Holtában sem hagyják nyugodni a NASA marshelikopterét

A NASA azt tervezi, hogy megmozgatja a jobblétre szenderült marshelikopter szárnyait, hogy meghatározzák, pontosan mekkora kár érte a szerkezetet. 

A múlt hét folyamán szomorú hírről számolt be a NASA: három év után véget ért az Ingenuity missziója. Az amerikai űrügynökség szerkezete az első, ember alkotta tárgy volt, amely egy idegen égitest felszínén repülhetett, ráadásul a kis helikopter messze túlszárnyalta a mérnökök elvárásait. A robotot mindössze 4-5 repülésre tervezték, végül azonban 72-szer emelkedett a magasba a vörös bolygón. A masina egyébként még 2021. február 18-án, a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra, azzal a feladattal, hogy kiderítse, a hasonló szerkezetű robotok képesek-e ellátni a megbízásukat egy idegen bolygón.


A tudósok jelenleg sem tudják, hogy pontosan mi okozta a rotorlapátok sérülését, annyi biztos, hogy legalább egy lapát annyira megsérült az Ingenuity legutóbbi repülése alkalmával, hogy helyrehozhatatlan károk keletkeztek a helikopterben. Az sem tudni továbbá, hogy pontosan milyen mértékű a kár, ennek kiderítése érdekében pedig a NASA tudósai most úgy határoztak, hogy forgólapátjainak óvatos forgatására utasítják a szerkezetet, miközben videófelvételeket is készítenek is vele – írja az Interesting Engineering. A kutatók a pengék szögét is módosítani fogják, hogy még több információt gyűjtsenek a kár mértékéről.

Mielőtt hiú reményeket keltene bennünk a fenti hír, a NASA tudósai leszögezték: az eredményektől függetlenül az Ingenuity végérvényesen működésképtelenné vált.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?