Ilyen ma egy Samsung okostévé: A Tizen Smart TV filmezésre, meccsnézésre, játékra és munkára is alkalmas.

A Samsung legfrissebb Tizen Smart TV okostévé rendszere már többet nyújt annál, hogy lehet rajta Netflixezni, hiszen akár egy laptopot is képes kiváltani. Mutatjuk, hogy hogyan működik, mire jó és kinél válhat be.

samsung tizen smart tv
Samsung Tizen Smart TV

Ma már a legtöbb boltokban kapható televízió okos, azonban sokan azt hiszik, hogy ez kimerül annyiban, hogy lehet rajta Netflix filmeket vagy YouTube videókat nézni. Ez sok modell esetében így is van, azonban vannak olyan gyártók, amelyek ennél lényegesen többet szeretnének ennél kínálni, és arra törekednek, hogy a különféle szolgáltatások révén tágítsák ki a korlátokat.


samsung tizen smart tv
A vállalat az idei CES kiállításon leplezte le a Samsung Tizen Smart TV legújabb verzióját.

Közéjük tartozik a Samsung, amely ennek szellemében kezdett házon belül egy ilyen platform megalkotásába. Így született meg a Tizen Smart TV koncepció, amelyet a konszern a fogyasztói visszajelzések, és az új technológiák megjelenésének hatására folyamatosan fejleszt és kalapálgat. Ennek hatására az idei készülékekbe kerülő, legfrissebb verzió már egy olyan komplex csomag, amely egyszerre teszi a televíziót szórakoztató centrummá, munkaállomássá és az okos otthon rendszer vezérlőtermévé. Mutatjuk a részleteket és az újdonságokat!

Felhasználóbarát

A fejlesztések központi eleme volt, hogy a vezérlés pofonegyszerű legyen, hogy még azok is tudják használni, akik egyébként idegenül mozognak a technológiai eszközök univerzumában. Ennek érdekében egy átlátható, színes ikonokkal megtámogatott, látványos, magyarul is tudó, bizonyos korlátok között személyre is szabható grafikus kezelőfelületet hoztak létre.

samsung okostévé
A lényeg: hogy az emberek szeressék.

Ennek struktúrája kellően sekély és logikus, minden azonnal megtalálható, nem kell nyomozgatni, hogy mi hol lelhető. Ráadásul egy fejlett, adaptív kislexikonszerűség is segít, amely elmagyarázza, hogy az egyes menüpontok, funkciók mit jelentenek. A stabilitás hibátlan, hiszen fagyástól, akadástól, kéretlen újraindulástól nem kell tartani, és a rendszer a kiadott utasításokra kellő sebességgel reagál. Azt fontos megemlíteni, hogy a készülékek a dobozukban található távirányítón kívül képesek együttműködni az USB-n vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott külső vezérlőeszközökkel. Sőt, a hangalapú vezérlést és keresést is lehetővé teszik, valamint a cég ingyenesen letölthető Smart Things applikációján keresztül a távvezérlő akár mobil eszközökkel is kiváltható.

taviranyito samsung tv
A távirányító is felhasználóbarát.

Az remek, hogy létrehozhatóak különféle profilok, pont, mint a számítógépeknél. Így ha valaki belép a sajátjába, akkor azonnal megkapja az általa elmentett beállításokat, appokat, és neki kínál a rendszer különféle ajánlásokat.

Filmek, sorozatok, videók

A Tizen Smart TV egyik legerősebb pillérét képezték mindig is a különféle, interneten keresztül elérhető audiovizuális tartalmak. Azaz az olyan, manapság egyre inkább meghatározóvá váló online streaming alkalmazások, amelyek szép lassan kiszorítják és nyugdíjba küldik a hagyományos lineáris televíziózást.

A választék e téren gyakorlatilag hibátlan, hiszen egyes riválisoktól eltérően itt nincsenek hiányzók. Azaz elérhető minden fontos, populáris szolgáltatás, így a Netflix, az Amazon Prime Video, az HBO, a Disney+, hogy csak néhány fontos példát említsünk. Emellett akár élő tévéadások is nézhetőek internetes úton, hiszen a Tizen Smart TV támogatja az erre szolgáló szoftverek, így például a Yettel TV app futtatását. Természetesen a sportközvetítéseket sem felejtették el, hiszen letölthetőek és futtathatóak olyan alkalmazások (pl. NBA, NFL, FIFA, F1 TV stb. ) amelyek ezt a célt szolgálják. Valamint ezeken keresztül magától értetődően rengeteg konzerv sportos anyag is elérhető.

samsung appok

A platform egyébként figyeli a tartalomfogyasztási szokásokat, és képes arra, hogy ezek figyelembe vételével kínáljon személyre szabott ajánlatokat. Magyarán olyan filmeket, sorozatokat vagy műsorokat, amelyek jó eséllyel elnyerhetik a felhasználók tetszését.

