TCL 55C735 teszt: Mit tud a megfizethető QLED tv?

Megéri megvenni? Milyen a képminőség? Hogy szól? Felhasználóbarát a kezelés? Milyen játékra és filmezésre? 55TCL C735 teszt!

A TCL a világ egyik legnagyobb tévé gyártójává nőtte ki magát, köszönhetően hatalmas kínálatának. A cégről már írtunk korábban, abban a cikkben lehet olvasgatni a vállalatról.


TCL 55C735
TCL 55C735

Most csak röviden annyit, hogy bár itthon talán nem annyira ismert, a márka mögött egy gigantikus konszern áll, amely komoly fejlesztői és gyártói kapacitással rendelkezik. A TCL 55C735 nevű QLED tv a középkategóriába tartozik, lássuk mit tud!

Unalmas külső

Bár a cég a honlapon hozsannákat zengett arról, hogy mennyire menő a dizájnja, azért nem kell mindent elhinni. A külseje meglehetősen átlagos, nem ezzel fogjuk lenyűgözni a vendégeket, viszont az is tény, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.

TCL 55C735
TCL 55C735

Két, középre szerelhető tappancson nyugszik, amelyeket egy műanyag lap köt össze. E megoldás előnye, hogy akár egy keskenyebb szekrényre, állványra is felfér a termék, viszont sajnos a falra is felakasztható képernyő forgatását és döntését nem teszi lehetővé.TCL 55C735

A hátulján van négy HDMI 2.1 port, ami szuper, valamint egy-egy optikai digitális audió, fejhallgató, LAN és komponens csati. USB-ből csak egy darab jutott rá, ami érthetetlen spórolás. Simán el lehet képzelni, hogy valaki egyszerre dugna rá több pendrive-ot és/vagy egeret, billentyűzetet, esetleg kontrollert. CI+ olvasó van rajta, támogatja a Bluetooth használatát, amivel vezeték nélküli úton lehet „rádugni” hangcuccokat, illetve van benne Wifi is természetesen.

Képminőség

A konszern saját fejlesztésű és gyártású, 55 hüvelykes, azaz 139 centiméteres, 4K felbontású QLED VA kijelzőjét kapta meg. A technológiáról itt írtunk korábban, akit érdekelnek a részletek, az kattintson! A lényeg, hogy ez alapvetően egy LCD eljárás, ami a hagyományos folyadékkristályos kijelzőknél nagyobb kontrasztot, jobb fényerőt, színgazdagságot, színpontosságot és betekintési szöget garantál.QLED

Az tény, hogy az OLED-ektől eltérően a tökéletes fekete és ezáltal a végtelen natív kontraszt megjelenítését nem teszi lehetővé. Én konkrétan 5345:1 kontrasztot mértem, ami nagyjából annyit, amit a hagyományos VA LCD panelek produkálnak. A Dinamikus Kontraszt funkció bekapcsolásával becsapható az és növelhető a kontraszt érzet, azonban ez azzal jár, hogy a finomabb részletek egyszerűen eltűnnek, ami eléggé gáz.

A ~470 nites csúcs fényerőtől se mentem a falnak örömömben, vannak olyan QLED tévéi a TCL-nek is, amelyek ennél lényegesen többet tudnak. Emiatt aztán hiába támogatja a termék a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, a HDR effektus bár érzékelhető, de nem túl látványos. Közel 140 % sRGB színtér lefedettséget mért a műszer, szóval a színgazdagság rendben van.

TCL HDR

A színek normális beállítások mellett szépek, természetesek, bár néha az emberi bőr visszaadásával voltak apróbb problémák, és enyhe fátyolosság mindig érzékelhető, pláne ha egy OLED mellé tesszük. A betekintési szög elég gyatra, durván 155 fok környékéről már bőven érzékelhető a tónusok fakulása, torzulása. Ez akkor lehet para, ha többen ülik körbe a képernyőt, mert aki a szélre kerül, az rosszul jár.

Filmek, tv adások, videók

A mozgásmegjelenítés során durva hibákba nem futottam bele: Amikor béna a forrás, azaz jellemzően a nyomorult, médiaboxból érkező SD tv adások, illetve a gyatra, alacsony bitrátájú online tartalmak esetén, akkor bele lehet futni zavaró akadozásba.

TCL C735
TCL C735

Ezen viszont lehet segíteni az interpoláció bekapcsolásával, ami virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. Ez tényleg haszos, azonban érdemes vele óvatosan bánni, mert előfordulhat, hogy a hatására szappanopera-szerű lesz a végeredmény. Azaz minden úgy néz ki, mintha a Barátok Közt kamerájával forgatták volna.

