A Szárnyas fejvadászból idézett a világ legemberibb robotja

Ridley Scott 1982-es sci-fi klasszikusból, a Szárnyas fejvadászból adott elő egy jól ismert mondatot az Engineered Arts által épített szerkezet, Ameca. 

humanoid robotok sokáig csak a sci-fi történetek agyszüleményeinek számítottak, aztán szinte egyik pillanatról a másikra valósággá váltak, és elkezdtek olyan dolgokról diskurálni, mint a világ meghódítása és az emberiség elpusztítása. A hongkongi székhelyű Hanson Robotics és a brit Engineered Arts által fejlesztett Ameca először azzal került be a hírekbe, hogy az emberhez hasonló arckifejezésre képes, a mérnökök pedig azóta is folyamatosan fejlesztegetik, finomítgatják a szerkezetet, és videókat tesznek közzé újdonsült képességeit reprezentálva.


Ezúttal arra kérte a fejlesztője Amecát, hogy idézzen egy filmből, a humanoid pedig stílusosan a cyberpunk egyik előfutárának is számító Szárnyas fejvadász ikonikus mondatát választotta.

„Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint… könnyek az esőben” – idézi Ameca a lázadó replikáns Roy Battyt, akit a három éve elhunyt Rutger Hauer alakított a filmben.

A Szárnyas fejvadász Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokról? című regényét dolgozza fel, amelyben egy fejvadásznak négy humanoid robotot (replikánst) kell likvidálnia, akik visszatértek a Földre, hogy felkutassák teremtőjüket. Az Ameca által idézet mondatot Roy Batty a halála előtt adja elő a szakadó esőben, a teljes monológ pedig az alábbiak szerint hangzik: „Én láttam olyan dolgokat, amiket ti emberek el se hinnétek. Lángoló csatahajókat az Orion peremén. Gyilkos sugarakat az éjben a Tannhauser Kapunál. Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint… könnyek az esőben. Az idő lejárt„.

Némileg egyébként meglepő, hogy Amecát arra kérték, amire, ugyanis öt hónappal ezelőtt pont a mesterséges intelligencia miatt robbant ki minden idők egyik legnagyobb szabású hollywoodi sztrájkja a forgatókönyvírók, színészek és rendezők által. Ugyan a forgatókönyvírók megállapodásra jutottak a hollywoodi stúdiók vezetőivel, a színészek érdekképviseleti szervezetének még mindig nem sikerült egyezségre jutniuk, időközben pedig a SAG-AFTRA azt is megszavazta, hogy a videójáték-kiadók ellen is induljon megmozdulás.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?