Huawei MateBook D15 teszt: Notebook a hétköznapokra

A Huawei kisebb szünet után visszatért a laptopok piacára mégpedig az ígéretesnek tűnő MateBook D15 nevű masinériával. Megnéztük, kipróbáltuk, elmondjuk, hogy mire jó és mire nem! Hogy megéri-e megvenni, és ha igen, akkor mégis kinek.

Külső: Letisztult és minimalista

Manapság egyre több a borzasztóan csiricsáré, mindenféle kitüremkedéssel, díszítéssel megtámogatott notebook, hogy a hót felesleges LED-ekről már ne is beszéljünk. De azért vannak, akik még tartják a letisztultság zászlaját, dacolva az ízléstelenség viharával. A Huawei is közéjük tartozik, hiszen a MateBook D15 egy sallangmentes, végletekig minimalista dizájnt kapott.


Huawei MateBook D15

A kicsit a MacBookokat idéző, fémes hatású készülékház összeillesztése hibátlan: Sorjásságnak nyomát sem lelni, minden stabil, a képernyő nem lötyög, a csatlakozók is masszívak. A káva a mai trendeknek megfelelően igen vékony, alig több, mint 5 milliméter, így a kijelző/készülékház arány eléri a 87 százalékot, ami még mobiloknál is megsüvegelendő eredmény. A modell kifejezetten könnyű, másfél kilót nyom, a vastagsága pedig 1,7 centi, azaz igen vékony. Mindent összevetve a MateBook D15 marha jól néz ki és kellően mobilis is. A csatlakozók terén hozza a kötelezőt (2 db. USB-A 2.0, 1-1 db. USB-A 3.0, USB-C, HDMI, 3,5 mm-es fülhallgató és mikrofon kettő az egyben jack), személy szerint egy kártyaolvasót és egy DisplayPortot még el bírtam volna viselni rajta, de azért ezek hiánya sem kifejezett tragédia.

Kijelző: Átlagos

A laptopot 15,6 hüvelykes képátlójú, Full HD felbontású, IPS LED LCD kijelzővel látták el. A részletesség tehát átlagos, a méréseink szerint a kontraszt (1198:1), és a színtérlefedettség (88% sRGB) is. A betekintési szög nem rossz, olyan 160 fok környékéről éreztük, hogy kezdenek fakulni a tónusok, a homogenitás rendben van, felhősödés nem tapasztalható.

Huawei MateBook D15

A legnagyobb fényerő 278 nit, azaz nem túl nagy, ami azt jelenti, hogy a HDR felejtős, és kültéren, nappal sem lehet tökéletesen használni, mert egyszerűen alig látni valamit a színekből.

Teljesítmény: Sok a kompromisszum

A notebookok piacán egyre jön fel az Intel trónját fenyegető AMD. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy ebbe a termékbe is az amerikai cég processzora (Ryzen 7 3700U) és videókártyája (AMD Radeon RX Vega 10) került 8 GB RAM társaságában. Ez ma egyáltalán nem számít erős hardvernek, így csúcs grafikájú játékok, vagy nagy számítási kapacitást igénylő szerkesztő, tevező vagy 3D programok futtatására nem igazán alkalmas. Viszont ha valaki hajlandó kompromisszumokat kötni a grafikai részletesség terén, akkor azért a játék is szóba jöhet. A hétköznapi használatra, tehát szövegszerkesztésre, filmezésre, videózásra, képnézegetésre, chatelésre, levelezésre, netezésre viszont kiválóan alkalmas. A melegedés terén jól teljesít, hiszen egyszer sem tapasztaltunk durva forrósodást, így akár ölbe is vehető.

Huawei MateBook D15

42 Wh-s akkumulátort kapott, amit egy kicsit kevésnek éreztünk. Ebben a kategóriában azért már vannak riválisok, akik ennél fényesebben teljesítenek e téren. Az üzemidő ennél fogva nem kiemelkedő, be kell érni 5-8 órával használattól függően. A háttértárra viszont egy rossz szót se tudunk szólni, csak jót: a termékbe 512 GB-os, villámgyors SSD került, ami teljesen rendben van ezen a szinten.

Billentyűzet, egér, hang

A képernyő nem érintésérzékeny, szóval maradnak a hagyományos beviteli eszközök. A szigetes elrendezésű billentyűzet nagyon kényelmesen használó, mert a gombok kellően nagyok, a nyomásútjuk és az ellenállásuk megfelelő, és a háttérvilágítást sem spórolták ki. A számokat tartalmazó, oldalsó numerikus pad itt nem található meg, ami nekem speciel nem hiányzott, de tudom, hogy sokaknak létfontosságú lehet a melóhoz. A tapipad rendben van, nem lötyög, nem billeg, kár, hogy a „rendes” gombokat lespórolták róla. A termék rendelkezik egy beépített webkamerával, ami a klaviatúrából bukkan elő. A kép minősége elfogadható, hátast nem dobtunk tőle, de amire kell, arra elég jó.

Huawei MateBook D15

A beépített hangszórók által produkált minőség a szokásoknak és a várakozásoknak megfelelően eléggé messze van a jótól. Elsősorban a mélyek hiánya tűnik fel, a sztereót sem érzékelni, de azért filmezésre, játékra, YouTube videókohoz még így is megteszi, ha minden kötél szakad, hiszen hibákat nem tapasztaltunk. A zenehallgatást ebben a formában nem erőltetnénk, de ha rádugunk egy jobb fejhallgatót, akkor akár már arra is alkalmas lehet, ha nincsenek az embernek nagy elvárásai.

Ár

A Huawei MateBook D15 jelenleg 220 000 forintba kerül, ami a tudásához képest jó ár!

Kinek ajánljuk – Huawei MateBook D15

– Hétköznapi használatra szánt notebookot keres
– Fontos a mobilitás
– Videózna, filmezne, chatelne, Facebookozna, levelezne elsősorban
– Letisztult, normális külsejű laptopban gondolkodik mindenféle bazári parasztvakítást mellőzve

Kinek nem ajánljuk – Huawei MateBook D15

– Játékra keres számítógépet
– Belépő szintű, nagyon olcsó notira vágyik
– Fontos a villogó LED, a „gamer” megjelenés
– Videót vágna, 3D alkalmazásokat futtatna.

Még több információ a Huawei MateBook D15 notebookról a hivatalos gyártói oldalon.

[sc name=”facebook” ]

 • Dizájn
  (4.5)
 • Kijelző/képminőség
  (4)
 • Teljesítmény
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.1

Összegzés

A Huawei MateBook D15 egy teljesen korrekt, hétköznapi használatra szánt laptop, ami egészen jól is néz ki!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?