A pénznek nincs szaga? Létezhet-e etikus üzleti innováció?

Etikus üzleti innováció, etikus befektetés… Induljunk a kályhától! Mi a különbség a zöld, az etikus és a fenntartható befektetés között? Sokan szinonimaként használják a zöld, az etikus és a fenntartható befektetéseket, pedig különböző aspektusai, területei vannak ezen befektetési formáknak.

A pénznek nincs szaga: jöhet a drogkereskedelem, prostitúció, fegyverkereskedelem?

Sok helyen a fenntartható, a társadalmilag felelős (socially responsible), a zöld és az etikus befektetéseket szinonimaként használják, amiben egyrészt van igazság, másrészt vannak eltérések. A lényeg azonban az, hogy egy olyan befektetési stratégiáról beszélünk, amely egyfelől anyagi megtérülést vár, de a hozam mellett nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív környezeti és/vagy társadalmi hatásra.

A fenntartható befektetések (sustainable investment) bár korábban inkább alkategóriaként, egy niche szegmensként jelentek meg a befektetési szegmensben, mára töretlenül nő a népszerűségük – és a fenntarthatóan elhelyezett dollárok száma is ugrásszerűen megnőtt, aminek a koronavírus-járvány egy újabb löketet adott.


Etikus üzleti innováció
Etikus üzleti innováció

Átlátható cégek? Jó, jó – de minek?

A fenntartható befektetések legfontosabb tulajdonsága, hogy kerülik azt, hogy a Földnek és az embereknek kárt okozó tevékenységű, vagy ilyen hatással járó cégeket támogassanak és a célpontjaik jellemzően az ESG-minősített vállalatok. Maga az ESG is több megközelítést takar: míg az E, vagyis az environment a környezeti hatást helyezi előtérbe és így a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, az erőforrások szűkösségének problémájára és az energia tisztaságára fókuszál. Az S, vagyis a social a társadalmi hatást jelenti: így a sokszínűségre, az emberi jogokra és az egyenlőségre koncentrál. A G, vagyis a governance pedig a kormányzás – az esetünkben a cég működésére és a menedzsment attitűdjére fókuszál és az elsődleges szempontok ebben az esetben például az átláthatóság, az etikus üzletmenet és a korrupció megelőzése.

Sok alkategória van

A befektetések új irányát azonban számtalan kifejezés szegélyezi: ilyen a közösségi (community investing), az etikus, a küldetéssel kapcsolatos (MRI – mission-related), a felelős (responsible), a társadalmilag felelős (socially responsible) és a fenntartható, valamint az értékeken alapuló (values-based) befektetések. Az ezek közötti különbségekbe és az egyes kifejezések jelentésébe pedig elég könnyű belekavarodni.

Fenntartható befektetés

A fenntartható befektetés egy széles kategória: ebbe a környezetvédelmi, a társadalmi és a cég vezetésére vonatkozó szempontok is beletartoznak. Gyakorlatilag ugyanezt takarja a felelős befektetés is: ebben az esetben a befektető számára a fentieken túl a hosszú távúság, valamint a piac stabilitása meghatározó szempont. A társadalmilag felelős és a fenntartható befektetések keretein belül az értékalapú (values-based) befektetés során is a kiszemelt vállalat tevékenységének a természetét veszik alapul.

Zöld befektetés

Ezzel szemben például a zöld befektetés már egy kategória és egy bizonyos területetek céloz meg: a közös ezekben az, hogy közvetlenül vagy közvetve, de jót tesznek a környezetnek. Így a zöld befektetések célpontjai kifejezetten olyan projektek és vállalkozások, amelyek a természeti erőforrások megőrzésére, helyreállítására, alternatív, megújuló energiaforrások létrehozására, a víz és a levegő tisztaságára, tisztítására és más környezetvédelmi fókuszú tevékenységekre koncentrál.

Etikus befektetés

Az etikusan befektetők pedig etikai és erkölcsi, morális irányelvek alapján döntenek arról, milyen cégekbe és tevékenységekbe invesztálnak: befektetéseik tárgyát nem képezi például olyan cég, amelyik gyárt vagy forgalmaz alkoholt, dohányterméket, egészségtelen élelmiszereket, fegyvereket, vagy éppen kötődik szerencsejátékokhoz és pornográfiához. De a vallási és a politikai aspektus is megjelenhet a befektetői döntések során.

Az etikus befektetés története egyébként hosszú időre nyúlik vissza: a 18. században az Amerikai Egyesült Államokban a kvékerek közössége például megtiltotta, hogy rabszolgakereskedelembe fektessék a tagok a pénzüket, az iszlám bankoknál pedig alapvető a vallási irányvonal és hogy nem fektetnek alkoholba, dohánytermékbe vagy szerencsejátékokba. De az angol lelkész, John Wesley, a metodista mozgalom atyja is azt hangoztatta, hogy csak olyan tevékenységbe fektessenek az emberek, amellyel nem ártanak a szomszédjuknak, és ne támogassák például a cserzést vagy a kémiai eljárásokat, mert azok károsak az ezekkel dolgozók egészségének. De ugyanígy lehet etikus befektetés egy környezetvédelmi projekt is – a befektető értékei döntenek.

Küldetés alapú befektetés

A küldetéssel kapcsolatos befektetések pedig olyan befektetési tevékenységet takarnak, ami a befektető szervezeti küldetését segíti: így, ha a befektető fókuszában a megfizethető lakhatás áll, akkor például egy ezzel foglalkozó nonprofit szervezet támogatása egy tökéletes választás.

Közösségi befektetés

A közösségi befektetések elsősorban az olyan projekteket, kezdeményezéseket és cégeket támogatják, amelyek szegényebb, fejlődő országok vagy területek közösségeinek felkarolásán dolgoznak. De ide tartozik hagyományosan az olyan tevékenységek támogatása is (akár kölcsön formájában), amiktől a hagyományos felfogás szerint működő pénzintézetek jellemzően megtagadják a forrást: így lakhatás, az oktatás, vagy kisvállalkozások létrehozása. (HVG Online)

***

Minden üzleti innováció mögött ott áll egy szenvedélyes ember – TechWorld, az üzleti innovációs hírforrás!

Innovatív üzleti modellek konferenciát tervez a TechWorld Portál! Jelentkezz előadónak! Fodor Zoltán, üzletfejlesztési vezető (70) 266 77 67

Íme a leginnovatívabb magyar startupok

Innovatív zöld technológiákkal a fenntartható jövő felé

Innovatív bank – újfajta ügyfélszegmentáció

i7++ Innovációs Audit a leginnovatívabbaknak

Innovatív cégek, a jövő pénzgyárai

A válságkezelési felkészültség mint a jövő versenyelőnye

McDonald’s üzletfejlesztés – Tudják, hogy mitől döglik

A pénznek nincs szaga? Létezhet-e etikus üzleti innováció?

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ludwig Federmeyer

Ludwig Federmeyer

"Minden kapcsolat." Szakmai vezető, innovációs szakértő, consigliere, 10+ éves tapasztalat üzletfejlesztés, illetve tanfolyamok, oktatások, konferenciák, rendezvények, üzleti díj szervezése területén. i7++ Innovációs Audit vezető auditor.

Ezeket olvastad már?