A Hasselblad elkészítette a méltán népszerű X1D kamera átdolgozott változatát. A második generációs modell az előd kezelhetőségét örökíti tovább, amihez gyorsabb működés és javított teljesítmény társul.

A Hasselblad X1D II 50C kamera a három éve bemutatott modellhez hasonlóan 50 megapixeles felbontást kínál, ám az alaposan átalakított rendszer kényelmesebb és gyorsabb munkát tesz lehetővé. A készülék 3,69 millió képpontos OLED EVF keresőt kapott. Újdonság, hogy a menü kirakható a hátsó (3,6 hüvelykes) LCD kijelzőre, ami erősebb fényben is kiválóan látható.

A menü az előző generációs felhasználói felületre építkezik, támogatja a gesztusokat, gyorsabb és hatékonyabb navigációt tesz lehetővé. A képfrissítés (60 fps) tovább növekedett és már teljes felbontású előnézeti képek használatára is lehetőség van. A kamera CMOS érzékelőt visel az elkészült felvételek igény szerint, akár 16 bites RAW fájlokba is menthetők.

A kettős SD-kártyahelyek, támogatják a gyorsabb UHS-II szabványt, így optimális tárolási helyet biztosítanak. A WiFi és USB-C kapcsolatok villámgyors adatátvitelt tesznek lehetővé, ráadásként a készülék már számítógépről vagy hordozható akkumulátorról is tölthető. Az újdonságnak számító Phocus Mobile 2 alkalmazással a kamera távolról is vezérelhető, illetve a társított iPad Pro/Air gépekre küldve a félvételek szerkesztése is lényegesen egyszerűbb. A vázhoz az XCD objektívek mellett átalakítóval HC/HCD, V és XPan objektívek is csatlakoztathatók.

A Hasselblad X1D II 50C forgalmazása júliusban kezdődik, 6000 eurót kérnek majd érte.

Képek: Hasselblad