LG HU70LS Projektor teszt – a 4 LED mindig győz?

A kiváló hordozható projektor, az LG PF610 után mindjárt itt van a kezeink között a nagy testvér, a HU70LS. Lássuk mit is ad nekünk az LG a nagyjából 200 ezer Ft-os felárért! Szerencsére nem keveset.

Kezdjük a felbontással, ami itt már 4K, az árkategóriának megfelelően DLP XPR (pixel shift) technológiával előállítva, de a kép élessége olyan jó, hogy ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti egy natív 4K felbontású projektor képétől. Ehhez az is sokban hozzájárul, hogy itt már a PF610-el ellentétben 1,25-szörös nagyítást és motoros fókusz állítást kapunk, mellyel pengeélesre sikerült beállítanom a képet.


Ami szerencsére nem változott, az LG által elsők között alkalmazott 4 LED-es technológia használata – piros, zöld, kék és dinamikus zöld – szűrőn keresztül még egy kék LED-et használ, színkerék nélkül kikeverve a színeket.

Ez a megoldás már a PF610-nél is nagyon karakteres, pontos színeket hozott, ami itt sincs másképp, viszont az 1000-ről 1500 Lumen-re növelt fényerő és a 92 százalékos DCI-P3 színtér lefedettség már az otthoni használatra szánt projektorok között is versenyképessé teszi a HU70LS-t.

Erre erősítettek rá a képkockánkénti dinamikus színárnyalat-leképezés és dinamikus kontraszt alkalmazása mellett a TruMotion technikával, mely beállítható intenzitással köztes képkockákat generál, ezzel kiküszöbölve a gyors képváltásoknál és a bal-jobb átúsztatásoknál jelentkező szaggatást. A projektort 2 db HDMI 2.0 bemenettel látták el, melyek közül az egyik eArc kompatibilis így a Dolby Atmos hangzást is támogatja. Vízszintes és függőleges lencse-eltolást a HU70LS sem támogatja, a képigzításhoz keystone korrekció áll rendelkezésre. A vetítési távolság 120 inch-es képátló esetén 3,7 és 4,6 m között mozog, így a projektor egy közepes méretű szobában alkalmas dohányzóasztalról vagy plafonra rögzített vetítésre is.

LG HU70LS Projektor

A használhatóság terén is nagyot ugrottunk előre. Egyrészt az LG tévéknél megszokott, szuper kényelmes ‘légegér’ Magic wand távirányítót mellékelik, másrészt a WebOS 4.5 operációs rendszerben teljes értékű LG app store-ba kapunk bebocsátást, ahol lényegében az összes népszerű streaming szolgáltató (Netflix, HBO Max, Disney+, stb.) natív app-ja elérhető, és folyamatosan frissítik is azokat. A projektor mérete értelemszerűen megnőtt: 31.4 x 21 cm és tömege is 3.2 kg-ra duzzadt – a tápegység továbbra is külső maradt.

Mindez szép és jó, de mit is jelent számunkra a hétköznapi használat során?

A HU70LS 1500 lumenre növelt fényereje révén félsötét és besötétített szobában elegendő fényességet biztosított a filmnézéshez 80-100 inch-es képátló esetén. Nappali fényben történő használatra azonban még mindig csak erős kompromisszumokkal alkalmas a HU70LS – a színek ilyen esetben is természetesek voltak, de a kép a nappali szórt fényhez képest még limitált fényerőnek köszönhetően fakóvá vált. Az alapbeállítások közül a HU70LS esetében besötétítve az Expert Dark Room, szórt fényben pedig az Expert Light Room volt a legjobb SDR tartalmak esetében, míg HDR tartalmaknál a Cinema módot preferáltam.

