A Malwarebytes Labs kiberbiztonsági szakértői olyan appokra bukkantak a Google Play áruházban, amelyek személyes adatokat lophatnak a telefonokról. 

Az elmúlt években rendkívül megszaporodtak az androidos telefonokat, pontosabban a tulajdonosok adatait célzó appok, amelyeket akár hónapokon, éveken(!) keresztül tölthetnek le a gyanútlan felhasználók. Szinte nem telik el úgy hét, hogy kiberbiztonsági szakértők be nem számolnának veszélyes appok terjedéséről, melyeket akár több millió okostelefonra is letölthettek. A Malwarebytes Labs ezúttal négy olyan alkalmazásról adott hírt, amelyek mást is tesznek azon kívül, mint ami a leírásukban szerepel.

A Mobile Apps Group fejlesztői fiókhoz tartozó négy appban  az Android/Trojan.HiddenAds.BTGTHB vírus rejtőzik, amely akár napokig is képes rejtve maradni, amíg rosszindulatú tevékenységét meg nem kezdi. Amint viszont a vírus „aktiválódott”, adathalász webhelyeket keres fel a Chrome-ban, és erre akár úgy is képes, ha a mobileszköz le van zárva.

A problémás appok a következők:

  • Bluetooth Auto Connect
  • Bluetooth App Sender
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB
  • Mobile transfer: smart switch

Amennyiben valaki letöltötte a veszélyes alkalmazások bármelyikét, az lehetőleg minél előbb törölje a mobiljáról, futtasson le egy antivírus szoftvert, továbbá ellenőrizze, hogy észlel-e gyanús mozgást a bankszámláján. A probléma elkerülése végett nem érdemes bízni azokban az appokban, amelyek sok letöltést generálnak, de csak kevés vélemény olvasható róluk, valamint szintén rossz ómen lehet, ha a programok gyanús engedélyeket kérnek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!