A Galaxy Note 9 bemutatója ugyan túl sok meglepetéssel nem szolgált, de azért érdemes kicsit átismételni, mit is tud a gyártó annyira várt újdonsága.

Varázsceruza…

A Galaxy Note 9 6,4 hüvelykes, Quad-HD+ Super AMOLED kijelzővel szerelt készülék. A kijelzőre egy speciális tollal lehet írni és rajzolni, ami azt jelenti, hogy egyre több, korábban asztali gépekkel végzett feladatot lehet rábízni a telefonra. Az asztali módot igyekszik támogatni a DEX, amihez már nem kell dokkoló, elég egy HDMI-USB-C átalakítót beszerezni a használathoz. Az ujjlenyomat-olvasó a híresztelések ellenére nem a kijelzőbe, hanem a hátlapra került; az olvasó helyzetén kicsit igazítottak, így kényelmesebben elérhető. A készülék persze írisz-szkenner és arcfelismerő segítségével is feloldható.

A Samsung nagyon büszke a tovább fejlesztett S-Tollra, ami nemcsak jegyzetelés és rajzolás során tesz jó szolgálatot, ugyanis került bele, egy energiatakarékos Bluetooth modul, így pl. távirányítóként is használható. A toll önálló telepet kapott, s mindössze negyven másodperc töltés elég ahhoz, hogy fél órán keresztül működjön, így hosszabb időre nem kell lemondani róla. Kellemes meglepetés, hogy a tollhoz tartozó fejlesztő-kit ingyen hozzáférhető lesz, ami jelentősen megkönnyíti az eszköz integrációját. A hangot az AKG közreműködésével fejlesztett rendszer szolgáltatja és a telefon megkapta az egyre okosabb Bixby asszisztenst is.

… ami baromi vastagon fog

A Galaxy Note 9 régiónként eltérő hardverrel kerül forgalomba. Az Egyesült Államokban Snapdragon 845 lapka, míg Európában Exynos 9810 Octa kerül a burkolat alá, s 6/128, illetve 8/512 memória-tárhely aránnyal lehet számolni. Utóbbi természetesen bővíthető, legfeljebb 512 GB méretű microSD kártyát képes kezelni a rendszer. A készüléket 4000 mAh kapacitású akkumulátorral szerelték, amit egyedi hűtőrendszer segít kordában tartani.

Kamera tekintetében nincs különösebb meglepetés; hátulra intelligens fotómóddal felvértezett dupla egység, míg előre 8 megapixeles szenzor került. A rendszer számos kényelmi funkcióval igyekszik megkönnyíteni a képalkotást, de ezek szerencsére inkább a praktikum, mintsem az olcsó hatásvadászat felé mutatnak. A Samsung Galaxy Note 9 6/128 kiosztású változata augusztus 24-től lesz kapható és 335 ezer forintot kell majd érte leszurkolni.