Az alapbeállításokkal jó volt a kép, elég korrektek voltak többek között a bőrszínek, de kissé pirosba húztak a színárnyalatok. Szerencsére a HU70LS esetében a képmegjelenítés szinte minden aspektusát lehet állítani, így gyorsan tudtam korrigálni, ízlésemnek megfelelően hangolni a színeket.  A PF610-nél kiemelt, a színek kiváló szétválasztásával, karakteres megjelenítésével kapcsolatos előnyök a HU70LS esetében fokozottan érvényesültek az extra fényerőnek köszönhetően, ami a folyadékok, fémes felületek nagyon élethű extra fényességében szúrt szemet leginkább. A  HU70LS dinamikus kontraszt opciója sokat segített, de azért csodákat nem tudott tenni – az opciót bekapcsolva a kontraszt a projektor árkategóriájához képest (alsó közép kategóriás 4K projektor) kimondottan jó volt. A Better call saul záró évadjának több része sötét, narancsos-barnás tónust kapott – az apróbb képrészletek itt is kiválóan kijöttek, nagyon élvezetesek voltak. A HU70LS az OLED-ek éjfekete színeit nem tudta megközelíteni, a feketék inkább mélysötét szürkék voltak, de szürke felhősödést nem tapasztaltam. HDR tartalmak esetében érdemes játszani azzal, hogy a Dinamikus kontraszt-szintek és a dinamikus színárnyalat-leképezés ki/bekapcsolt állapotok melyik kombinációja adja az elvárásainknak legjobban megfelelő képet.

A PF610P esetében akciófilmeknél még kis mértékben tapasztalható szaggatást teljesen ki tudtam küszöbölni a TruMotion bekapcsolásával, melyből a minimális mértékű beállítás elég volt, efelett a kép elkezdett mesterségesen sima ‘TV-s hatásúvá’ válni. Érdekes volt, hogy HD tartalmak esetében a Chromecast for Google TV képminősége volt jobb szerintem, míg 4K HDR tartalmak esetében a saját lejátszójának képét preferáltam – ez alapján azt gondolom, hogy a Chromecast 4K felskálázója jobb, mint a beépített.

Végül ejtsünk néhány szót a projektor hangjáról és zajszintjéről. A beépített hangszóró teljesítménye 2x6W – arra alkalmas, hogyha éppen nincsen a közelben Bluetooth támogatással vagy Arc HDMI, illetve  optikai bemenettel rendelkező hangszóró, akkor tudjunk hangot produkálni. Hasznos képesség emellett, hogy a projektornak van fejhallgató kimenete is, ami abban az esetben, ha pl. dohányzóasztalról vetítünk, vagy nem akarunk másokat zavarni kapóra jöhet.

A projektor hűtése hallható, de egy méter távolságból már nem zavaró, mert karaktere nem bántó – a hűtőventillátor suhogó hangja hallható – melyet külső hangrendszer az esetek többségében teljesen elnyom / eltakar.

Elérkezett az idő, hogy a cikk elején feltett kérdésre válaszoljunk, és a válasz Igen, a 4 LED-es technológia ismét, még meggyőzőbben bizonyított. A színkerék-mentes, alapszínekből közvetlen színkeverés élethű, intenzív színeket hoz magával, melyek a 4K felbontásnak és a megnövelt fényerőnek köszönhetően már szórt fényben is jó minőségű LED-es TV-kre jellemző képminőséget eredményeznek. A tapasztalatok alapján a kontrasztot emelő törtfehér vagy szürke falon 80-100 inch esetében elég fényereje van a projektornak, efelett vászon használata mellett ajánlott. A projektor széleskörű kalibrációs lehetőségeinek köszönhetően a HU70LS jól szabható a környezet adottságaihoz, fényviszonyaihoz. Ha valamivel kötözködni akarok, az a lencse-eltolás és kép-geometria korrekció hiánya, de az okos-projektor lehetőségek, az összes fontosabb tartalom-szolgáltatót lefedő beépített streaming szolgáltatások ezeket a kompromisszumokat szerintem bőségesen kompenzálják.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
További tesztek

Ezeket olvastad már?