Avokádót fotóztak a Marson

Egy avokádóra emlékeztető sziklát fotózott a Marson a NASA Perseverance rovere – írja a Space

A robot 2021 februárjában sikeresen landolt a Jezero-kráter fenekén, azóta számos érdekes sziklaformációt örökített meg. Többek közt macskára, kígyóra és cápauszonyra emlékeztető formákat is lencsevégre kapott már a Perseverance, a most bemutatott képződményben pedig egy félbevágott avokádó rajzolódik ki a szemünk előtt.


A jelenség hátterében az úgynevezett pareidolia áll, amely azt eredményezi, hogy különféle objektumokban, természeti jelenségekben élőlényeket, emberi arcokat vagy más tárgyakat látunk. Ennek oka minden bizonnyal a vadászó-gyűjtögető életmódra vezethető vissza, amikor is őseink számára létkérdés volt, hogy minél gyorsabban felismerjék a rájuk leselkedő ragadozókat vagy az életükre törő személyeket.

A szóban forgó sziklákat szeptember 8-án fényképezte le a Perseverance Mastcam-Z névre hallgató kamerája. Az eszköz egyik előnye, hogy a Curiosity marsjáróéhoz képest már zoomolni is képes, így közeli, nagy felbontású képeket is képes készíteni a vörös bolygó felszínéről.

Társával, az aprócska Ingenuity nevű helikopterrel karöltve a NASA marsjárója a 45 kilométer széles Jezero-krátert kutatja, amely évmilliárdokkal ezelőtt egy nagy tónak és egy folyódeltának adott otthont. A rover fő céljai között szerepel az ősi környezet alapos feltérképezése, valamint a kőzetminták begyűjtése, melyeket egy jövőbeni összehangolt misszió keretében fognak a Földre szállítani.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?