A kirúgási hullám a NASA-t is utolérte

A NASA robotikus bolygókutatással foglalkozó fő központja, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) mintegy 8 százalékkal csökkentette a dolgozói létszámot. 

A Pasadena közelében található Jet Propulsion Laboratory a NASA egyik űrközpontja, amely ugyan szövetségi finanszírozású, de a California Institute of Technology irányítása alatt áll. A központ az amerikai űrkutatási hivatal számos jelentős tudományos projektjét vezeti, többek közt a Curiosity és a Perseverance missziókat is a Marson. Utóbbi fő feladatai közé tartozik a marsi minták összegyűjtése, amelyeket a tervek szerint egy összehangolt küldetés keretében 2030-ban próbálnának meg hazaszállítani.


A JPL most komoly leépítésbe kezdett a költségek csökkentése érdekében: a dolgozók mintegy 8 százalékának mondott búcsút, ami nagyjából 530 alkalmazottat és 40 vállalkozót érint – írja a Space.

A marsi minták visszahozatala kiemelt prioritás a tudomány közösség számára, de a misszió kivitelezése kolosszális összegbe kerül, ráadásul lényegesen többe, mint amivel eredetileg számoltak a kutatók. A misszió az új becslések szerint 8-11 milliárd dollárba fog kerülni, ha a terveknek megfelelően 2030-ban el tud indulni a program.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?