A Wi-Fi 7 elhozza a streaming új korszakát?

Ha hinni lehet a jóslatoknak, akkor a streaming hamarosan a következő szintre lép az új Wi-Fi 7 szabványnak köszönhetően, ami elképesztően gyors sebességet ígér, kisebb késleltetéssel, ez pedig egy újabb jelent az otthoni videónézés minőségében. A hangminőségben is jelentős különbséget jelenthet, lehetővé téve, hogy a digitális zene felzárkózzon az analóg zenehallgatási élményhez.

A zenei streaming szolgáltatások forradalma Wi-Fi 7

Ismerősen hangzik? igen, ezt már a Wi-Fi 6 esetében is megígérték a szakértők, ugye? A Wi-Fi 6 viszont inkább a vezeték nélkül csatlakozó eszközök számának robbanásszerű növekedése miatt készült, míg a Wi-Fi 7 esetében a hangsúly a sebességen van. Valójában ez lehet az, amire szükség lehet például a 8K streamingben rejlő lehetőségek kiaknázásához.


Mi az a Wi-Fi 7?

Ez a wi-fi technológia következő generációja. Technikai neve IEEE 802.11be EHT, míg a Wi-Fi 6 az IEEE 802.11ax volt. Az IEEE az Institute of Electrical and Electronics Engineers (Elektromos és Elektronikai Mérnökök Intézete) rövidítése, amely az ipari szabványokat meghatározó testület. A Wi-Fi 7 nevének EHT része az Extremely High Throughput (rendkívül nagy áteresztőképesség) rövidítése. Más szóval, ez gyors.

samsung 8k tv Wi-Fi 7
A Samsung például elég komolyan gondolja a 8k tévézést.

Bár a Wi-Fi 6 újnak tűnhet, már 2019-ben megérkezett. Ezt követte 2021-ben a wi-fi 6E, amely megnyitotta a 6 GHz-es sávot, a korábbi verziókban használt 5GHz-es és 2,4GHz-es sávok mellé. A Wi-Fi 7 ugyanazt a három sávot használja, viszont a sebessége messze megelőzi az elődjéét. Ez részben annak köszönhető, hogy a 6 GHz-es frekvencián 320 MHz-es rádiócsatornákat tesz elérhetővé – ez kétszer olyan széles, mint az 5 GHz-es 160 MHz-es csatornák, és így kétszer olyan gyors lehet az átviteli sebesség.

Mennyire gyors a Wi-Fi 7?

Nagyon gyors. A Wi-Fi 6 9,6 Gbps-os adatátviteli sebességéhez képest 46 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet ígérnek nekünk. Ez közel ötször gyorsabb. Nyilvánvaló, hogy ez a maximum, és nem az, amire minden nap számíthatunk. Sok múlik azon, hogy milyen eszközöket használunk, hányat csatlakoztatunk egyszerre, és hogy milyen közel vannak ezek a vezeték nélküli routerhez (valamint hogy a jelnek át kell-e jutnia bármilyen falon, akadályon, hogy eljusson a készülékig). Ja és ne feledjük, hogy ha nem csak az otthoni hálózatunkat pimpelnénk fel így, hanem a világhálóra csatlakozva is szeretnénk élvezni a sebesség nyújtotta előnyöket, akkor egyelőre nevetségesen gyors szélessávú kapcsolatra is szükségünk lesz. Sajnos Magyarországon a szolgáltatók egyelőre nem tartanak ezen a szinten, hiszen a lakossági fogyasztók által megrendelhető legerősebb internetcsomag sem használja ki még a Wi-Fi 6 elméleti sávszélességének negyedét sem.

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi 7-nek?

Mi értelme van akkor ennek a sebességnek? A gyorsabb sebesség azt jelenti, hogy a filmek és tévéműsorok sokkal gyorsabban töltődnek be, amikor olyan szolgáltatásokból streamelnek, mint a Netflix és a Disney Plus. Ha pedig offline nézéshez töltjük le, sokkal kevesebbet kell majd várnunk. Praktikus lehet ez például, ha egy repülőt kell elérnünk és gyorsan fel szeretnénk tölteni a tabletünkre egy pár filmet, amivel odafent elütetjük majd az időt. Mivel a Wi-Fi 7 nagyobb kapacitással rendelkezik, több eszközt is képes nagyobb sebességgel támogatni. Ez azt jelenti, hogy ha a háztartásunkban sokan streamelnek egyszerre filmeket, akkor sem fog pufferelni vagy akadozni, még 4K-ban sem.

