A Firefox logójáról jól ismert róka valójában egy vörös panda. 

A Firefox logójáról sokan feltételezik, hogy egy rókát ábrázol – ami érhető is, hiszen a nevében is a fox, azaz a róka szócska szerepel -, valójában azonban egy vörös panda látható az ábrán. A Himalája erdeiben élő, gombszemű emlős “medve” is és “macska” is: fizimiskára egy kis termetű medvére emlékeztet leginkább, és ügyesen mászik fára, ahol úgy tisztogatja magát, mint egy macska. A vörös pandát angolul egyébként red panda-nak vagy fire foxnak is nevezik, utóbbiból jön a webböngésző elnevezése is.

A böngésző arculata jelentősen megváltozott az elmúlt években, így az emblematikus róka már csak nyomokban lelhető fel. A Mozilla szakemberei még 2019-ben újították meg a jól ismert logót, amire ugyan így is ráismerni, de a róka szinte teljesen eltűnt a dizájnból.

Firefox róka
A Firefox 2019-ben váltott új logóra, amelyből lényegében teljesen eltűnt a róka. (Fotó: Firefox)

A Firefox kezdetben Phoenix néven futott, amit le kellett cserélni egy védjegyi vita miatt. Ezután jött a Firebird elnevezés, amivel az volt a gond, hogy létezett már egy ilyen nevű adatbázis szerver, amely mellesleg szintén nyílt forrású volt. Ezt követően esett a választás a Firefoxra, melynek már nem volt különösebb jogi akadálya sem, így ez lett végül a böngésző hivatalos neve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!