A ChatGPT-t fejlesztő mérnök elismerte, hogy amit csinálnak, az tisztességtelen

Egy OpenAI-mérnök szerint egyáltalán nem alaptalan az a félelem, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkánkat. 

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban számtalan félelmetes teória kering a köztudatban. Világuralomra tör? Elpusztítja az emberiséget? Elveszi a munkánkat? A válasz egyelőre a tudományos közösséget is megosztja, az azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy az új technológia a jövőben számos olyan feladatot fog ellátni, amelyeket jelenleg még az emberek végeznek.


Ennél is erősebb kritikát fogalmazott meg az OpenAI egyik mérnöke, Brian Wu, aki egyenesen tisztességtelennek nevezte azt, amit az emberekkel szemben művelnek. Mindez pedig azért is érdekes, mert az OpenAI az egyik legismertebb mesterséges intelligencia kutatólaboratórium a világon, a híres-hírhedt ChatGPT anyacége, vagyis ez esetben az éles kritika házon belülről érkezett.

Mélységesen igazságtalan, hogy emberek egy csoportja csak úgy mesterséges intelligenciát fejleszthet, ami elveszi sokak munkáját, és bizonyos értelemben semmit sem tehetsz, hogy megállítsd őket” – mondta a mérnök a The Atlanticnak adott interjújában.

Akadnak azonban olyanok is, akik szerint a mesterséges intelligencia a jólét egyik alappilére lesz. Wu kollégája, Daniel Kokotajlo például úgy véli, hogy az emberszintű képességekkel bíró mesterséges intelligencia (AGI) gazdagságot fog hozni, és ha ezt a vagyont igyekeznek majd igazságosan újraelosztani, az jólétet fog eredményezni sokak számára. Az emberek pedig ugyebár pont arról híresek, hogy szeretik a javakat igazságosan elosztani a társadalom tagjai között.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?