Mágnesként vonzza a befektetőket a Google exmérnökeinek humanoid robotja

Olyan befektetők szavaztak bizalmat a humanoid mögött álló startupnak, mint az OpenAI és az Nvidia. 

A Bloomberg jelentése szerint több nagy technológiai cég is fantáziát lát a Figure AI nevű vállalatban: a nagyjából 2 milliárd dollárra becsült startupot 675 millió dollárral támogatták meg olyan szuperbefektetők, mint a Microsoft, a Samsung, az Nvidia, az OpenAI, az Intel és Jeff Bezos.


A Google egykori mérnökei által 2021-ben alapított cég olyan robotok létrehozását tűzte ki célul, amelyek képesek az ember számára túl veszélyes, fárasztó vagy összetett feladatok elvégzésére, például a bányászat, az építőipar vagy a katasztrófaelhárítás területén. A Figure AI szerint a robot fejlett látási, mozgási és kommunikációs készségekkel fog rendelkezni, képes lesz tanulni a környezetéből, és az emberekkel is interakcióba tud majd lépni.

Bár a szóban forgó humanoid messze nem az egyetlen emberszerű robot a piacon, úgy vonzza a prominens befektetőket, mint legyet a légypapír. Bezos, az Amazon korábbi vezérigazgatója és a világ második leggazdagabb embere például 100 millió dollárt fektetett be a vállalatba Explore Investments nevű cégén keresztül. A Microsoft, amely tavaly partnerségre is lépett a Figure AI-vel, 95 millió dollárt fektetett be, míg az Nvidia és egy Amazonhoz kapcsolódó alap 50-50 millió dollárral járultak hozzá a cég finanszírozásához. A híres-neves ChatGPT mögött álló OpenAI pedig 5 millió dollárral támogatta meg a Figure AI-t, miután az év elején fontolóra vette a cég megvásárlását is.

A San Francisco-i székhelyű startup egyelőre titokzatos a projekt haladását illetően, de úgy tudni, hogy 2024-ben tervezi az első robot piacra dobását.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?