Leteszteltük az exkluzív technológiákkal teletömött, előzetesen sokat ígérő Samsung Q9FN 4K HDR tévét. Lássuk mit tud, milyen a kép- és hangminőség, a kezelés, és hogy megéri-e az árát!

QLED, az meg mi?

A QLED, vagy kvantumpontos LED LCD, egy, a Samsung által favorizált képalkotási eljárás, melynek lényege, hogy egy extra, ultrakicsi kristálygömbökkel megszórt filmréteggel egészítik ki a LED háttérvilágítást.

Ezek a nanoméretű kristályok pedig egyrészt felerősítik a fényt, másrészt megszűrik azt, így széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez pedig a korábbinál tisztább, valósághűbb tónusok megjelenítését teszi lehetővé nagyobb fényerő és kisebb fogyasztás mellett. Na ez a speciális eljárás került a Samsung Q9FN televízióba!

Képminőség

Paneltechnológia: 10 bites QLED VA LCD, Full Array Direct LED háttérvilágítással, 120 Hz képfrissítési rátával
Felbontás: 4K (Ultra High Definition), azaz 3840 x 2160 képpont. Négyszer nagyobb részletességet kínál, mint a Full HD, és ezt ki is lehet használni, hiszen ma már rengeteg film, videó és játék érhető el ily módon.
Kontrasztarány: A valós kontrasztarány 4000:1, ami jelenleg az ilyen típusú LED LCD tévék között extrém módon kimagaslónak számít. A kontrasztossággal nincs gond, de ha valakinek ez is kevés lenne, bekapcsolhatja a dinamikus kontrasztjavítás képjavító funkciót.
Színpontosság: Kimagasló! A műszeres mérések szerint az emberi látás hibahatárán belül maradnak az egyes megjelenített tónusok a referencia értékekhez képest. Magyarán az a zöld, kék, türkiz, stb. színt ugyanolyannak látjuk, ahogyan azt rögzítették. A problémásabb tartalmaknál (bőrszín, fű, víz) sem fordulnak elő anomáliák.

Mozgásmegjelenítés: Rossz minőségű, alacsony bitrátájú forrásanyagok (jellemzően ilyenek a kábeltévé szolgáltat médiaboxából érkező tv adások egy része, vagy a letöltött videofájlok) megfigyelhető enyhe akadozás néha. Ezen viszont egészen jól lehet segíteni Autio Motion Plus nevű technológia aktiválásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé.
Zajosodás: Van, szintén a rossz minőségű, alacsony bitrátájú anyagok (médiaboxon keresztül érkező SD tv műsorok, YouTube videók, letöltött fájlok stb.) esetén tapasztalható. A zajcsökkentés funkció valamelyest képes csökkenteni a mértékét.

Felhősödés: Az alkalmazott Full Array Direct LED háttérvilágítás (az egyedileg vezérelhető csoportokba osztott LED-ek rács alakban helyezkednek el a panel mögött) előnye, hogy fény eloszlása egyenletesebb (hátránya pedig, hogy vastagabb lesz a tévé, de ez senkit se érdekel), mint a legtöbb Edge LED (a LED-ek a keretben vannak) tévénél. Ez jó! Felhősödés, foltosodás nem tapasztalható.
Betekintési szög: Igen jó! Csak 165-170 fok környékéről nézve a képernyőt tapasztalni a szaturáció csökkenését, a sötét árnyalatok fakulását.
Input lag: 17 ms, kimagaslóan jó érték, ami a játékosok számára bír jelentőséggel.
HDR: Támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) videók, filmek megjelenítését (HDR10, HDR10+, Hybrid Log Gamma szabványok).
Maximális fényerő: 2000 nit, jelenleg a tévék között ez a csúcsérték. Azért fontos a magas fényerő, hogy mert így a HDR tartalmaknál is tökéletesen pontosan jelennek meg a színek.
Tükröződés: Elenyésző mértékű, észrevehetetlen, nem okoz problémát.

Hang

Hangrendszer: 4.2 csatornás, beépített mélysugárzós, 60 wattos hangrendszer. A legtöbb tévénél jobban szól, de a külső hangeszközökkel (házimozi rendszer, hangprojektor stb.) nem veheti fel a versenyt. A dinamika is a pontosság terén is elmarad azoktól, a sztereó hangtér nem érzékelhető.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: ~150. A legfontosabb, legnépszerűbb alkalmazások (YouTube, Netflix, HBO Go, Spotify, Deezer stb.) megvannak.
Böngésző: Van.
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat.
Távirányító: Kevés gombos, ultradizájnos darab. Mobillal kiváltható. A tv az USB-n keresztül csatlakoztatott egér, billentyűzet és klaviatúra használatát támogatja.

Dizájn

Kialakítás: Lapos, sík
Stílus: Letisztult, minimalista, mindenféle felesleges díszítéstől mentes, de azért látszik, hogy nagyon ki van találva, van saját karaktere, és erőt sugároz. Nem hivalkodó, gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.
Egy kábeles megoldás: Az összes csatlakozó, tuner és az elektronika egy része egy külső, akár el is dugható dobozba került, amely egyetlen, rendkívül vékony, alig látható kábellel csatlakozik a készülékhez.
Falra akasztható: Igen, ráadásul hézagmentesen egy speciális fali konzol segítségével, ami elég látványos.
Státusszimbólumnak beillik: Igen.

Beégésveszély: Nincs

Extrák

Háttér mód: A tv kijelzőjén a mögötte lévő háttér textúrája jelenik meg (például a tapéta), aminek hála a modell belesimul a környezetébe.
Galéria mód: Egy adatbázisban megtalálható művészeti alkotások, rajzok, festmények, illusztrációk jeleníthetőek meg a képernyőn.
Képernyőtükrözés: Kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn.
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos.
Beépített használati utasítás: Van. Szintén igen jó lehet!

Ár

55″ (Samsung QE55Q9FNATXXH): 550 000 forint
65″ (Samsung QE65Q9FNATXXH): 800 000 forint
75″ (Samsung QE75Q9FNATXXH): 1 150 000 forint

Kinek ajánljuk – Samsung Q9FN

– Tart a beégéstől.
– Csúcskategóriás státusztévét szeretne.
– Fontos a magas kontraszt és a pontos színmegjelenítés.
– Nem akarja, hogy kábelek kígyózzanak a tévé hátuljából.
– HDR támogatású 4K televízióra vágyik.
– Közvetlenül a tévén szeretné elérni a fontos videós-filmes netes alkalmazásokat.

Kinek nem ajánljuk – Samsung Q9FN

– Olcsó tévében gondolkodik.
– Fontos a 0 nit fényerejű tökéletes fekete
– Ultravékony televíziót akar valamiért.

Több információ a Samsung Q9FN televízióról a hivatalos weboldalon

Teszt áttekintő
Képminőség
Hangminőség
Kezelés
Dizájn
Ár/érték arány
samsung_q9fn_qled_tv_tesztA Samsung Q9FN jelenleg a tv gyártás egyik csúcsát képviseli. A képminősége kimagasló még a 4K HDR tartalmak megjelenítése is tűpontos,a dizájn nagyon szép és a kezelés is rendben van.