Ilyen lett az olcsó Sony OLED tévéje – Sony A80L teszt

Milyen a képe? Mennyi kompromisszum megkötésére késztet? Jól szól? Megéri megvenni? Sony A80L OLED tv teszt és vélemény!

Sony A80L Teszt
Sony A80L

A Sony régóta komoly figyelmet fordít az OLED televíziókra, és a vállalat 2023-ban is több ilyen modellel lépett színre. Ezek között a belépő szintet a Sony A80L képviseli, amely tehát a legolcsóbb új OLED tv a vállalat kínálatában. Megnéztük mit tud, miben kínál kevesebbet, mint a drágább, papíron nagyobb tudású termékek, milyen a képminősége, hogy szól és mennyire felhasználóbarát a kezelés.

Megjelenés, külső

Az ember azt várja egy OLED televíziótól, hogy már a külsején is látszódjon, hogy egy modern készülékről van szó, és ezt a Sony A80L-től meg is kapjuk. A kávák ugyanis félelmetesen keskenyek, nem zavaróak és kikapcsolt állapotban észrevehetetlenek. A készülékház szokatlanul vastag, azonban ezzel nincs semmi gond, hiszen amúgy sem oldalról nézegeti senki a terméket.


Sony A80L

A nagy, fel is lógatható képernyő a készülékház szélén elhelyezett kis talpacskákon nyugszik, ami egy meglehetősen gyakran alkalmazott megoldás. Viszont a mérnökök csavartak egyet a dolgon, és lehetővé tették, hogy ezek iránya megváltozzon, tehát állhatnak befelé is, ami nem néz ki annyira jól, viszont igen hasznos lehet akkor, ha egy keskenyebb állványra vagy szekrényre állítaná fel valaki a terméket. Emellett a kis talpak arra is képesek, hogy megemeljék a képernyőt, amely alá így beférhet egy hangprojektor is, ami remek ötlet, és a megvalósítás is jól sikerült.

sony oled tv

A csatlakozókínálat rendben van, hiszen a legjobbnak számító HDMI 2.1 portok sem hiányoznak, emellett van rajta egy pár USB (2.0 és 3.0), valamint a fejhallgató, illetve a digitális optikai audió kimenetet sem spórolták le. A termék rendelkezik beépített WiFivel (802.11.ac szabvány) és támogatja a Bluetooth 5.2 technológia használatát is. Ez utóbbi segítségével vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak hozzá vezérlőeszközök, valamint hangcuccok, így például egy fejhallgató is.

Okostévé – Google Tv

A Sony sajnos már jó régen úgy döntött, hogy elengedi a saját okostévé rendszert, és helyette külső szereplőtől, egészen pontosan a Google-től licencel ilyet. Ennek megfelelően ez a készülék is a Google TV platformot használja, ami a modell egyik gyenge pontja. A nagy ikonok ugyanis látványosak, viszont kevés fér ki belőlük egyszerre a képernyőre, ami miatt kicsit átláthatatlan a rendszer. Ráadásul olykor enyhe belassulásokba is belefutottunk, viszont legalább már fagyásba, automatikus újraindulásba nem futottunk bele, ami korábban azért elő-előfordult.

sony oled tv

De tény, hogy ezek azért nem olyan jelentős problémák, együtt lehet velük élni, ám igaz, hogy például e téren az olyan közvetlen riválisok, mint a Samsung vagy az LG előrébb járnak. Az ő rendszerük felhasználóbarátabb, és kínálnak olyan extrákat is (pl. a távoli számítógépek vagy Office doksik elérése), amik innen hiányoznak.A tv a távirányító mellett (kettő is van a dobozában…) és vezérelhető egérrel és telefonnal is egy letölthető app révén. A hangalapú irányítás/keresés is működik, azonban ez borzasztóan körülményes, illetve lassú, szóval inkább hanyagoltuk.

Sony A80L távirányító
Sony A80L távirányító

A Google TV nagy erőssége papíron a hatalmas alkalmazáskínálat, és tény, hogy több mint tízezer app tölthető le a készülékre. Más kérdés, hogy ekkora kínálatnak mennyi értelme van, szerintünk ugyanis nem sok. Ma már mindenkinél ott van az okostelefon, az emberek inkább azon facebookoznak, instáznak, olvassák el a híreket vagy nézik meg a recepteket, illetve az időjárást. Az viszont tény, hogy a kínálatban ott figyelnek a népszerű online streaming alkalmazások (Netflix, Amazon Prime, HBO, Disney+, Apple TV, YouTube, NBA, FIFA, NFL stb.), és a kínálat e téren teljes. Az appokat gyorsan betölti és a kép, illetve a hang minősége is rendben van.

Sony Google TV
Sony Google TV, böngésző

Hangminőség

A Sony évekkel ezelőtt mutatta be máig exkluzív eljárását, amelynek lényege, hogy a hagyományos hangszórók helyett a képernyő rezegtetésével szólaltatják meg a középtartományú és magas hangokat. Ebbe a készülékbe is ez az eljárás került, amelyben három ilyen rezonátor (bal-közép-jobb) található, amelyek olyanok, mintha három hagyományos 10 wattos hangsugárzó került volna a televízióba. A modell emellett kapott két darab 10 wattos mélyhangszórót is, amelyek a basszusok megszólaltatásáért felelnek.

