Ilyen lett LG idei okostévé rendszere, az LG webOS 24

Rengeteg appot, számos extrát és felhasználóbarát kezelést kínál a 2024-es LG televíziók smart rendszere, a webOS 24. Jöjjenek a részletek!

LG webos 24
LG webOS 24

Egy televízió megítélése során ma már nagyon sokat számít, hogy az adott készülék milyen extrákat kínál, mennyire felhasználóbarát a kezelése, milyen appok vagy felhős szolgáltatások érhetőek el rajta. Azaz röviden, hogy hogyan működik a modell okostévé rendszere.

Ennek fontosságát az LG igen hamar felfedezte, mint ahogy azt is, hogy ezen nem érdemes spórolni. A cég úgy határozott, hogy házon belül fejleszt ki egy olyan smart platformot, amely tökéletesen passzol az elvárásaihoz. Így született meg az webOS névre hallgató rendszer, amit természetesen a konszern folyamatosan fejleszt, módosít. Erre szükség is van, hiszen csak így lehet rugalmasan követni az új technológiák felbukkanását, igazodni a trendekhez, sőt, ha kell, akkor akár diktálni is azokat.


LG TV 2024
LG TV 2024

A cég e folyamat részeként idén is egy új verzióval jelentkezett, amely logikusan a webOS 24 nevet kapta. A 2024-ben boltokba kerülő televíziók tehát erre a rendszerre épülnek, lássuk mit tud ez, mennyire felhasználóbarát és milyen extrákat kínál!

LG Renew Az LG az idei évben vezette be a Renew programját, amely hosszú időn át frissen tartja a készülékeket. Ez azt jelenti, hogy a most vásárolt, webOS 24 rendszert használó készülékek öt éven keresztül megkapják a legújabb verziókat.

Titánbiztos alapok

Az LG döntéshozói az első pillanattól kezdve jól vették észre, hogy az alapok a legfontosabbak. Emiatt a kezdetektől arra törekedtek, hogy a webOS maximálisan stabil legyen, amely megfelelő sebességgel reagál a kiadott parancsokra. E téren a webOS 24 sem okozott változást, hiszen nem fagy, nem produkál kéretlen önújraindulásokat.

LG webos 24 evolúció
LG webOS 24 – ez az evolúció

Az appokat, weboldalakat és különféle szolgáltatásokat kellően gyorsan tölti be. Szintén ide tartozik az is, hogy a platform magyar nyelven is kommunikál, a fordítás minősége pedig tökéletes.

Sokoldalú vezérlés

A webOS régi csodafegyvere az idei modellek mellől sem hiányozhat. Ez pedig a mozgásérzékelős, gyakorlatilag egy légi egérként is funkcionáló, hagyományos gombokkal is ellátott távirányító. Ezzel csak mutogatni kell a képernyő előtt, ami sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint a hagyományos megoldás.
A webOS 24 rendszert használó készülékek képesek együttműködni az USB-n vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott külső perifériákkal, így például egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel.

LG Magic Remote
LG Magic Remote

Sőt, a hangalapú keresés is támogatott, azaz elég a kulcsszavakat belemondani a távirányító mikrofonjába, és máris felbukkannak a képernyőn a releváns találatok. Emellett a távirányító a vállalat ingyenes alkalmazásának köszönhetően akár egy telefonnal vagy táblagéppel is kiváltható.

Fiókok

Van lehetőség arra különféle felhasználói fiókok létrehozására, pont úgy, mint a számítógépeknél vagy telefonoknál. Értelemszerűen a profilok beállításait a készülékek elmentik, és arra is van lehetőség, hogy bizonyos appokat le is tiltsanak, ami akkor lehet hasznos, ha valakinek gyerekei vannak. A webOS 24 vizsgálja a tartalomfogyasztási szokásokat, és így minden felhasználónak egyedileg képes különféle tartalmakat javasolni.

Felépítés

A webOS nagy erőssége volt az átlátható grafikus kezelőfelület, és a logikus struktúra és ezen szerencsére 2024-ben sem változtattak. A felhasználónak még arra is van lehetősége bizonyos korlátok között személyre szabja a felületet. Azaz a főképernyőre pakolhatóak a fontos, lényeges alkalmazások, tartalmak vagy akár bemenetek is.

lg webos 24 felépítés
LG webOS 24  – Jó a grafikus kezelőfelület

A főképernyőről egyébként elérhetőek a rendszermenü beállításai. Valamint itt helyet kaptak az ajánlott alkalmazások, illetve tartalmak is.

