LG PF610P projektor teszt

Az LG az ismert nagy projektor gyártók, mint pl. Optoma, Epson, Benq,… mellett mindig is a folyamatos újításaival próbált kitűnni.

A PF1000U volt az egyik első, ráadásul hordozható full HD ultra rövid vetőtávú (UST) projektor, és számos jó képminőségű, ultra hordozható projektort hoztak ki az évek során a magasabb kategóriás modellek (pl. az első 4K lézer projektorok közé számító UST HU85LS és a fekvő és álló pozícióban is használható HU80KA) mellett.

LG PF610P projektor teszt

A teszt alanyául szolgáló PF610P is jól beilleszkedik ebbe a sorba – FullHD 1080p led projektor HDR 10 támogatással. Az újítások nem állnak meg itt – a szintén idén debütált HU710PW-hez hasonlóan négy LED fényforrást (piros, zöld, kék és dinamikus zöld – szűrőn keresztül még egy kék) használ, színkerék nélkül kikeverve a színeket. A projektor fényereje 1000 lumen, de ez a megoldás sokkal nagyobb érzékelt fényerőt, intenzívebb színeket ad a gyakorlatban.

A PF610P szinte egy kézben elfér – mérete mindössze 23*19cm, ahogy a képeken is látható és könnyű, bár ebben nagy szerepe van annak, hogy a tápegység külső.

Abszolút hordozható, lifestyle projektor. Ezt erősíti a kiváló négy sarkos kép illesztés, mely automatikusan vagy manuálisan is működtethető, és ennek tudható be, hogy nincs zoom és szintezési lehetőség.

LG PF610P projektor teszt

Cserébe egy wifis és fizikai kapcsolatot is támogató okosprojektorról van szó, mely az LG tévékhez hasonlóan a webOS 5.0 rendszerre építve támogatja a YouTube és egyéb streaming szolgáltatók, pl. Disney+ és AppleTV, stb… natív alkalmazásain keresztül történő tartalom lejátszást. Saját store-al rendelkezik, ahol pl. a Plex-et is megtaláltam, de sajnos Netflix-et és HBO Max-ot nem, így a legtöbb felhasználó külső média lejátszóval fogja használni HDMI bemeneten keresztül.

LG PF610P projektor teszt
Jól el van látva csatlakozókkal.

Az eszközön 2 db 1.4-es HDMI bemenet kapott helyet, melyek egyike HDMI ARC kompatibilis, így könnyedén csatlakoztatható hozzá egy HDMI ARC képes hangprojektor is. A PF610P mindezek mellett a mobil eszközökről tükrözést is lehetővé teszi Airplay 2, Miracast támogatással. Külső hangszórók a HDMI ARC használata mellett optikai és bluetooth kapcsolaton keresztül is megszólaltathatóak. A mellékelt távirányító sajnos nem az LG tévéknél megszeretett Magic remote, ami ebben a kategóriában talán még nem elvárható, de a projektor minden fontosabb funkciója és beállítása elérhető róla, és jó az elrendezése.

Használat

A PF610P 2,65 méterről 100 inch-es átlójú képet tud vetíteni. Ez azt jelenti, hogy a nappaliban jellemzően a dohányzóasztalra helyezve képes megtölteni a falat. Az elérhető képátló 60 és 120 inch között mozoghat – én 80 inch-es képátlójú képet állítottam be a szabad falmérethez igazodva – mivel nincs zoom, így a projektor mozgatásával tudtam a megfelelő képméretet elérni. Vásznat nem használtam, a fal törtfehér színe ideális a projektor használathoz, enyhén emeli a kontrasztot. Ahogy már említettem az automatikus, négy sarkos trapéz korrekció kiválóan működött, így a távolság belővése után azonnal használható képet kaptam. A vetített kép körüli szórt fénykávát érdemes minimumra szorítani, így az ideális, ha közel vízszintes a projektor. Az alján standard átmérőjű csavarmenet van – javaslom állítható magasságú tripod használatát, mellyel könnyedén beállítható az ideális dőlésszög és magasság, és kültéri használathoz, kertmozizáskor is jól jön.

Elég érzékeny a beeső fényre:

A két HDMI 1.4 bemeneten 4K jelet nem skáláz le, 1080P 60Hz SDR és HDR jelet képes fogadni a projektor. Ez azt jelenti, hogy pl. Netflix esetén is a HD HDR tartalmakat lehet kiválasztani. A teszt során forrásként egy Chromecast for Google TV szolgált, ami az Apple TV 4K és az nvidia Shield Pro mellett jelenleg szerintem a legjobb megfizethető árú streaming eszköz.

