Saját fejlesztésű önvezető autóval tarolt a győri egyetem csapata

Rangos franciaországi versenyen tarolt a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata. Saját fejlesztésű önvezető autójuk energiahatékonysági és autonóm kategóriákban is az első helyen végzett Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, ahol a kontinens legnevesebb egyetemeit előzték meg.

Az elektromos meghajtású versenyautók építésével és fejlesztésével foglalkozó SZEnergy Team 2008 óta minden évben részt vesz a közel 100 éves múltra visszatekintő franciaországi Shell Eco Marathonon. Az elmúlt években már komoly sikereket elérő csapat most két versenyszámban is az első helyet szerezte meg, sőt, energiahatékonysági kategóriában sorozatban harmadszor  2022 és 2023 után  újabb világrekordot állított fel. A franciaországi Nogaróban májusban megrendezett versenyen idén több mint 16 ország, több mint ötezer hallgatója mérettette meg versenyautóját.


Május 18-20. között az autonóm városi kisautó kategóriában a résztvevők önvezetést, akadálykerülést és parkolási feladatot teljesítettek a járműveikkel, mindezt teljesen önműködő módban, emberi beavatkozás nélkül. A SZEnergy Team idén holland, norvég, olasz, német és török csapatokat előzött meg a versenyszámban, amely során 75 km/kWh eredménnyel az első helyen végzett, megvédve korábban megszerzett címét.

önvezető autó verseny
Fotó: Yettel

A csapat május 20-24. között az energiahatékonysági versenyszámban is elindult. Az elektromos akkumulátorral megépített prototípus jármű egy 1600 méteres körpályát teljesített. A verseny különlegessége, hogy minden kör során, a városi közlekedést szimulálva, egy alkalommal meg kellett állni. Kategóriájában összesen tíz országból résztvevő 23 csapat közül a SZEnergy járműve speciálisan optimalizált taktikával, 309 kilométer/kilowattórás eredménnyel, újabb világrekord felállításával idén is megnyerte a kategóriát, 18 kilométer/kilowattórával javítva korábbi világcsúcsán.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?