Appok

A webos 24 szerves részét képezik a különféle internetes applikációk. Több, mint félezer közül válogathat a felhasználó, és ezek között a már bevált módon megtalálhatóak a hírekkel, sportolással, testedzéssel, gasztronómiával, kultúrával, könyvekkel és időjárással kapcsolatos alkalmazások. Természetesen a manapság igen népszerű és megkerülhetetlen, a hagyományos televíziózás visszaszorító online streaming appok sem hiányoznak.

LG webOS 24 Netflix
LG webOS 24 – a Netflix sem hiányzik

A webOS 24 választéka e téren tökéletes. Minden lényeges és fontos ilyen alkalmazás megtalálható a kínálatban, és más rivális rendszerekkel ellentétben itt nincsenek hiányzók. Azaz a televízión keresztül elérhető többek között a Netflix, a YouTube, a Prime Video, az HBO, a SkyShowtime, vagy a Disney+ hatalmas filmes-videós-sorozatos adatbázisa is. Sőt, akadnak magyar specifikus darabok is, tehát például az RTL+ vagy a DumaTV, a Dumaszínház streaming applikációja, ami egyáltalán nem szokványos a jelenlegi hazai tévés mezőnyben. Az LG a sportbarátokat sem hanyagolta el, ugyanis számos olyan app is akad, amelyen keresztül lehet élő- vagy konzerv sportközvetítéseket nézni.

Sportriasztás

Ha már a sportok szóba kerültek, akkor érdemes megemlíteni a webOS 24 egyik legkülönlegesebb extráját. Ez a Sportriasztás nevű szekció, amely mostanra egy kis tévébe épített mini sportcentrummá vált. Itt a felhasználó kiválaszthatja kedvenc csapatait és amikor ezek meccse következik, akkor arról értesítést küld. Ezen felül folyamatos élő eredményekről is ad pop-up értesítést, ha szeretnénk.

LG webOS 24 Sportriasztás
A Sportriasztás az egyik legjobb extra

Emellett a korábbi mérkőzések részletes statisztikái is megtekinthetőek. Valamint a jövőbeni meccsekről is olvashatóak részletes információk. És ez nem minden, hiszen a Sportriasztásban már megjelentek kapcsolódó cikkek és videós bejegyzések is.

Játékok

Bár az alkalmazáskínálatban is megtalálható néhány játék, azonban nem kell feltétlenül beérni ezekkel az egyszerűbb darabokkal. A webOS 24 ugyanis módot ad különféle felhő alapú játékszolgáltatások elérésére is. Ezeken keresztül pedig olyan csúcs grafikájú, akár AAA kategóriás játékok is elindíthatóak, mint például az Assasin’s Creed sorozat tagjai, a Minecraft vagy az Apex Legends.

webOS 24 Cloud Gaming
A felhő alapú játékszolgáltatások sem hiányoznak

Mindez pedig azt jelenti, hogy egy új LG webOS tv alkalmas lehet akár egy hagyományos játékkonzol vagy gamer PC kiváltására is anélkül, hogy meg kellene venni a drága hardvereket.

Weboldalak és médialejátszó

A webOS korábbi változataihoz hasonlóan a webOS 24 is tartalmaz előzetesen, gyárilag telepített böngészőt és médialejátszó applikációt. Az előbbi segítségével egyszerűen felkereshetőek a weboldalak úgy, ahogyan azt már a számítógépeknél vagy telefonoknál korábban megszokhattuk.

webOS 24 médialejátszó
A médialejátszó régóta a platform része

Az utóbbi segítségével pedig az USB-porton keresztül a készülékre dugott külső adattárolón található videós és képi állományok megjelenítése, valamint zeneszámok megszólaltatása is megoldott. A szoftver olyan okos, hogy még a fájlokba kódolt dalszövegeket is képes a kijelzőre varázsolni, amit a karaoke szerelmesei biztosan nagyra értékelhetnek.

Az otthon központja

Az LG-nek régóta komoly vesszőparipája az okos otthon koncepció. A cég jó pár smart háztartási eszközzel is rendelkezik, emellett saját ökoszisztémát alkotott meg, amely ráadásul más márkák készülékeivel is kompatibilis. A webOS 24 pedig alkalmassá teszi a televíziókat, hogy smart home központként is funkcionáljon. Megnézhető a csatlakoztatott eszközök állapota, és akár azok beállításainak módosítására is mód nyílhat adott esetben.

LG OLED TV
Az LG tévék nagy fegyvere a webOS 24 rendszer

Chromecast

Az idei év egyik nagy újdonsága, hogy a webOS 24 alapú LG televíziók már rendelkeznek teljes értékű Chromecast technológiával. Ennek köszönhetően pedig a kompatibilis eszközökről, azaz például egy telefonról átküldhetőek rá úgy a különféle tartalmak, hogy közben lehessen bármi másra is használni az adott terméket.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?