Gaming

A panel 144 Hz-es, azaz másodpercenként 144 képkocka megjelenítését teszi lehetővé, ami több, mint az átlagos 120 Hz. Ez elvileg a játékoknál lenne fontos, papíron még folyamatosabbnak kéne érzékelni a képet, de hogy őszinte legyek, én sok különbséget nem láttam. Mindegy, lehet, hogy a szuperreflexű, villámagyú tiniknél ez is számít.TCL gaming

A válaszidő 5ms, ami jobb, mint amit a legtöbb mai tévétől kapunk, de a gamer monitorok teljesítményétől elmarad. Az input lag (bemeneti késleltetés) a mérések szerint 13,7 ms, ami tévéknél korrektnek, de nem kiemelkedően jónak számít. Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy játékra alkalmas, de azért arról szó nincs, hogy e téren minden más mai tévét inasba tenne.

Beégés

A modern OLED tévék is be tudnak égni elméletileg (igaz ehhez az kell, hogy a felhasználó kikapcsolja a védelmi rendszert), azonban ez egy QLED tv, ilyesmitől itt nem kell tartani.

Hang

Elég satnya Onkyo hangrendszert kapott, ezen nincs mit szépíteni! Két darab, rejtett, egyenként 10 wattos hangsugárzóval látták el, amelyektől csodát lehet várni, csak épp felesleges. A hangerő megfelelő, de a mélyek hiányoznak a megszólalás vékony, steril, hiányzik belőle az élet. A szteró hangtér megteremtése nem az igazi, a virtuális térhatást pláne el lehet felejteni. Viszont az is tény, hogy a hanghibáktól, azaz az idegesítő búgástó, zúgástól, zörgéstől megkímélt.

Okostévé

A TCL a világ vezető tv gyártója akar lenni, ezt már jó ideje nem titkolják. Ha ez így van, akkor azt nem értem, hogy miért nem képesek kifejleszteni egy olyan saját okostévé rendszert, ami passzol az elvárásaikhoz és a felhasználói igényekhez, amit bármikor le lehet frissíteni, és amely úgy működik, mint ahogy azt mindenki várná. A vállalat ugyanis továbbra is a Google által fejlesztett platformokat licenszeli, legalábbis az európai modelljei esetében.

TCL C735
TCL C735

Így ez a szegény készülék is a Google TV rendszerre épül, ami egyértelműen a modell leggyengébb pontja. Hajlamos kegyetlenül idegesítően belassulni, a grafikus kezelőfelület átláthatatlan, az ikonok túl nagyok, ráadásul tele van reklámmal. Tényleg totál zsákutca az egész, amit persze azért túl lehet élni. Az alkalmazáskínálat óriási ez tény, de ennek nagy része totál felesleges. Úgyis mindenki csak a tartalomszolgáltatókat akarja, meg persze a játékokat szeretné, amikkel elvileg ki lehetne váltani egy hagyományos játékkonzolt. De csak elvileg. A hardver annyira vacak ugyanis, hogy még a közepes grafikájú stuffokról is le kell mondani.

Két távirányító jár mellé, ami totál érthetetlen. Minek? Az egyiken vannak számok is, a másikon meg mikrofon, nagyjából ennyi a különbség. De hogy ezt miért nem lehetett egyetlen perifériára pakolni, az rejtély! A tv támogatja a Google hanglapú vezérlését, illetve keresését. A vezérlés lassú, nem éri meg a bajlódást, de az utóbbi hasznos lehet, hiszen egész jó hatékonysággal dolgozik, és nem kell a virtuális billentyűzettel vacakolva beírni a kulcsszavakat.

A Google TV-n keresztül letölthető egy rakat fejlett médialejátszó alkalmazás, amelyekre a fenekébe dugott pendrive-ról vagy a helyi hálózatról juttathatóak el a filmek, videók vagy zeneszámok. Rendelkezik gyárilag is telepített alap médialejátszó appal, de ennek formátumtámogatása korlátozott, ám ha valakinek nincsenek nagy elvárásai, akkor ez is megteheti.

Ár

A TCL 55C735 jelenleg 220 000 – 250 000 forintba kerül, az árak elég hektikusan változnak. A tudásához képest ez az összeg teljesen rendben van!

TCL 55C735

Kinek ajánljuk – TCL 55C735

 • Megfizethető tévében gondolkodik
 • Fél a beégéstől
 • Játékra keres televíziót
 • Google ökoszisztémában gondolkodik valamiért
 • Visszafogott külsejű tévére vágyik

Kinek nem ajánljuk – TCL 55C735

 • Tökéletes feketét és végtelen kontrasztot szeretne
 • Csúcstévét akar
 • Fontos a figyelemfelkeltő dizájn
 • Lényeges a kiemelkedő hangminőség

Még több információ a TCL 55C735 televízióról a hivatalos weboldalon

 • Dizájn
 • Képminőség
 • Teljesítmény
 • Akkumulátor
 • Kamerák
 • Extrák
 • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?