A kapcsolat késleltetése is alacsonyabb lesz, kevesebb késleltetéssel. Ez elsősorban a játékosoknak kedvez, akik a lehető leggyorsabb időt szeretnék a gombnyomás és a képernyőn megjelenő megfelelő művelet között, de a szájszinkronizációs problémáknak is véget vet (feltéve persze, hogy a tévé ismeri majd ezt a szabványt).

A játékosok az AR/VR-használatot is imádni fogják, amit az extra sávszélesség lehetővé tesz. Ezek az alkalmazások jellemzően nagyobb sebességet igényelnek, így várhatóan még több olyan alkalmazás és játék jelenik meg, amely ezt a technológiát használja.

Mit jelent majd a Wi-Fi 7 a vezeték nélküli zenehallgatás számára?

Röviden, mindenütt javulás. Ezt állítja a chipgyártó Qualcomm, amely a közelmúltban két olyan audio platformot mutatott be, amelyek megalapozhatják az intelligensebb, jobb hangzású vezeték nélküli fejhallgatókat. A Wi-Fi 7-hez hasonló protokollok által kínált extra sávszélességnek köszönhetően a vezeték nélküli fejhallgatók alapértelmezett technológiájaként a wi-fi felválthatja a Bluetooth-t.

fejhallgató, hifiman, wi-fi 7
A zenei streamer szolgáltatások minősége elképesztő szintre emelkedhet.

A Qualcomm azt állítja, hogy az S7 és S7 Pro Gen 1 chipek javítják az akkumulátor élettartamát és az aktív zajszűrést, valamint bővítik a hangzás személyre szabásának és más AI-alapú funkcióknak a lehetőségeit. A Qualcomm ezt „micro-power” wi-fi támogatásnak nevezi, amely a cég XPAN (Expanded Personal Area Network) technológiájával együtt működik, így nagyobb sávszélességet és jobb hangminőséget tesz lehetővé. Ez a vezeték nélküli hatótávolságot is növeli.

Az elképzelés szerint az S7 Pro Gen 1 chippel ellátott fejhallgatók képesek lesznek csatlakozni az otthoni vezeték nélküli hálózathoz, hogy „veszteségmentes„, akár 192 kHz-es felbontású hi-res hangot kínáljanak, anélkül, hogy a forráskészülék közvetlen közelében kellene lenniük. Bluetooth-kapcsolaton keresztül akár 16 bites CD-minőségű, „veszteségmentes” audiót is hallgathatunk, míg a hatótávolsága legfeljebb 20 m lehet (persze ennél a gyakorlati hatótáv sokkal rövidebb szokott lenni). Itt jön be az új wi-fi, ami átveheti a kapcsolatot, amikor a fejhallgatónkkal elhagyjuk a Bluetooth hatótávolságát és a Qualcomm szerint ez a váltás automatikusan és zökkenőmentesen történik majd.

A chipgyártó 10 órás akkumulátoros üzemidőt ígér „veszteségmentes” 96 kHz-es zenei streaming mellett. Emellett mesterséges intelligencia-képességekket is ígér – például zajszűrést.

Mikor érkezik a Wi-Fi 7?

Már itt van. A Wi-Fi 7-es eszközök már néhány hónapja kaphatók, de a Wi-Fi 7 végleges specifikációja még mindig nem végleges és nem sok eszköz tudja teljes mértékben kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A Qualcomm által nemrégiben bemutatott Wi-Fi 7 router 10 Gbps sebességet tesz lehetővé – ami kevesebb, mint egynegyede a Wi-Fi 7 tényleges sebességének és valójában alig gyorsabb, mint a Wi-Fi 6 -, mégis úgy reklámozzák, hogy „villámgyors sebességet” biztosít.

A zenei streaming szolgáltatások forradalma Wi-Fi 7

Természetesen a Wi-Fi 7 lehetőségeinek kihasználásához megfelelő készülékekre (okostelefonre, streamerre, laptopra, tévére is szükségünk lesz. A Google Pixel 8 és 8 Pro készülékei például már ismerik a Wi-Fi 7-et, ahogy a OnePlus 11 és a Samsung Galaxy S24 is azzal fog érkezni. Az iPhone 15 Pro és a Pro Max Wi-Fi 6E-vel rendelkezik, míg az iPhone 15-ön a régi, egyszerű Wi-Fi 6 marad.

Szóval azért az elmondható, hogy a Wi-Fi 7 egyelőre nem valami elterjedt szabvány, de reméljük, hogy minél hamarabb az lesz és az internetszolgáltatókat is rákényszeríti a kicsit gyorsabb hálózatfejlesztésre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?