Jobban megjegyezzük, amit papírra írtunk le, de a digitális jegyzeteknek is megvannak a maguk előnyei

Jobban megjegyezzük, amit papírra írtunk le, és szeretjük is a papírra való jegyzetelés érzését, de a 20 és 29 év közöttiek már majdnem egyforma arányban (54% és 46%) oszlanak meg a papír alapú és a digitális jegyzetelés előnyben részesítése szempontjából – derül ki a Lenovo megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

A kutatás során megkérdezettek 28%-a mondta azt, hogy napi rendszerességgel szokott jegyzetelni, a legtöbbet a 16-19 év közöttiek (41%) és a diplomások (39%) jegyzetelnek. Ha választani lehet, a válaszadók 65%-a inkább papíron jegyzetel, mint digitálisan, ehhez úgy tűnik, a nők jobban ragaszkodnak: nekik csak 23%-uk választaná a digitális jegyzetelési formát, míg a férfiaknak már 44%-a részesíti ezt előnyben.


A legtöbb papírt a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők és a 16-19 év közöttiek használják el, ők válaszolták legmagasabb arányban (17% és 14%) azt, hogy évente 50-nél is több A5-ös füzetnek megfelelő papírt elhasználnak. Érdekes, hogy míg a diplomások gyakrabban jegyzetelnek, saját bevallásuk szerint ők használják a legkevesebb papírt: 49%-uk mondta azt, hogy egy év alatt öt A5-ös méretű füzetnek megfelelő lapot sem ír tele. Ehhez hozzájárulhat, hogy a válaszadók úgy gondolják, fontos lenne csökkenteni az elhasznált papír mennyiségét. A megkérdezettek 72%-a ért valamilyen mértékben egyet azzal az állítással, hogy a papíralapú jegyzetelés nem környezetbarát, és emiatt törekedni kellene a digitális megoldások népszerűsítésére, fejlesztésére és használatára.

digitális jegyzet előnyei
Fotó: Lenovo

Ennek ellenére a többség azt válaszolta, hogy nem okoz számára gondot az otthon lévő papír mennyisége. Kivételt képeznek ez alól a diplomások, akiknek 30%-át valamennyire zavarja az otthon lévő papír mennyisége, és a 16-19 év közöttieket, akik 52%-ának okoz valamilyen mértékben problémát a papírok, jegyzetek tárolása.

Több kutatás is igazolta már, hogy a kézzel való jegyzetelés segít jobban megérteni és megjegyezni a leírt információkat, és ezt alátámasztani látszik a válaszadók tapasztalata is: a legtöbben (47%) azért szeretnek papírra jegyzetelni, mert így könnyebben jegyzik meg a leírtakat, de fontosnak tartották azt is, hogy papírra írni egyszerűen jobb érzés (34%), és sokan azért a papírra történő jegyzetelést választják, mert a papír van éppen kéznél (33%).

digitális jegyzet előnyei
Fotó: Lenovo

Az elérhetőség fontos szempont a digitális jegyzetelést kedvelőknél is, 45% nyilatkozott úgy, hogy azért választja ezt a memoírási formát, mert általában a digitális eszköze az, ami kéznél van. 38% az olyan okosfunkciók, mint az emlékeztetők, a megoszthatóság vagy a rendezhetőség miatt szeret digitálisan jegyzetelni, 24% pedig azért szereti jobban digitális formában tartani a jegyzeteit, mert a papírt könnyebb elveszteni.

Azok, akik szeretnék kihasználni a kézi és digitális jegyzetelés előnyeit is, valamint csökkentenék a papírhasználatot, az e-ink olvasók körében találhatnak erre tökéletes megoldást.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?