Egyre több a QD-OLED monitor, lássuk, hogy mire számíthatunk tőlük. Mit kap az, aki ilyen készüléket vásárol? Jól jár? Jöjjenek a részletek. 

A tévék után

Az OLED tévék több mint egy évtizede velünk vannak, de az első OLED monitorok csak mostanában bukkantak fel. 2022 ilyen szempontból jó év volt, hiszen több új szereplő is előállt ilyen eszközeivel. Köztük a Samsung, amely ráadásul teljesen saját modellekkel rukkolt elő, hiszen ezekbe a házon belül készülő kvantumpontos OLED megjelenítők kerültek.QD-OLED monitor

A cég a jelek szerint igen elégedett lehet az elért eredményekkel, ugyanis a világ legnagyobb tech kiállításán, a CES-en bejelentették, hogy idén több új termékkel lépnek színre. Ezeket be is mutatták egy zártkörű eseményen, amelyen mi is részt vettünk, és amit láttunk, az nagyon-nagyon meggyőzőnek tűnt. Minden jel arra utal, hogy 2023 a QD-OLED monitorok éve lehet, úgyhogy érdemes megismerkedni e termékekkel!

Hogy működik

Nagyon a technológiai részletekbe nem akarunk belemenni, ezt korábban már megtettük, úgyhogy csak röviden a lényeg: Az OLED monitorokban a hagyományos rokonaitól eltérően nincs se folyadékkristály, se állandó LED világítás. A fényt ehelyett egy speciális filmréteg generálja, amely elektromos áram hatására világítani kezd. A képpontok ezeknél is három subpixelből (piros, zöld, kék) tevődnek össze, és mára megoldották a mérnökök, hogy ezek mindegyikének fényereje egyedileg vezérelhető.QD-OLED monitor

A Samsung által használt QD-OLED monitorokban kék fényt állítanak elő, amiket a speciális anyagból készült mini kristályok, a kvantumpontok (Quantum Dot, QD) segítségével alakítanak át pirossá és zölddé. A kvantumpontok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, például nagyon tiszta alapszíneket produkálnak, emellett képesek megnövelni a fényerőt is.

QD-OLED monitor előnyei

A QD-OLED monitorok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, lássuk ezek közül a legfontosabbakat!

Kontraszt

Mivel a fény a pixelekben akár ki is kapcsolható, ezáltal lehetőség van a tökéletes, 0 nit fényességű mélyfekete előállítására. Erre például a hagyományos LED LCD kijelzők esetében nincs mód, ott a fekete a legjobb esetben is csak nagyon-nagyon sötét szürke. Ebből fakadóan pedig megoldott az elérhető legjobb, végtelen valós kontrasztarány megteremtése.

QD-OLED monitor
Íme egy QD-OLED monitor!

Ragyogó színek

A tónusok minden fátyolosságtól mentesek, markánsak, ragyogóak.

Színpontosság

A műszeres mérések szerint a színpontosság eszméletlenül jó megfelelő beállítások mellett. Ez pedig azt jelenti, hogy a Samsung QD-OLED monitorai akár professzionális grafikai munkára is használhatóak.

Betekintési szög

A betekintési szög hibátlan az ilyen kijelzők esetében. Azaz teljesen kiszorított pozícióból nézve a képernyőt sem érzékeli senki, hogy torzulnának, fakulnának a tónusok.

OLED megjelenítő
Szépek a színek egy QD-OLED monitoron

Fényerő

A QD-OLED eljárás minden más OLED megoldásnál nagyobb fényerőt garantál, pont a már említett kvantumpontok révén. Ezáltal az ilyen modellek igen valósághűen képesek visszaadni a nagy dinamikatartományú, azaz HDR tartalmakat is. E téren pedig már a csúcs LED LCD kijelzőkkel is felveszik a versenyt.

Frissítési frekvencia

A legfrissebb modellek már 240 Hz-es képfrissítési frekvenciát produkálnak, azaz másodpercenként 240 képkocka megjelenítésére képesek. Ez egyértelmű előrelépés, hiszen korábban az OLED paneleknél be kellett érni ennek felével.OLED megjelenítő

Mindez pedig azt jelenti, hogy a mozgásmegjelenítés jobb, a képi információk gyorsabban kerülnek a nézők elé. Viszont az is igaz, hogy e téren még megmaradt az LCD technológia előnye, hiszen már léteznek 520 Hz-es folyadékkristályos kijelzők is, igaz azok színei lényegesen csúnyábbak, és a kontraszt terén is elmaradnak a QD-OLED-től.

Input lag

A bemeneti késleltetés, azaz az input lag terén a 2022-es modellek is jól tejesítettek. A Samsung munkatársaitól azt az információt kaptuk a CES 2023 kiállításon, hogy az idei kijelzők pedig e téren is fejlődnek.

Mire jó a QD-OLED monitor?

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy egy QD-OLED monitor mindenre használható, amire ma ilyen eszközt bevetnének. Legyen szó gamingről, multimédiás anyagokról, profi grafikai munkáról, irodai alkalmazásokról, vagy hétköznapi használatról, az ilyen termékek mindenhol megállják a helyüket. Ez az eljárás abszolút előrelépést jelent a korábbi megoldásokhoz képest. Egyértelműen megéri ilyen terméket vásárolni, ezekkel egyszerűen nem lehet hibázni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!