Kipróbáltuk a mobiltelefonos képernyő tükrözést is – teljesen folyékonyan játszotta le a megosztott nagy felbontású videókat a projektor. A rendszer rendelkezik korrekt média lejátszóval is, mely a legtöbb videó formátum lejátszását támogatja USB háttértárról vagy hálózati helyről.

A PF610p megadott zaj értékei 29db fényes módban és 26 db ECO módban. Fényes módban csöndes jeleneteknél hallható a hűtés, de nem zavaró a karaktere, többek között nincs magas frekvenciás sípolás. ECO módban lényegében nem hallható a projektor közelről sem. Annak ellenére, hogy érzékeny vagyok a projektor zajára, a fényes módot preferáltam az alább leírtak miatt.

Kép

Az 1000 lumen fényerő nem tűnik soknak, de a plusz dinamikus zöld led használatának, és a színkerék mentes működésnek köszönhetően meglepően jó fényereje van a projektornak. Fényes módban a 2000 lumenes, hagyományos lámpás BenQ 1070W projektoromat simán lenyomta fényerőben 80 inch-es képátlónál. Teljesen besötétített szobában kiváló volt a képe, késő délutáni beszűrődő fénynél is jól használható, teljesen világos nappalihoz kevés a fényereje.

A PF610P HDR tartalmak esetében a megemelt színmélységű DCI-P3 színtartomány 83 százalékát képes lefedni, ami a kategóriáján belül kiváló érték.

Erre erősítettek rá a képkockánkénti dynamic tone mapping és dinamikus kontraszt alkalmazásával. A színek Mozi és HDR mód esetén alapbeállítás esetén is élethűek, korrekt bőrszín ábrázolással, és rendkívül élénkek. A megjelenített folyadékoknak, fémeknek meggyőző fénye van, nem válnak tompává, fakóvá, mint a legtöbb alsó kategóriás projektor esetében – az autós játék motorháztető képén és a HDR demó méz esetében is jól látható. Számomra a projektor képe fényes módban volt meggyőző, ECO módban pontosan ezt a vitalitást vesztette el.

Képernyőmódok: Mivel a projektor 1080p felbontású, így kis felbontású (SDR) tartalmak 4K felskálázásával nem kellett bajlódnia.

Kis felbontású lejátszás esetén a vivid mód túlszaturált volt, míg a fényes mód színei voltak eltolódva erőteljesen zöld irányba. A legtermészetesebb képet Cinema illetve az Expert Dark / Expert light módokban kaptam. HDR effekt is választható SDR tartalmakhoz – ebben a módban talán kissé teltebbek voltak a színek. HDR tartalmak esetén  is a Cinema vagy Cinema Home módok képe tetszett a legjobban – a kettő közül a sima Cinema talán már kissé túl puha volt. Beni barátom áthozta az XBOX Series X konzolját, hogy kipróbáljuk a játékot is PF610P-n. Cinema módban nagyon szép volt a kép, és Forza Horizon és egyéb, kevésbé gyors reagálást igénylő játékokhoz elég alacsony volt a válaszidő. Amint átváltottunk a Star Wars Battlefront-ra, már kellett a Game mód, de annak aktiválása után minden a helyére került, egyöntetűen azt éreztük mintha tévén játszottunk volna. A kép kissé fakóbb lett, de nem volt érdemi a változás.

Összegzés

A PF610P 300-350.000 Ft körüli bruttó listaárával véleményem szerint jó választás lehet azok számára, akik meg szeretnék tapasztalni a szélesvásznú HDR mozi élményt a mindennapokban, de nem professzionális házimozi projektort keresnek. 100 inch-es képátló körül még bőven elegendő a 1080P felbontás, és a projektor fényereje is. A 4 ledes, színkerék nélküli technológia valós képminőség javulást hozott, és a dynamic tone mapping-el támogatott HDR megjelenítés révén egy nagyon szép, természetes színeket produkáló, naprakész, Netflix, HBO Max, Disney+,… streaming-hez ideális megjelenítőt kapunk. A gaming mode jól működik, így otthon vagy akár a nyaralóban is lehet széles vásznon TV-t nézni, játszani vagy kertmozizni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!