Egyszerre notebook és tablet az ultrahordozható Dell Inspiron 5482 – Kipróbáltuk

Van létjogosultsága a Dell kettő – az – egyben Inspiron 5482 típusjelzésű laptopnak? Megéri megvenni? Mire lehet használni, kinél válhat be? Milyen az érintésérzékeny kijelző? Ennek jártunk utána!


Külső

 

Kialakítás: Teljesen kihajtható, azaz notebookként és tabletként is használható a kialakítás révén. Ez nagyon jó megoldás!
Dizájn: A csiszolt alumínium borítás masszív, és igen jól is néz ki. Az ujjlenyomatok, szennyeződések nem látszódnak meg rajta, és kifejezetten elegáns benyomást kelt a vékony kávákkal, markáns zsanérokkal karöltve. A dizájn nagyon rendben van, ezzel a géppel senki sem fog szégyenkezni. A bazári díszítőelemeket szerencsére lespórolták róla, az összhatás visszafogott és minimalista. Király!
Méret: 32,8 x 23,2 x 1,9 cm! Marha vékony, hiszen kevesebb, mint két centi vastag! Szuper!


Súly: 1,7 kiló. Oké, ennél vannak könnyebb notik is, de ez még mindig a „madártoll” kategória, szóval nagyon rendben van!
Strapabírás: Az ütéseket, a port és a nedvességet se bírja. Szóval nagyon kell rá vigyázni! Azaz ez nem az a gép, amit tartós kültéri használatra szánnak például.
Csatlakozók: HDMI 1.4b, USB 2.0, USB 3.1, USB 3.1 Type-C, fejhallgató, kártyalvasó. Amire szükség lehet, az itt van!

Teljesítmény

Hardver: Többféle konfigurációban is elérhető, nálunk egy ilyen változat járt: 4 magos Intel Core i5-8565U (3800 Mhz), 8 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce MX130 dedikált és Intel UHD Graphics 620 integrált videokártya. Ez nagyjából a középkategória tetejét jelenti ma.

Mire jó: Ebből fakadóan nagyon sokoldalú, de mindenre nem jó azért. Levelezésre, szövegszerkesztésre, netezésre, táblázatkezelésre, csetelésre, Facebookozásra, kép nézegetésre kiválóan alkalmas, a sebessége ilyenkor kifogástalan. Sőt, a videószerkesztéssel, sincs gond, bizonyos 3D programok, jobb grafikájú játékok is szóba jöhetnek. De komolyabb munkákat renderelni, tervezőprogramokat futtatni nem lehet vele. Ugyanígy el lehet felejteni az ultranagy (pl. 4K) felbontású audiovizuális állományokat, és persze a csúcsgrafikájú játékoknál is vissza kell venni a részletességből, az effektekből.
Háttértár: 256 GB SSD. Ez ma a minimum! Egy darabig azért elég, de ennyi hely hamar elfogy…

Használat közben

Billentyűzet: A szennyeződésgátló, szigetes kialakításnak köszönhetően a gombok közé nem eshet be semmi. A nyomásút közepes, a gombok kellően érzékenyek, valamint megfelelően masszívnak tűnnek. A klaviatúra mérete remek, a gomboké is, ráadásul minden a helyén van, nem száműztek szokatlan helyre semmit. A gépelés mindent összevetve nagyon kényelmes, és a héttérvilágítás sem hiányzik!
Tapipad: Megfelelő méretű, kellően masszív és ellenálló (nem lötyög), érzékenysége változtatható. Sajnos rendes fizikai gombok nincsenek rajta, de azért használható, nem kell feltétlenül rendes egeret dugni a masinára, hogy lehessen használni.


Érintésérzékeny kijelző: A képernyő tapogatásával is helyettesíthetjük az egeret, a tableteknél már megszokott módon, ami néha igen-igen jól jöhet. Ráadásul a Dell Inspiron 5482 képes együttműködni aktív tollakkal is, ami a grafikus vagy tervező alkalmazásoknál nagyon jól jöhet.
Melegedés: Minimális melegedéssel számolni kell, de komolyabb forrósodást nem tapasztaltunk, így akár ölben is használható.
Zaj: Az aktív hűtőrendszer alig bocsájt ki hangot, egyáltalán nem zavaró a zajszint! Ez nagy pozitívum.

