Kézbe vette a világ egyik legmérgezőbb állatát a tudatlan turista – Videó

A kúpcsiga apró, de a mérge akár 700 emberrel is végezhet. Egy mit sem sejtő turista azonban mégis a tenyerében tartotta az állatot. 

Habár a csigák elsőre nem tűnnek fenyegetőnek, a kicsi, de halálos állatok listáján előkelő helyen szerepelnek az édesvízi csigák, melyek a WHO becslései szerint évente több tízezer ember haláláért felelősek, igaz nem közvetlenül, hanem a bilharzia nevű trópusi betegség terjesztésével. A sós vízben élő kúpcsiga is „megéri a pénzét”: az állatban található méregkoktél rendkívül erős idegméreg, akár bénulásos halált is okozhat.


Bizonyára nem volt tisztában mindezzel az az Egyiptomba látogató turista, aki kézzel kiemelt a tengerből egy kúpcsigát, még videó is készült arról, ahogy büszkén mutogatja a tenyerében. Az erről készült felvételt a gyerekük töltötte fel a Redditre.

Parents wanted to show the cool snail they found while on a vacation to Egypt
by u/Nico038cc in OopsThatsDeadly

Habár minden kúpcsiga mérgező, a fajok saját egyedi toxinkeveréket termelnek, amely egy adott zsákmányra (kisebb halakra, férgekre) specializálódott – írja az IFL Science. Az állat hosszú, hegyes végű reszelőnyelvét (radula) használja a zsákmány elejtésére, így juttatva a halálos toxint áldozataiba.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?