Úttörő magyar ötlet született az akkumulátorok tárolására

A gyártók számára még mindig kihívást jelent az akkumulátorok tárolása, világszerte elavult módszereket alkalmaznak. 

Jelentős kihívást jelent a gyártók számára az akkumulátorok tárolása, hiszen kifejezetten tűzveszélyes termékekről van szó. Erre szeretne innovatív, robotizált megoldást kínálni az AI-Robotics, amely felismerte annak problémáját, hogy míg egyre fejlettebb technológiát alkalmaznak a vállalatok az akkumulátorok gyártása során, a tűzvédelem mégis alacsony színvonalú a gyárakban – írja a vállalat hozzánk eljuttatott közleményében.


A magyar AI-Robotics, nem csupán a mesterséges intelligencia és robotizáció terén tevékenykedik, hanem  új megoldásokkal járul hozzá a tűz detektálásához, megelőzéséhez és az akkumulátorgyárak biztonságához, amely hazánkban is egyre relevánsabb kérdéssé kezd válni. A Debrecenben és Nyíregyházán hamarosan megnyíló, sok esetben szkeptikus reakciókat kiváltó akkumulátorgyárakkal párhuzamosan megjelennek azok a kihívások is, amelyek a veszélyes hulladékok megfelelő tárolását igénylik.

Az AI-Robotics által kifejlesztett izolációs tűzmegelőző robotrendszer a cég elmondása szerint valódi áttörésnek számít, robotizált megoldásokkal teszi korszerűvé a meglehetősen elavult módszereket alkalmazó tűzmegelőzést. „Az RFID azonosítás bevezetése lehetővé teszi, hogy minden egyes akkumulátort vagy cellát egyedi módon figyeljünk meg. A rendszer képes érzékelni, ha az akkumulátor elkezd melegedni, folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy milyen hőmérsékleten tárolják, éri-e ütés vagy más potenciális veszély. Ezzel a részletes monitorozással olyan környezetet tudunk teremteni, ahol a tűz kialakulásának esélye minimálisra csökken” – mutatott rá Gecse Márton, az AI-Robotics ügyvezető igazgatója. „A rendszer azonban nemcsak megelőzi a tűz kialakulását, hanem azonnal reagál, amennyiben mégis bekövetkezik valamilyen probléma. Ha bármelyik akkumulátor instabil lesz vagy veszélyes, a robotrendszer azonnal szeparálja és elszigeteli azt egy speciális, tűzvédett izolációs konténerben. Ez a konténer lehetővé teszi az esetleges tűz oltását anélkül, hogy a környező területet veszélyeztetné” – tette hozzá a szakember.

akkumulátorok tárolás
Fotó: Soren Hald / Getty Images

Az AI-Robotics K+F projektje során Dunakeszin és Gyöngyösön valósítja meg első demóját, bemutatva saját tervezésű és fejlesztésű rendszerét. Ez a projekt nemcsak a magyarországi iparágat gazdagítja, hanem nemzetközi szinten is potenciált mutat a tűzvédelem és az akkumulátorok biztonságos tárolásának terén.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?