Láttál már jógalabdán egyensúlyozó robotot?

Az Nvidia Eureka nevű fejlesztése segíti a robotkutyát abban, hogy képes legyen egyensúlyozni egy fitneszlabdán. 

Az Nvidia Research által fejlesztett Eureka egy mesterséges intelligencia modell, egészen pontosan egy nagy nyelvi modell, amit arra találtak ki, hogy segítsen a robotoknak a komplex feladatok elsajátításában. A Pennsylvaniai Egyetem, a Texasi Egyetem és az Nvidia kutatói most arra használták fel a rendszert, hogy megtanítsanak egy robotkutyát olyan ingatag tárgyon is helytállni, mint egy jógalabda.


Az Nvidia nem csak a harmadik legértékesebb cég a világon (a szaúd-arábiai Aramco mellett), de élen jár a mesterséges intelligencia kutatások terén is. Többek közt az amerikai számítógépes vállalat jegyzi Izrael legerősebb mesterséges intelligenciát használó szuperszámítógépét, az Israel-1-et is, amely az elkészülte után nyolc exaflop teljesítményű lesz. Szemléltetésképp: egyetlen exaflop egy kvintillió (ez 18 nullát jelent) számítást tud végrehajtani másodpercenként.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?