A Samsung pionír volt abban, hogy integrált médialejátszó szoftverrel lássa el a televízióit, és ez a szolgáltatás a Tizen Smart TV legfrissebb verziójából sem hiányzik. Azaz eljuttathatóak a modellekre a hálózatról vagy magára a készülékre rádugott külső adattárolóról a különféle médiaállományok, tehát képek, zeneszámok vagy filmek és videók. Ez utóbbiaknál a külső feliratok kezelése is megoldott értelemszerűen. Azaz mindent összevetve azt ki lehet jelenteni, hogy a rendszer a televíziókból egy sokoldalú multimédiás központot varázsol.

Böngésző, appok

A platform tartalmaz rengeteg, konkrétan több száz különféle letölthető és telepíthető egyéb alkalmazást is. Ezek között megtalálhatóak az életmóddal, időjárással, kultúrával, gasztronómiával, hírekkel, testmozgással kapcsolatos szoftverek is. Emellett a rendszer részét képezi egy böngésző is, amelynek révén akár internetes oldalak felkeresése is megoldott.

APP
Samsung okostévé appok

Szintén egy komoly extra, hogy számos felhő alapú játékszolgáltatásra nyit kaput a Tizen Smart TV. Ezeken keresztül potom pénzért lehet szórakozni úgy csúcskategóriás játékokkal, hogy a tévék tulajdonosának nem kell megvennie a drága konzolgépet. Hiszen a szoftverek a szolgáltatók távoli gépein futnak, a felhasználó pedig csak a kontrollert nyomkodja.

Munka-munka-munka

A Samsung Tizen Smart TV egyik nagy dzsókere a munkaállomás, azaz Work Space nevű részleg. Ennek segítségével a felhasználó beléphet a Microsoft accountjába, és így elérheti, valamint szerkesztheti a felhőbe feltöltött dokumentumait, beléphet a levelező fiókjába, vagy akár a Sype-ot is használhatja.

samsung workspace
A munkára, tanulásra szolgáló funkciók sem hiányoznak.

Sőt, még arra is módja nyílik, hogy egy távoli számítógépen hajtson végre különféle machinációkat. Azaz ennek (és, hogy a korábban már említett módon a tévére rádugható akár billentyűzet vagy egér is) köszönhetően a Samsung tv akár egy munkaállomásként is használható. Azaz a dél-koreai gyártó televíziói arra is kiválóan alkalmasak, hogy irodai vagy oktatási környezetben vessék be őket.

Az otthon központja

A dél-koreai vállalat régóta elhivatott támogatója az okos otthon ökoszisztémáknak. Olyan háztartási gépeket gyárt, amelyek integrálhatóak ezekbe a rendszerekbe, és lehetővé tette, hogy más gyártók termékei is kapcsolódhassanak a saját megoldásához.

OKOS OTTHON
Okos otthon

A televízióit pedig alkalmassá tette arra, hogy ezt az egész komplex rendszert felügyelhesse, azaz nyomon követhetőek a modelleken keresztül az eszközök állapota, illetve azok bizonyos funkciói is módosíthatóak. Ebből fakadóan pedig a Samsung Tizen Smart Tv okostévék egyfajta okos otthon központként is funkcionálhatnak.

Biztonság – Knox + Tizen Smart TV

Ma már minden eszköz, ami az internetre csatlakozik, így a televíziók is potenciálisan veszélyben vannak. Ezeken keresztül hozzájuthatnak a hackerek a felhasználók személyes adataihoz, és akár botnethálózatokba is integrálhatják őket. Tisztában vannak ezzel a Samsung háza táján is, és pont emiatt kapták meg a televíziók a vállalat exkluzív KNOX védelmi rendszerét is. Ennek sajátossága, hogy mesterséges intelligencia eljárások segítségével szoftveresen és hardveresen is óvja a termékeket és felhasználókat a rossz szándékú kiberbűnözőktől.

Samsung Knox TV
Samsung Knox TV védelem

Ráadásul egy 100 százalékosan saját rendszerről van szó, tehát a Samsung készülékei nem egy harmadik fél által fejlesztett okos otthon szabványt használnak. Azaz a felhasználóknak nem kell attól tartaniuk, hogy az adataik átfutnak egy külső, közvetítő szolgáltató szerverein, amit sok rivális gyártó nem mondhat el magáról.

Laptop helyett tv

Tehát mindent összevetve azt lehet mondani, hogy a Samsung új modelljei olyan sokoldalú, összetett rendszert kaptak, amely komplex szolgáltatói eszközzé teszik a televíziót. Egy olyan készülékké, amely egyben alkalmas filmezésre, tévézésre, meccsnézésre, játékra és munkavégzésre is akár, úgy, hogy közben még az okos otthon berendezések is vezérelhetőek róla. Ez pedig olyan csomag, amely a vállalat tévéit kiemelik a nagy tömegből, és egyértelműen hozzáadott értéket jelent.

Még több információ a Samsung tévékről a hivatalos honlapon!

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?