Vacakul szól a tévéd? Ez a hangprojektor lehet a megoldás! – Samsung HW-Q60R

Papíron kifejezetten ígéretesnek tűnt a Harman Kardon mérnökeivel közösen fejlesztett Q széria legkisebb, legolcsóbb darabja is. Annak jártunk utána, hogy hogyan teljesít a valóságban, azaz hogyan szólal meg a Samsung HW-Q60R!


A Samsung és a Harman Kardon

A Samsung 2017-ben világszenzációt keltve felvásárolta a nagy múltú amerikai Harman csoportot, aminek részeként a konszernhez került a legendás audio márka, a Harman Kardon is. Az akvizíció után ez utóbbi cég és márka sem szűnt meg, hiszen továbbra is rendelkezik saját központtal, saját termékkínálattal. A két vállalat munkatársai a közelmúltban már elkezdtek együtt dolgozni, ennek köszönhetően pedig megjelentek az első olyan Samsung eszközök, amelyekben felhasználták a Harman Kardon által kifejlesztett technológiákat, megoldásokat.

2019-re az együttműködés még szorosabbá vált, ugyanis idén a Samsung portfóliójában már négy olyan audio rendszer található meg, amelyet a Harman Kardon mérnökeivel közösen alkottak meg. A Q széria (Q60R, Q70R, Q80R és Q90R) közül a Q60RS képviseli a belépő szintet, azaz ez a legolcsóbb termék.

Samsung HW-Q60R – A koncepció és a kialakítás

Hagyományos hangprojektoros szettről van szó ez esetben, amely egy soundbarból, és egy vezeték nélkül csatlakoztatott hangprojektorból áll. De a rendszerbe akár később külön megvásárolható hátsó, kiegészítő szatellit hangsugárzók is integrálhatóak. Maga az 5 csatornás hangprojektor 8 különálló hangsugárzót tartalmaz. Ezek között megtalálhatóak a nézők felé fordított egységek épp úgy, mint az oldalra pozicionált hangszórók. A készülékben még egy dedikált center hangsugárzó is helyet kapott, ami még mindig nem számít túl gyakorinak ebben a termékcsaládban, pedig a megszólalásnak elméletben nagyon jót tesz. Szóval tök jó, hogy innen nem spórolták ki.

A szokásoknak megfelelően a soundbar tölti be a központi egység szerepét, így a különféle ki- és bemenetek is ezen kaptak helyet. Található rajta két darab HDMI mellett analóg és digitális optikai audio csatlakozó is, valamint egy USB portnak is szorítottak helyet rajta. A készülék tartalmaz egy beépített Bluetooth adaptert, azaz a kompatibilis eszközök vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak hozzá. WiFi viszont nincs benne, mint ahogy Ethernet csatlakozó sem található rajta, aminek következtében a helyi hálózatra nem képes fellépni, és az internetes alkalmazásokat, tartalmakat is el lehet felejteni.
Maga a hangprojektor átlagos méretű és kialakítású: 110 centiméter széles, a mélysége 10 centiméter, a magassága pedig mindössze 5,9 centi, ami azt jelenti, hogy egy átlagos tévé alá-elé vidáman befér úgy, hogy ne takarja ki a képet.

Bár ez nem az a termékcsalád, ahol általában túl sok lehetőséget kapnak a dizájnerek a képességeik megcsillogtatására, de itt láthatóan azért próbálkoztak valami egyedit alkotni: Az ék alakú készülékház meglehetősen szokatlannak számít, és nem is néz ki rosszul. Beépített LCD kijelzője a hangszórórács mögött kapott helyet és kikapcsolt állapotban láthatatlan. A kezelőpanelt pedig a jobb oldalán helyezték el, ami akkor jöhet jól, ha a távirányítót elviszi a kutya, vagy kimerül belőle az elem.

Kezelés

Mert hát távvezérlő is jár mellé, ami egy teljesen szimpla kiegészítő, de ennél többre nincs is szükség, hisz e periféria segítségével is elérhető minden fontos szolgáltatás és funkció. A távirányító kiváltható okostelefonnal az ingyen letölthető Samsung Audio Remote alkalmazás révén, amely még lejátszási listák összeállítását is lehetővé teszi. A tapasztalataink szerint ez az app teljesen jól működik, hamar bele lehet jönni a használatába. Az LCD-kijelzőről leolvasható minden fontos információ, így a grafikus kezelőfelület nem különösebben hiányzik. A termék működés közben kellően stabil, szóval nem fagyogat, nem bolondul meg, nem produkál idegesítő önújraindulásokat.

A Bluetooth támogatás korrekt, a kapcsolat nem szakadt meg, és a késleltetés is minimális. Ennek köszönhetően a termék Bluetooth-os zenehallgatásra, filmezésre, videózásra és játékra is alkalmas. A masina rendelkezik beépített médialejátszó funkcióval, azaz elég rádugni egy USB-t, amin audio állományok vannak, és máris lehet hallgatni azokat. A formátumtámogatás viszont eléggé alapszintű, hiszen csak az AAC, MP3, WAV és OGG szabványok megszólaltatása megoldott. Azaz például a manapság divatosnak számító, veszteségmentesen tömörített FLAC és ALAC fájlokat el lehet felejteni.

