Strong D555 teszt: TV 60 000 forintért

Mit tud ma egy szuperolcsó tv? Milyen a képe? Milyen kompromisszumok megkötésére késztet? Kinél válhat be? Strong D555 teszt.

A hatalmas kínai Skyworth csoport alá tartozó Strong a tévék esetében a tömegtermékekre specializálta magát. Azaz a kedvező árú, papíron nem túl nagy tudású modellekre fókuszálnak.

Strong D555 tv teszt
Strong D555 

Tipikusan ilyen termék a Strong D555, amelynek 32 inches, azaz 82 centiméteres képátlóval bíró verziója, hiszen már 60 papírért meg lehet venni. Ez pedig manapság sújtóan jó árnak tűnik, pláne egy olyan televízióért, amely okos funkciókkal is kecsegtet. Na, nézzük, hogy mit gurít a valóságban, hogy mennyire életképes ennyiért!


Unalmas külső

Az biztos, hogy nem ez a tv, aminek láttán a dizájn rajongói mámorban úszva őrjöngenek boldogságukban. A megjelenése ugyanis totál átlagos. A kávák ugyan vékonyak, ám nincsenek egy síkben a kijelzővel, ami ma már egy kicsit ódivatú megoldásnak számít. A készülékház a széleken elhelyezett topogókon áll, amelyek stabilan tartják a képernyőt, ám annak forgatását, döntögetését nem teszik lehetővé.

Strong D555 tv teszt
Strong D555 

A modell természetesen a falra is felakasztható szabványos, bárhol megvehető konzolok segítségével, és ilyenkor a tappancsokat nyilván le kell szerelni róla. A csatlakozókínálat megfelelő, van rajta két HDMI 1.4, illetve egy-egy kompozit, optikai digitális hang, fejhallgató, LAN és USB 2.0 port. Támogatja a Bluetooth 5.0 vezeték nélküli adatátviteli eljárást, amelynek révén a kompatibilis vezérlőeszközök, illetve hangcuccok csatlakoztathatóak a tévéhez, valamint van benne WiFi is.

Strong D555 tv teszt
Strong D555 tv 

Android a tévében

Az ilyen árkategóriájú modellek esetében egyáltalán nem általános, hogy kínáljanak okos funkciókat. De a Strong D555 képes erre, és ez mindenképpen előnyt jelent számára a gyilkos piaci versenyben. Egészen pontosan az Android TV platformot kapta meg, ami rajul hangzik, hiszen ez több, mint 10 000 alkalmazásból álló kínálatot biztosít. Viszont a tévébe pakolt vas ehhez egyszerűen kevés.

Strong D555 tv teszt
Android a tévében

Szinte hallani, ahogy az 1 GB RAM-mal megtámogatott MediaTek MT5868 rendszerchip zokog, nyüszít a készülékházban. A rendszer ugyanis hajlamos irtózatosan belassulni, olykor másodperceket kell várni egy weboldal betöltésére vagy app elindítására. Illetve természetesen a játékokról, még a legvacakabb grafikájúakról is le kell mondani, annyira akadnak.

A már említett applikációs kínálatban természetesen ott figyelnek a manapság kegyetlenül népszerű online tartalomszolgálató alkalmazások. Tehát így például az HBO, a Disney, az Apple TV, a YouTube vagy éppen a Netflix. Fontos hiányzó nincs, a választékba nem lehet belekötni.

Képminőség

Képminőség terén abszolút érződik, hogy ez egy olcsó televízió. A Strong D555 ugyanis még a kötelező minimumot is csak szűken teljesíti. 32 hüvelykes VA LCD panelje HD Ready felbontású, azaz 1366×768 képpont, ami ma már egyszerűen kevés. A látvány szemre nem éles, a pixelek konkrétan láthatóak, a finom részletek visszaadása nem biztosított. A színek normális beállítások mellett rendben vannak, de azért olykor lyukra fut a termék.

Strong D555
Látszik, hogy a felbontás kicsi

A betekintési szög gyönge, azaz, ha valaki oldalról nézi a képernyőt, akkor azt fogja tapasztalni, hogy fakulnak, torzulnak a tónusok. A maximális fényerő 202 nit a méréseink alapján, ami egy napfényes szobában már kevés lehet. És ez a fényesség ahhoz sem elég, hogy érződjön a HDR hatás, pedig elvileg a termék az ilyen típusú anyagok visszaadását is támogatja. A kontraszt rendben van szemre, és a műszeres vizsgálatok is igazolták ezt, hiszen 5400:1 értéket mértünk.

Bele lehet futni enyhe akadásba, szaggatásba olykor, és azok a képjavító eljárások hiányoznak, amelyek alkalmazásával ezen hibákat ki lehetne küszöbölni. Szóval ezzel bizony együtt kell élnie a felhasználónak. Mint ahogy azzal is, hogy a bemeneti késleltetés magas, 23,5 ms a méréseink alapján. A képfrissítési frekvencia pedig csupán 60 Hz, így játékra ez messze nem egy tökéletes termék.

Hang

A két darab 8 wattos, készülékházba dugott hangszóróból álló integrált hangrendszer egy kisebb szobába bőven elég, de a nagyobb térnél már kevés lehet. A hangminőség egyébként messze nem tökéletes, hiszen hibák nincsenek, azonban a basszusok hiányában a megszólalás meglehetősen természetellenes, műanyag hatású sajna.

STRONG TV

Ár

A nálunk járt 32 inches Strong D555 (Strong SRT 32HD5553) ára 60 000 forint. Ez nem egy jó tv, számos gyenge pontja van, viszont mindez az árán is meglátszik. És az is tény, hogy ennyi pénzért az ember kap egy alapvetően használható, nézhető tévét.

Kinek ajánljuk – Strong D555

– Olcsó tévét keres
– Netflixezni akar rajta
– Kis méretű készülékben gondolkodik
– Okostévét szeretne kevés pénzért
– Tévézne, filmezne a készülékén
– Hétvégi házba, nyaralóba keres egy olyan tévét, ami arra jó, hogy a meccset meg lehessen nézni rajt’

Kinek nem ajánljuk

– Fontos a jó képminőség
– Fontos a kiemelkedő hangminőség
– Játékra keres tévét
– Menő, villantós televízióra vágyik

Még több információ a Strong D555 tévéről a hivatalos weboldalon

 • Dizájn
  (2.5)
 • Képminőség
  (2)
 • Hangminőség
  (2.5)
 • Kezelés
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
3

Strong D555

A Strong D555 távolról sem egy tökéletes tv, sőt még „jónak” is csak egy jószándékú hazudozó nevezné. Viszont tény, hogy mindez az árán is meglátszik, hiszen rémesen olcsó, így bőven van létjogosultsága.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?