6G
Kép: Capacity Media

Míg az 5G a milliméteres hullámon tud a leggyorsabb lenni, a 6G már a centiméteres sávban kíván érvényesülni. 

A világ legnagyobb 5G berendezésszállítói a 6G-vel is foglalkoznak, ami már az úgynevezett “centiméteres” spektrumsávokat érinti. Míg az 5G a milliméterhullámú (mmWave) spektrumsávokat állította a középpontba, amelyek 24 GHz és 40 GHz között mozognak, a 6G a 7-20 GHz-es frekvenciatartományban található spektrumokra koncentrálna. A kérdés fontos az Ericsson számára is, mivel a vállalat nemrég jelentett be jelentős beruházást a 6G kutatás-fejlesztésbe az Egyesült Királyságban. A Nokia is beszél a 6G centiméteres spektrumáról. “Tíz év múlva várhatóan új, 7 GHz és 20 GHz közötti spektrumsávok nyílnak meg a 6G használatára, amelyek biztosítják a szükséges sávszélességet ezen új, nagy kapacitású hordozók létrehozásához” – írta Harri Holma és Harish Viswanathan, a Nokia két vezető kutatója a vállalat honlapján tavaly. A centiméteres sávokra való összpontosítás szerencsés. Jessica Rosenworcel, az FCC – az amerikai spektrumgazdálkodásért felelős ügynökség – elnöke nemrégiben azt mondta, hogy a 12,7-13,25 GHz-es frekvenciasávot tartja szem előtt, mint az ügynökség következő nagy spektrummeghajtásának lehetséges helyszínét.

A 7GHz és 20GHz közötti frekvenciasávokra való összpontosítás a 6G esetében elmozdulást jelent a korábbi 6G-spekulációkhoz képest, amelyek a 90GHz feletti terahertzes sávokra összpontosítottak. A Samsung egy korai, 6G-ről szóló közleménye például azt állította, “elkerülhetetlen”, hogy a következő generációs mobilhálózatok a terahertzes sávokat használják majd, a 100GHz-től a 10THz-ig. A Wind River pedig egy időben azt ígérte, hogy “a hatodik generációs technológia a 100 GHz-től 10 THz-ig terjedő terahertzes sávokban fog működni”. A terahertzes sávok azonban olyan terjedési kihívásokkal küzdenek, amelyek még akutabbak, mint a mmWave spektrumsávoké. Ez azt jelenti, hogy a THz-sávokban az adások csak néhány métert tehetnek meg, míg a mmWave-sávban több száz métert is megtehetnek.

6G
In Compliance Magazine

A THz-sávok ilyen teljesítménye azonban nem meglepő. Az alacsonyabb sávokban a jelek a fizika miatt messzebbre jutnak. A magasabb sávok azonban – mint az mmWave-sávok vagy a THz-sávok – azért csábítóak, mert viszonylag üresek, és hatalmas adatmennyiséget képesek kezelni. Ugyanakkor a korlátozott lefedettség miatt a nagy 5G-gyártók most úgy látják, hogy a THz-sávok inkább támogató, mint vezető szerepet játszanak a 6G-ben. “Így új potenciális spektrumtartományokat azonosítottunk a 6G számára, nevezetesen a 7-15 GHz közötti centiméteres tartományban, amely véleményünk szerint alapvető fontosságú tartomány lesz, valamint a 92-300 GHz közötti szub-THz-es tartományban, amely kiegészítő szerepet tölt be, és hiánypótló forgatókönyveket szolgál majd ki” – írta a hónap elején az Ericsson vezető kutatója, Magnus Frodigh.

Ugyanakkor az 5G-vel is akadnak gondok, hiszen a tengerentúlon a Verizon visszalépett attól a tervétől, hogy felárat számítson fel mmWave-hálózatáért. És amikor az Egyesült Államokban elérhetővé vált a 3GHz-es tartományban a keskenysávú spektrum, az ország összes mobilszolgáltatója azonnal átállt a keskenysávra összpontosító 5G-törekvésekre. A mmWave 5G körüli nehézségek teljes mértéke csak most válik nyilvánvalóvá. A dél-koreai szabályozók például most hozták nyilvánosságra, hogy az ottani szolgáltatók 2018-ban azt a feladatot kapták, hogy 2021-ig 7500 mmWave bázisállomást építsenek ki, de ennek a célnak csak 10%-át sikerült teljesíteniük.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!