Tudod, miért ilyen ma a Google logója?

80 éve ezen a napon született Mario Molina mexikói vegyész, aki segített felfedezni az antarktiszi ózonlyuk létezését. 

Aki gyakran ellátogat a Google főoldalára, az bizonyára már tapasztalta, hogy a jól ismert logó helyét néhanapján különleges ünnepi emblémák (doodle) veszik át, melyek valamilyen jeles, érdekes eseménynek vagy személynek állítanak emléket. A mai egyedi logó Mario J. Molináról emlékezik meg, aki 1995-ben munkásságáért kémiai Nobel-díjat érdemelt.


A tudóst már gyermekkorában szenvedélyesen érdekelte a tudomány, imádott apró organizmusokat nézegetni a játékmikroszkópján, sőt még a fürdőszobáját is rögtönzött laboratóriummá változtatta. Vegyészmérnöki alapdiplomáját Mexikóban szerezte, majd a Freiburgi Egyetemen tanult tovább. Tanulmányai befejezése után az Egyesült Államokba költözött, majd a Kaliforniai Egyetemen Berkeley-i kampuszán és a Massachusetts Institute of Technology-n folytatott kutatásokat.

Mario Molina
Mario Molina (Fotó: GDA Photo Service/Newscom)

Molina az 1970-es években kutatótársával, F. Sherwood Rowlanddal az elsők között hívta fel a figyelmet az ózonréteg elvékonyodásának emberi tevékenységekkel kapcsolatos okaira. Felfedezték, hogy a klímaberendezésekben és aeroszolos spray-kban is használatos halogénezett szénhidrogének bontják az ózont, ami által a Föld védtelenebbé válik a Napból érkező káros UV-sugárzás ellen. Kutatótársaikkal a Nature folyóiratban tették közzé eredményeiket, amellyel később elnyerték a kémiai Nobel-díjat.

Molina és társainak felfedezése vezetett el a montréali jegyzőkönyvhöz, amely az ózont károsító halogénezett szénhidrogén-származékok kibocsátásának korlátozását fogalmazta meg.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?