Egy jövőkutató szerint hamarosan szívesebben bújunk majd ágyba robotokkal, mint emberekkel

A robotok nem csak az emberek munkáját veszik el, de hamarosan a hálószobájukba is beköltözhetnek. 

Sokan sokat cikkeztek arról az elmúlt években, hogy a mesterséges intelligencia mely munkaköröket fenyegeti, ám arról arányában kevés szó esik, hogy az emberi kapcsolatokat hogyan fogják átírni az algoritmusok. Pedig már most egyértelműen látszik, hogy a mesterséges intelligencia erre is kihatással lesz: a virtuális barát/ barátnő például már egy létező dolog, ami egy olyan, MI-vel működő programot takar, amelyet a felhasználó kedve szerint alkothat meg, beszélgethet vele, akár romantikus, szexuális módon is.


A robotok ráadásul az emberek szexuális életébe is belefolythatnak (gondoljunk csak a különféle szexrobotokra), és ha hinni lehet a szakértőknek, a gépekkel létesített szexuális kapcsolat az idő előrehaladtával csak egyre gyakoribb lesz. Ian Pearson, napjaink egyik legnépszerűbb futurológusa például úgy véli, hogy 2050-re a szexrobotok teljesen elfogadott kellékek lesznek az életünkben, sőt szívesebben létesítünk majd kapcsolatot velük, mint hús-vér embertársunkkal.

Nem Pearson ugyanakkor az egyetlen, aki hasonlóképpen gondolkodik a témáról – hívja fel a figyelmet az Interesting Engineering. A Google egy korábbi felsővezetője, Mo Gawdat szerint a mesterséges intelligenciával kialakított kapcsolatok ugyanolyan kielégítőek lesznek, mint a valós, emberi interakciók, amibe az is beletartozik, hogy a szexrobotok fel fogják váltani az emberek között lévő szexuális kapcsolatokat.

Gawdat állítását egyébként több korábbi kutatás is cáfolta. Egy 2018-as brit tanulmány szerint például a szexrobotok nem oldják meg a magány érzését, sőt csak növelik a szorongást a partnerhiánytól szenvedő egyénekben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?