Mesterséges intelligenciával turbózott mosógépekkel és hűtőkkel robbant a Samsung – a Bespoke AI kora megérkezett

Samsung Bespoke AI háztartási gépeiben mesterséges intelligencia javítja a fogyasztást, növeli a hatékonyságot és a biztonságot.

Samsung Bespoke AI
Megérkezett a Samsung Bespoke AI

A Samsung az egyik legharcosabb támogatója a mesterséges intelligencia eljárásoknak a technológiai cégek univerzumában. A vállalat az év elején bemutatta új mobiljait és televízióit, amelyekben az AI fontos szerepet játszik. De a dél-koreai konszern itt nem állt meg, és a jelek szerint törekszik arra, hogy olyan területekre is elvigye ezeket a technológiákat, amelyeknél ez nem tűnik annyira magától értetődőnek.

Samsung Bespoke AI
Háztartási gépekbe pakolja a mesterséges intelligenciát a Samsung.

Ezt tökéletesen bizonyítja, hogy a Samsung bejelentette, hogy a háztartási gépeit is megtámogatja a mesterséges intelligenciával. A Bespoke AI családba tartozó konkrét termékek egy részét, és a kapcsolódó szolgáltatásokat egy gigantikus nemzetközi rendezvényen mutatta be a vállalat, amelyre a világ minden tájáról érkeztek a meghívottak. Az eseményt Párizsban tartották, a helyszínválasztás pedig nem véletlen, hiszen a cég kiemelt támogatója az olimpiának, amelyre az idei évben a francia fővárosban kerül majd sor.


Mit csinál az AI a mosógépben?

A mesterséges intelligencia több téren is fontos szerephez jut, azonban azt általánosan elmondhatjuk, hogy a fő cél az ilyen technológiákkal, hogy komfortosabb legyen a kezelés, időt takarítson meg gazdáinak, hatékonyabbá és energiatakarékosabbá váljon a működés, valamint biztonságosabbá váljanak az eszközök.

Knox AI

Ez utóbbi rendkívül fontos, amire sok más cég, és rengeteg ember nem fordít kellő figyelmet, pedig kellene. Az okos otthon rendszerbe kapcsolt, más eszközökkel, így például telefonokkal összecsatlakoztatott háztartási gépeket is érheti külső támadás rossz szándékú hackerek részéről. Ezeken keresztül bejuthatnak virtuálisan az otthonokban, ily módon hozzájuthatnak személyes adatokhoz, és akár a felhasználók vagyonát is megcsapolhatják.

Benjamin Braun Samsung CMO
Az esemény súlyát mutatja, hogy Benjamin Braun, a Samsung európai marketing vezetője is jelen volt a rendezvényen.

Ez pedig nem valami idióta sci-fi film, hanem a kőkemény valóság. És mivel minden ökoszisztéma csak annyira erős, mint amennyire a leggyengébb pontja az, ezért létfontosságú, hogy minden eszköz be legyen védve. Emiatt a Samsung a telefonokból és tévékből ismert Knox rendszerét az idei évtől kiterjeszti az okos háztartási gépeire is. Ez egy több komponensből álló komplex megoldás, amelynél a mesterséges intelligenciával megtámogatott algoritmus felel az adatok titkosításért, és akadályozza meg, hogy a kiberbűnözők bejussanak a helyi hálózatra. A cég saját SmartThings okos ökoszisztémája ráadásul házon belül készült, azaz nem egy külső cég fejlesztését emelték át. Ez nyilván költségekkel jár, viszont értelemszerűen biztonságosabbá teszi a működést.

SmartThings AI

Ha már a SmartThings szóba került, akkor érdemes megemlíteni, hogy az idei évre ezen is kalapálgattak kicsit, és a munkába bevonták a mesterséges intelligenciát is. Az egyik leglátványosabb újítás, hogy mostantól a szoftver képes egy 3D térképet készíteni az okos otthonról, amelyben elhelyezi a rendszerbe integrált eszközöket. Megjeleníti, hogy ezek milyen állapotban vannak, valamint ennek révén aktiválhatóak is rajtuk a különféle funkciók. Ennek köszönhetően pedig egyszerűbb, gyorsabb lesz a vezérlés.

Samsung smarttings
Fejlődött a Samsung SmartThings

Azt jó tudni, hogy ezek nem pusztán Samsung készülékek lehetnek, hiszen több, mint 300 márka berendezései kompatibilisek a SmartThings-szel. Ezt a szolgáltatást láttuk működés közben a rendezvényen, és a dolog nagyon-nagyon meggyőzőnek tűnt. Mint ahogy az is, hogy ha a telefonok egy ilyen okos készülék közelébe kerülnek, akkor beállítható rajtuk, hogy megjelenjen egy értesítés, amelyben feltűnnek a fontos adatok, és a hasznos funkciók.

Kevesebb energia

A mesterséges intelligenciát annak érdekében is bevetik, hogy kevesebb vagy olcsóbb energiát fogyasszanak ezek az okos eszközök, és így értelemszerűen pénzt takarítsanak meg a gazdáiknak. Többek között képesek arra, hogy maguktól kiválasszák például a mosógép esetében a leginkább megfelelő programot. Ezzel pedig megelőzhető a felesleges pazarlás. Tökéletes példa erre az AI Ecobubble, amely lehetővé teszi, hogy a mosási programok a szövetek tulajdonságaihoz illeszkedjenek.

Samsung Bespoke
A mesterséges intelligenciának köszönhetően javul az energiafogyasztás.

Az érzékelt textiltípustól függően optimalizálja a szennyeződéseket és foltokat gyorsan fellazító buborékok mennyiségét, valamint a mosási időt, a vízhőmérsékletet és a centrifugálás sebességét is. Így hideg vízben ugyanolyan hatékonyan moshatunk, mint melegben, és akár 70%-kal csökkenthetjük az energiafelhasználást a meleg vízben történő mosáshoz képest. Emellett a funkció megvédheti a ruhák színét és anyagát is, akár 45,5%-kal jobb textilvédelemmel.

Szintén érdekes konkrét példa a mesterséges intelligencia hasznosságára az AI Mosás (AI Wash) kíméletesen, de alaposan , kevesebb vízzel és mosószerrel tisztítja a ruhákat. Fejlett érzékelésével az AI mosás felméri a mosógépbe töltött szövetek súlyát és puhaságát, valamint aktívan figyeli a szennyeződés folyamatos szintjét, az összegyűjtött információkat pedig felhasználja a megfelelő mennyiségű víz és mosószer adagolásához. A legjobb eredmény érdekében folyamatosan beállítja az áztatási, öblítési és centrifugálási időt. Ennek eredményeként az AI Mosás javíthatja a mosási teljesítményt és csökkentheti a pazarlást.

Hasznos a Bespoke AI?

A Bespoke AI termékeket látva élőben, és hallva ezeket az információkat, nagyon úgy fest, hogy a mesterséges intelligenciának a háztartási gépek világában is van szerepe és tere. Most még ezek az eljárások csak a prémium kategóriás, drágább modellekben találhatóak meg, de biztosak lehetünk abban, hogy idővel ezek a technológiák, szolgáltatások felbukkannak majd az olcsóbb készülékekben is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?