A töltés sokszor bajos, a szervizköltségek az ígéretek ellenére akár sokkal többe is kerülhetnek.


A kínai XPeng vezérigazgatója szerint majd az ultragyors töltők teremtik meg a nagy igényt az elektromos autókra. Kínában hamarosan szupergyors töltőket kezdenek telepíteni a főbb utak mellé, így válaszolnának a magas üzemanyagárakra és gyorsítanák az átállást.

Az új G9 SUV már 800 voltos gyorstöltést kínál, 12 perc alatt 80 százalékra tölt a cég 480 kW-os töltőjével. A Tesla Supercharger maximuma 250 kW. Így már állítólag hosszabb útra is el lehet majd indulni.

De vajon jót tesz az akkunak ez hosszú távon? Mindenhol lesz ilyen töltő? Más márkák is támogatják? Mennyibe kerül egy ilyen SUV? Ez az elektromos átállás nem lesz könnyű…

[sc name=”facebook” ][/sc]

Fotó: XPeng

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).

Ezeket olvastad már?