Felfalják társaikat a kannibál csillagok

A kannibalizmus, vagyis amikor egy egyed eszik saját fajának egy példányából, a csillagok között is megfigyelhető. 

Bár ez sokkal inkább hangzik scifi-horrornak, mintsem tudományos ténynek, a kutatók jó ideje tudnak a kannibál csillagok létezéséről, amelyek jellemzője, hogy nekiállnak elfogyasztani égi szomszédjaikat. A Georgia State University kutatóinak most sikerült lencsevégre kapniuk több, a társának áldozatul esett csillagot.


A Robert Klement csillagász által vezetett kutatás során az egymás körül keringő csillagok, azaz a kettőscsillagok kapták a főszerepet. A kutatók ezen belül is az úgynevezett Be csillagokat vették górcső alá, amelyek gyorsan mozgó csillagpárok intenzív kölcsönhatásaiból születnek, és a Napunknál nagyobb tömegű csillagokból képződnek – olvasható az Interesting Engineering tudományos portálon. Ezek megfigyeléséhez a kaliforniai Mount Wilsonon található CHARA nevű berendezést hívták segítségül, amellyel közelebbről is szemügyre vehették a szóban forgó csillagtípusokat.

A megfigyelések alkalmával harminchét Be csillagból kilenc esetében állapították meg, hogy falatozott a szomszédjából, hét esetben pedig még a „holttesteket” is sikerült szemrevételezniük a kutatóknak.

kannibál csillagok
Fotó: ESA

A tudomány úgy véli, hogy a kettős csillagok akkor vetemednek e féle „gaztettre”, ha az égitestek mérete növekedésnek indul, ezáltal a köztük lévő távolság lecsökken, és a körülöttük lévő gázrészecskék egybeérnek. Ebben az esetben ugyanis az egyikük elkezdi elszívni az anyagot a társától, egészen addig, amíg csupán egy apró, forró mag nem marad belőle.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?