Hangminőség

Az 5.1 csatornás rendszer, a 8 hangszóró és a kiegészítő mélynyomó már előzetesen sejtette, hogy a hang minősége rendben lesz, és szerencsére a Samsung HW-Q60R nem is okozott csalódást. A rendszer maximális teljesítménye 380 watt, ami otthoni körülmények közé, mellé bőven elégnek bizonyult. A hangerővel nem volt gond, még így sem tudtuk belőle kipréselni az összes kakaót.

Az arányok rendben vannak, a tisztasággal sincs különösebb gond, zúgást, zajosodást nem tapasztaltunk, és statikus zörejek sem zavarták meg a műélvezetet. Az viszont tény, hogy a pontossággal akadtak néha kisebb problémák, hiszen a masina azért hajlamos elkenni az igen finom részleteket, de hát ez a soundbaroknál azért általánosan megfigyelhető jelenség. A különálló 6,5 hüvelykes mélysugárzónak köszönhetően a basszusok is egészen szépen, telten szólalnak meg, kellemesen vaskos alapot teremtve a zenéknek, filmeknek. A mély hangoknál is érezhető apró bizonytalanság, de ez egyáltalán nem vészes. Ezek után már különösebb meglepetést valószínűleg nem okozhat, hogy a dinamika megvan, és a tévék steril hangzásával ellentétben itt a megszólalásból nem hiányzik élet. Mindent összevetve azt mondanánk, hogy videózásra, filmezésre, tévézésre, játékra és kisebb kompromisszumokkal zenehallgatásra is alkalmas a Samsung HW-Q60R.

Sztereó, térhatás

A hangprojektorok egyik nagy hátránya, hogy a hagyományos több komponensből álló szettekhez képest nem olyan erősek a sztereó hangtér megteremtésében. Itt próbáltak trükközni azzal, hogy több hangszórót is oldalirányba pozicionáltak, de igazából ezzel sem sikerült radikális áttörést elérni. Arra jutottunk, hogy nagyjából 2,5-3 méterről még jól érzékelhető a sztereó, ennél nagyobb távolságból azonban összemosódnak a hangok. A termékkommunikációban a Samsung azt ígéri, hogy a készülék képes egymagában, a falakról történő hangvisszaverődést kihasználva tökéletes térhatású hangzást teremteni, de az az igazság, hogy nálunk ez egyáltalán nem jött össze…. Talán nem véletlen, hogy a Samsung is árul olyan hangprojektoros rendszereket, amelynek részét képezik a valódi térhangzás megteremtésére képes hátulsó szatellit hangfalak.

Meg kell említeni még a termék egyik különleges szolgáltatását, az adaptív hang funkciót. A készülék ugyanis képes arra, hogy kielemezze a hangjelet, és ezt követően minden egyes jelenetnél megpróbálja automatikusan optimalizálni a hangzást. Ez pedig azt eredményezi, hogy mondjuk egy robbanás erőteljes lesz, de ha épp beszélgetésre kerül sor egy zenés mulatóban, akkor az emberi hangok frekvenciáit emeli ki a rendszer, így jól fogjuk hallani a dialógusokat. A dolog tök logikusan hangzik, és mi úgy tapasztaltuk, hogy a valóságban is működik, mert tényleg kicsit más, természetesebb volt a hangzás az Adaptiv Sound bekapcsolása után.

Ár

Samsung HW-Q60R – 129 000 forint. Ennél vannak jóval olcsóbb, és drágább hangprojektorok a piacon, de a tudásának, a hangminőségnek ez az összeg teljesen megfelel! Túlárazottnak semmiképpen nem mondanánk.

Kinek ajánljuk – Samsung HW-Q60R

– Fel akarja javítani a tévéje gyengécske megszólalását
– Nincs helye egy több komponensből álló házimozi vagy sztereó szettre
– Olyan eszközt keres, amit elrejthet könnyen akár a tv alá/elé is
– Korrekt, mindenes hangeszközre vágyik
– Fontos a Bluetooth támogatás

Kinek nem ajánljuk – Samsung HW-Q60R

– Netes alkalmazásokat akar közvetlenül elérni a hangeszközén
– Elsősorban zenehallgatásra keres valamilyen hangcuccot
– Fontos a térhatású hangzás

Még több információ a Samsung HW-Q60R hangprojektoros rendszerről a termék hivatalos weboldalán

 • Dizájn
  (4)
 • Hangminőség
  (4.5)
 • Sztereó
  (3.5)
 • Kezelhetőség/kényelem
  (4.5)
 • Extrák
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (4)
 • Hűha faktor
  (4.5)
4.1

Összegzés

A Samsung HW-Q60R alkalmas arra, hogy feljavítsa a televíziók megszólalását! A hangereje megfelelő, a hang minősége is rendben van, és a kezeléssel sincs gond.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?