Energia

Akkumulátor: 42 Wh akksival látták el, amit egy kicsit kevésnek éreztünk. Ennél azért eggyel nagyobb kapacitású telepet is vidáman el tudtunk volna viselni.

Üzemidő: 50 százalékos fényerő mellett, használattal függően 5-7 óra körül alakul, ami elfogadható, de nem kiemelkedő produkció. Mindenesetre arra azért elég, hogy egy közepesen hosszú repülőutat is kibírjon vele az ember, és ez a sokat utazók számára azért fontos lehet.

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, érintésérzékeny.
Méret, felbontás: 14 inch (a legjobb), Full HD (1920×1080 képpont) felbontás! Remek, a részletességre nem lehet panasz. Bár már vannak ilyen méretű 4K notebookok is, de egy olyan képernyő jelentősen megdobta volna az árát, és annyival többet azért nem nyújt. 14 inchnél a Full HD még bőven megteszi!
Fényerő: Maximum 294 nit, erős közepes. Ez pedig azt jelenti, hogy napfényben már nem látható jól a képernyő, viszont egy szobában, irodában nincs probléma.
Kontraszt: 1314,3:1 valós kontrasztot mértünk, ami a világcsúcstól igen messze elmaradt, de az IPS kijelzők között az átlagosnál egy picit jobbnak számít. Jó körülmények között a látott kép rendben van, kellően kontrasztos.


Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, az árnyalatok szépek, természetesek, ragyogóak.
Betekintési szög: Remek! Még oldalról/felülről nézve a kijelzőt sem kezdenek torzulni a színek, invertálódás nem tapasztalható.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan, ugyanis akadozás nincs, anomáliák (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) nincsenek.
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Hangminőség

Fejhallgató: Fülessel megfelelő a hangminőség.
Hangszórók: A szokásos „notebookos” hangminőség, kevés basszussal, viszonylag alacsony maximális hangerővel, kisebb aránytalanságokkal, apróbb hibákkal, a finom részletek elkenésével. Filmezéshez, videózáshoz még elmegy, zenehallgatásra már nem nagyon.

Ár

Dell Inspiron 5482 – 319 000 forint. A tudásához, képességeihez, teljesítményéhez mérten ez teljesen korrekt, de azért bőven nem kiemelkedően jó ár.

Kinek ajánljuk – Dell Inspiron 5482

– Igazán sokoldalú notebookban gondolkodik
– Tabletként is használná a gépét
– Aktív toll támogatású, érintésérzékeny kijelzővel ellátott laptopot keres.
– Filmezne, videózna
– Játszana, de hajlandó kompromisszumokat kötni a grafika terén
– Vékony, könnyű, ultrahordozható notebookot szeretne.
– Dizájnos laptopot keres.

Kinek nem ajánljuk – Dell Inspiron 5482

– Kifejezetten olcsó notebookra vágyik.
– Nincs szüksége érintésérzékeny kijelzőre.
– Gamer notebookot keres, maximális grafikán futtatná a legjobb játékokat is.
– Videót vágna, tervezőprogramokat futtatna.
– Lényeges a kiemelkedően jó üzemidő.
– Nagy képátlójú laptopban gondolkodik.

Még több információ a Dell Inspiron 5482 notebookról a termék hivatalos oldalán.

 • Dizájn
  (4.5)
 • Kijelző/képminőség
  (4)
 • Teljesítmény
  (3.5)
 • Akkumulátor
  (3)
 • Kezelhetőség/kényelem
  (5)
 • Hangminőség
  (3)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
 • Hűha faktor
  (4.5)
3.9

Összegzés

A Dell Inspiron 5482 egy kifejezetten sokoldalú, felhasználóbarát, szép notebook. Közepesnél kicsit jobb teljesítménnyel, egész jó képminőséggel, és érintésérzékeny, Full HD kijelzővel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?