Sony Bravia hang
Sony Bravia hang

A hangminőség az átlagosnál valamivel jobb, de a hasonló árkategóriájú riválisokkal összehasonlítva nem éreztünk nagy különbséget. A hangerő megfelelő, zavaró hibákba egyáltalán nem futottunk bele. Viszont a tisztasággal akadnak problémák,a dinamika messze nem tökéletes, a végeredmény pedig kicsit művi, steril, és a sztereó hangtér megteremtése sem hibátlan. Szóval még mindig azt mondanánk, hogy akinek tényleg fontos a kiváló megszólalás, annak muszáj lesz rádugnia valamilyen külső hangrendszert, azaz egy több komponensből álló szettet, vagy legalább egy normálisabb soundbart, de hát ezt a legtöbb mai televízióról elmondhatjuk.

Milyen a kép?

Egy tévé esetében még mindig a képminőség a legfontosabb dolog, lássuk ebben a versenyszámban hogyan teljesít a Sony A80L! A modell esetében a látványért az LG Display által gyártot WOLED panel és a saját képfeldolgozó chip felel. Tehát ez a készülék nem kapta meg a fejlettebb OLED Evo vagy az OLED Micro Lens (mikrolencsés) technológiát.

Sony A80L
Olcsó Sony OLED TV képminőség

Ezekhez képest a legnagyobb (és kábé egyetlen) különbség a fényerőben vehető észre, és a Sony A80L esetében is be kell érni tartósan 350 nittel, ami pillanatokra elérheti a 800 nitet is. Ez pedig elmarad attól, amit az említett kijelzőtípusokra épülő rivális televíziók, így például az LG G3 produkálnak. Emiatt aztán a világos, napsütötte szobában nem teljesít különösebben jól, illetve a HDR anyagok visszaadása sem annyira látványos, mint amit a magasabb kategóriás modelleknél tapasztalhatunk.

Sony OLED színek
Sony OLED képminőség, gyönyörű színek

De a legfontosabb, hogy az OLED technológiából fakadóan a tónusok gyönyörűek, élesek, ragyogóak. Egyáltalán nem érzékelhető az a fátyolosság, ami a legtöbb LED LCD, QLED vagy NanoLED televízióra mind a mai napig jellemző. A kontraszt hibátlan, hiszen a fekete tökéletes, a tónusok naturálisak, a színgazdagság kimagasló, ugyanis a kijelző több, mint egymilliárd árnyalat megjelenítését biztosítja. Az árnyalatok akkor sem torzulnak, fakulnak, ha valaki kiszorított szögből bámul a képernyőre.

Sony olcsó OLED TV

A modell 4K-s, azaz 3840×2160 képpontos, és megkapta a cég felskálázó eljárását, amely elméletileg képes az alacsonyabb részletességű tartalmak feljavítására. Azonban ezt hiába kapcsolgattuk ki- és be, semmilyen különbséget nem tapasztaltunk. Hát hiába, a semmiből egyszerűen semmilyen varázslattal nem lehet képpontokat leakasztani. A mozgások megjelenítése során minimális anomáliákba futottunk csak bele, de ezek egyszerűen orvosolhatóak a különféle képjavító funkciók bekapcsolásával.

Gaming

A maximális képfrissítési frekvencia 120 Hz, azaz a termék 120 képkockát képes másodpercenként a kijelzőre varázsolni. Ez a játékosok számára fontos, mint ahogy az is, hogy az AMD FreeSync Premium Pro eljárás használata is biztosított, amivel kiküszöbölhető a zavaró képtörés vagy szaggatás. Az input lag igen alacsony a méréseink szerint, mindössze 9,6 ms, ami kimagaslóan jó eredménynek számít. Röviden és velősen, a Sony A80L játékra is kiválóan alkalmas, és akár a legmodernebb konzolok és gamer PC-k mellett is bevethető.

Ár

Az 55 hüvelykes (139 cm) Sony A80L ára most 490 000 forint, amivel a legolcsóbb idei OLED televíziók közé tartozik. A tudásához képest pedig ez több, mint korrekt összeg.

Kinek ajánljuk – Sony A80L

– Nagyjából félmillió forintot szán tévére
– Fontos a tökéletes kontrasztosság
– Lényegesek a fátylosságmentes árnyalatok
– Ki tudja használni a rengeteg alkalmazást
– Letisztult, visszafogott külsejű televízióban gondolkodik
– Játékra is használná a televízióját

Kinek nem ajánljuk – Sony A80L

– Belépő szintű tévét keres
– QLED, LED LCD vagy Neo QLED televízióban gondolkodik
– Fontos a kiemelkedő minőségű hangzás
– Utálja a Google smart rendszert

Még több információ a Sony A80L televízióról a Sony weboldalán

 • Dizájn
  (4)
 • Képminőség
  (4.5)
 • Kezelés
  (3.5)
 • Hangminőség
  (4)
 • Ár/érték arány
  (5)
4.2

összegzés

A Sony A80L egy kiváló belépő szintű idei OLED televízió. Remek a kép, a hang korrekt és a dizájn is rendben van. Akadnak nála jobb modellek is, de igen magas szintet képvisel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?