Gazdaságos csúcstelefon – Xiaomi 12T Pro teszt

A Xiaomi legújabb csúcskészülékei, a Xiaomi 12T és a Xiaomi 12T Pro ma megérkeztek Magyarországra is és mi meg is kaptuk egy gyors teszt erejéig az erősebb darabot a Xiaomi 12T Pro telefont.

Lássuk, hogy szerepelt

Mindkét Xiaomi 12T készülék kamera tekintetében elég erős lett, a Pro pedig egyenesen egy 200 megapixeles képalkotó rendszert kapott, ami mobiltelefon frontos ma a piac csúcs, legalábbis felbontásban mindenképpen.


Xiaomi 12T Pro
A kameráján látszik is az erő.

A kamera szenzorába (igen, a szenzorba, nem a lecsébe) 2x-es zoomot terveztek, amely a hatalmas 1/1.22″-es szenzor képességeit használja ki, és portréfotózásnál jön jól. A telefon 8K videókat is képes készíteni, szóval ez egy igazi „kamerafon”.

A „sima” Xiaomi 12T egyébként „csak” 108MP-es főkamerával rendelkezik a 8MP-es ultranagy látószögű és a 2MP-es makrókamerája mellett, mely utóbbiak a Pro verzióban is ugyanezek.

Az előlapba egy 20MP-es kamerát fúrtak a gyárban.

Hardver – nagyon jó, de hiányos

A Xiaomi 12T Pro-t a legújabb, 4 nm-es gyártástechnológiával előállított Snapdragon processzorral látták el és a MediaTek Dimensity 8100-Ultra chipkészletével rendelkezik. Ezzel egészen biztosan elegendő erőt kapott minden ma divatos alkalmazás és játék nyugodt, döccenőmentes futtatásához. 8/256GB-os memória/háttértár kombója is elegendő ahhoz, hogy bekerülhessen a csúcstelefonok közé.

5000 mAh-ás akkumulátorainak üzemideje pedig tényleg jó hosszú. Mi egy teljes hétvégét kibírtunk vele, úgy, hoygy abban még egy születésnap is volt, ahol fotóztunk is rendesen. Ha pedig mégis lemerülne a telefon, akkor saját, 120 wattos töltője segítségével nem egészen 20 perc alatt feltölthető. Nem félig, nem 80%-ig, hanem teljesen. Látni, ahogy a töltés áramlik a telefonba!

Ez tényleg kemény, de talán pont ezért döntött úgy a Xiaomi, hogy kihagyja a telefonjából a vezeték nélküli töltés lehetőségét, ami egy mai csúcstelefonnál igenis ciki.

Ma, amikor már egyre több lakásban, irodában, sőt az autókban is van vezetékmentes töltő, amire csak rátesszük a telefonunkat, ha épp nem használjuk, ez a húszfilléres alkatrész minden telefonban ott kellene, hogy legyen.

Xiaomi 12T Pro
Károm színben kapható.

Pláne, hogy az AdaptiveCharge-nak köszönhetően a készülékek megtanulják, a felhasználóik miként töltik általában a telefonjaikat, és a szokásaikhoz igazodva képesek optimalizálni az akkumulátorok működését, ezzel pedig meghosszabbítják az élettartamukat. Így például, ha éjjel rajta hagynánk a vezetékmentes töltőn a telefonunkat, reggel akkor is teljesen feltöltött készülékkel indulnánk, ha éppen elaludtunk és perceket sem kellene várnunk, amíg a telefon magába lapátol néhány wattot.

A kijelző – remek!!

A Xiaomi 12T sorozat 6,67”-es CrystalRes AMOLED kijelzői 2712×1220 pixeles felbontású, több mint 68 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes kijelzőt úgy alkották meg, hogy egyszerre nyújtson éles és színvilágában is részletgazdag képet, miközben az energiával is takarékosan bánik. A képességek sorát tovább gyarapítja az AdaptiveSync, amely dinamikusan igazítja hozzá a frissítési rátát a megjelenített tartalomhoz. Az Adaptive Reading mód pedig csökkenti a kijelző kékfény-kibocsátását, ezzel nyugtatva a szemet.

Az ujjlenyomat-olvasót a kijelző alá rejtették a mérnökök, tehát nem az oldalt lévő bekapcsoló gombbal tudjuk feloldani a telefont, ami teljes egészében ízlés kérdése. Mi jobban szeretjük, ha nem kell a feloldáshoz összetapizni a kijelzőt, de mivel ez egy érintőkijelzős mobil, ez egyértelműen nevezhető felesleges puffogásnak.

Az árral szemben

A Xiaomi 12T sorozat 2022. október 13-tán kerül majd a boltokba és ha a piac többi csúcstelefonját nézzük, nagyon visszafogott árazással. A Xiaomi 12T 8GB+128GB tárhelyváltozatban, 249.990Ft a Pro verzió pedig 8GB+256GB tárhelyváltozatban, 339.990 Ft ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető. Ami azt jelenti, hogy az erősebb modell árából konkrétan egy tavalyi „olcsó” iPhone a 13 mini jönne ki. a 12T árából pedig esetleg egy jobb Apple tok… Jó, ez nem igaz, egy két éves 12minit már ezért is megkapunk, vagy egy idei SE-t, de azért az már tényleg vicc.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Külső
    (4.5)
  • Tudásszint
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
4.5

Összegzés

Nagyon szép, nagyon jó telefon, az ára is szuper, de az a fránya vezeték nélküli töltés…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?