Mire és kinek lehet jó a Lenovo IdeaPad S540 notebook? Megéri megvásárolni? Milyen a teljesítménye, és a képe? Normális az üzemidő? Kiderül minden a tesztünkből!

Lenovo IdeaPad S540

A Lenovo mostanra komolyra duzzadt notebook arzenáljában az IdeaPad család az, amelyet a cég az “átlagos” “mindennapi” felhasználóknak szán. Az S540 sorozat e masinák között a magasabb kategóriát képviseli, tehát papíron egy életerős darabról van szó, lássuk, hogy így van-e ez a valóságban.

Külső

Kialakítás: Hagyományos, nem kihajtható, tabletként nem használható hordozható számítógép.
Dizájn: A szigorú ThinkPadekhez képest jóval látványosabb, játékosabb a kialakítás elsősorban a fémes fényezésnek, és az ezüst-fekete színvilágnak köszönhetően. Nem lett bazári, felesleges hülyeségek (például LED csíkok, vagy nagy légbeömlők) szerencsére nincsenek rajta.
Méret: 323 mm x 227 mm x 15,9 mm. Jó vékony!
Súly: 1,5 kg. Jó könnyű!
Színválaszték: Örvénykék, Réz, Ásványszürke. Az idétlen nevek sötétkéket, rózsaszínt és fémes szürkét takarnak magyarul.


Strapabíró kialakítás: Nem! Szóval vigyázni kell rá!
Csatlakozók: HDMI 1.4, 2 db. USB 3.0 Type-A, USB 3.2 Type-C, SD kártyaolvasó, 3,5 mm fejhallgató-mikrofon kombó. Ami ma kell, az itt van!
Ujjlenyomat olvasó: Van. A készülékházra applikálva. Jól működik!

Teljesítmény

Hardver: Némiképp meglepő módon az IdeaPad S540 notebooknak van teljesen AMD alapú változata, és nálunk pont ez járt. Egész pontosan egy négymagos Ryzen 5 3500U proci került bele, amelynek alap órajele 2,1 GHz, és egészen 3,7 GHz-ig gyorsítható. Pakoltak még a gépbe egy AMD Vega 8 (2 GB) grafikus chipet és 8 GB DDR4 RAM-ot. Ez ma a belépőszintű gépeknél sokkal erősebb hardvernek számít, de a hordozható erőművektől jelentősen elmarad. Magyarán a középkategóriát képviseli e téren.


Mire jó: Ez azt jelenti, hogy kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésével szinte mindenre jó. Lehet vele játszani, akár a legújabb programokkal is, de azért a grafika részletességéből vagy az extrákból vissza kell venni. Videószerkesztésre is alkalmas, de a nagy állományok és komplex feladatok bizony időt vesznek igénybe. Ugyanezt mondhatjuk el a 3D alkalmazásokról, szóval aki alapvetően ilyen feladatra keres gépet, az jobb ha máshol, az erősebb modellek környékén keresgél. Természetesen böngészésre, levelezésre, adatbáziskezelésre, videózásra, filmezésre, képszerkesztésre stb. tehát általános használatra tökéletesen alkalmas.
Háttértár: 512 GB Samsung PM981 NVMe SSD. Ez egyrészt iszonyú gyorsan bootol és tölti be az adatokat, a mérete pedig gyakorlatilag mindenre elég. Egy darabig biztos nem kell mérlegelni, hogy minek jut hely és minek nem!

Kijelző 

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret: 14 inch. Kellően nagy, így munkára is alkalmas, de még könnyen hordozható!
Felbontás: Full HD (1920×1080 képpont) felbontás, ebben a méretben ez ma már átlagosnak számít.
Tükröződésmentes bevonat: Igen. Szerencsére! Nagyon hasznos
Fényerő: Maximum 300 nit, nem rossz, de azért nem is kiemelkedően jó. Szobában, irodában ezzel a fényerővel gond nélkül lehet használni, de a napfényben már nem az igazi. De mivel ez alapvetően egy benti használatra szánt modell, így ezzel nincs is gond.


Kontraszt: 1288:1, átlagos.
Betekintési szög: Remek, csak akkor kezdenek fakulni a színek, ha olyan 168-170 fokos, kiszorított szögből nézzük. Invertálódás nincs.
Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan, ugyanis akadozás nincs, egyéb anomáliáktól (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) is megkímélt
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Billentyűzet

Numpad: Nincs külön oldalsó, számokat tartalmazó panel.
Szigetes elrendezés: Igen, ez a legjobb.
Háttérvilágítás: Igen. Remek, sötétben is használható.


Kényelem: A nyomásút megfelelő, a gombok nagy méretűek, és kellően stabilak, így a gépelés kifejezetten kényelmes lenne, a méret miatt a gombok kicsit közel vannak egymáshoz.
Tapipad: Kellően stabil, érzékenysége állítható. Nem kopog, nem mozog, kifejezetten kényelmesen használható.

Energia

Akkumulátor: 50 Wh kapacitású akksival szerelték fel, amely ebben a kategóriában az átlagosnál jobbnak számít.
Üzemidő: Az üzemidő használattól függően 6-10 óra között alakul 50 százalékos fényerő mellett, ami a notebookok között ebben a méretben jónak számít.

Hang

Hangszórók: Két darab 2 wattos, felhasználó felé irányított, széleken elhelyezett hangszóróval látták el. Ez a megoldás sokkal jobb megszólalást produkál, mint amit a notebookoktól megszokhattunk. A hangerő meglepően nagy, a sztereó hangtér érzékelhető, viszont a basszusokkal ez is kicsit szűkmarkúan bánik.
Fülhallgatóval: Nagyon jó hangminőséget produkál, akár zenehallgatásra is alkalmas így a termék.

Ár

Lenovo IdeaPad S540 (14, AMD) – 190 000 forint. A tudásához képest ez meglepően kellemes összeg.

Kinek ajánljuk – Lenovo IdeaPad S540

– Jó ár/érték arányú notebookot keres.
– Fontos a mobilitás ÉS a korrekt teljesítmény.
– Sokoldalú, akár játékra, képszerkesztésre is használható notebookban gondolkodik.
– Alapvetően benti használatra keres egy gépet.
– Visszafogott, de elegáns laptopra vágyik, amivel “bárhol meg lehet jelenni”.

Kinek nem ajánljuk – Lenovo IdeaPad S540

– Hardcore játékos, a legdurvább grafikára vágyik.
– 3D alkalmazásokat futtatna.

Még több információ a Lenovo IdeaPad S540 notebookról a termék hivatalos weboldalán.