samsung galaxy tab s7 táblagép

Lehet reális alternatívája egy laptopnak egy táblagép? És ha igen, akkor mi kell ehhez? Ezt a kérdést jártuk körbe.

A koronavírus-járvány egyik érdekes hatása volt a tabletpiac váratlan megerősödése. Egyik pillanatról a másikra rengetegen kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak vagy tanuljanak. A felmerülő új kihívásokat sokan pedig tablet segítségével próbálták és próbálják megoldani. Észrevették ezt a piaci résztvevők is, hiszen például a Samsung a közelmúltban olyan új táblagépeket mutatott be a Galaxy Tab S7 és S7+ személyében, amelyeknél kifejezetten kihangsúlyozzák, hogy munkavégzésre is alkalmasak. Várhatóan a jövőben egyre több hasonló termék jelenik meg, és ebből fakadóan többen dönthetnek úgy, hogy notebook helyett tablet mellett teszik le a voksukat.

De mitől válik alkalmassá egy táblagép munkavégzésre vagy tanulásra? Mi az amire figyelni kell, ha valaki ilyen célból vásárolna tabletet?

A tablet előnyei és hátrányai

A táblagépek legnagyobb előnye a méret, azaz, hogy a notebookoknál kisebbek, könnyebbek, hiszen csupán egy nagy érintőképernyőből állnak. Egyszerűen becsúsztathatóak egy kisebb táskába, és akár egy szűk buszon vagy repülőn is lehet rajtuk viszonylag kényelmesen pötyögni, ami mondjuk egy 15,6 inches kijelzővel ellátott notiról nem igazán mondható el. Emellett az sem utolsó szempont, hogy egy táblagép bizonyos esetekben olcsóbban megvásárolható, többek között pont a kisebb mérete miatt, mint egy laptop.

samsung galaxy tab s7 táblagép

A hátrányok között kell megemlíteni azt, hogy a kisebb képernyőn nem olyan jó dolgozni, illetve hogy a készülékházba nem férnek bele hatalmas teljesítmény leadására képes hardverek. Emiatt bizonyos munkákhoz (például nagy számítási kapacitást igénylő tervezőprogramok, 3D-s alkalmazások) nem alkalmasak még a jelenlegi legerősebb táblagépek sem.

Képernyő

Lényeges hogy nagy legyen a felbontás, magas a maximális fényerő, hogy akár kültéren is lehessen használni. Emellett nagy jelentőséggel bír a jó betekintési szög, hogy oldalról nézve is lehessen normálisan látni a képet, ami például nagyon fontos lehet, ha többen nézik egyszerre a kijelzőt, hiszen ilyenkor valakinek biztos le kell mondani a legideálisabb pozícióról. A nagy maximális képfrissítési ráta pedig jól jöhet a játékok mellett azért is, mert ennek köszönhetően folyamatosabbnak tűnik a kép scrollozáskor, nem kell tartani zavaró akadozástól.

samsung galaxy tab s7 táblagép

A már említett Samsung Galaxy S7+ például egy 120 Hz-es, 1752 x 2800 képpontos, OLED képernyőt kapott, ami végtelen kontrasztarányú, pontos színmegjelenítésű, és még grafikai munkák elvégzésére is alkalmassá teszi, illetve pazar minőségben lehet rajta filmezni, játszani is akár. Ki kell még emelnünk e modellek egyik extráját, a szemkímélő üzemmódot. Ennek aktiválásával lecsökken a kék színkomponens mértéke, aminek következtében még az akár hosszú, órákon át tartó tevékenykedés során is kevésbé fárad el az agy és a szem. Valamint könnyebben alszik el a felhasználó még akkor is, ha közvetlenül lefekvés előtt hagyta abba a munkát.

Akkumulátor

Annál kevés idegesítőbb dolog van, mint mikor lemerül az eszköz, pláne ha az embernek fontos dolga van. Viszont – némiképp érthetetlen okból – sok gyártó erre nem figyel oda, és kis kapacitású akksival látja el a tabletjét. Szóval, ha valaki munkára keres gépet, akkor erre nagyon figyeljen oda, mert az alacsony üzemidő katasztrofális hatással lehet a produktivitásra. A mai csúcs “munkatabletekbe” már 8000 mAh (Galaxy S7), vagy akár 10 090 mAh (Galaxy S7+) kapacitású akkumulátorok kerültek, amelyek akár 14-15 órányi folyamatos működésre elegendő energiával képesek ellátni e termékeket.

PC-mód

Ez az egyik legfontosabb funkció akkor, ha munkára (is) szánt tabletek kerülnek szóba. A PC mód aktiválásával ugyanis a hagyományos mobilos nézet helyét felváltja a számítógépek operációs rendszereinél (Windows, Linux, Mac OS stb.) megismert grafikus kezelőfelület.

Galaxy Tab S7

Ezáltal sokkal jobban kézre állnak bizonyos munkafolyamatok, mint például a filekezelés vagy akár csak a szoftverek elindítása és futtatása. Azáltal, hogy PC-s környezetben tevékenykedhetünk, hatékonyabbá is teszi a munkavégzést, nem kell megtanulni új rendszert, új kialakítást, új felületet, a már megszerzett rutinokat alkalmazhatjuk. Jelenleg több gyártó is foglalkozik úgynevezett PC módok fejlesztésével. A legkorábban a Samsung kezdte ezt a DEX rendszerrel, és ennek megfelelően ők is állnak a legjobban e téren.

Multitasking

Fontos, hogy a munkára szánt tableten normálisan működjön a multitasking, azaz több munkafolyamat egy idejű futtatása. Ez a legegyszerűbb, a már említett PC módban használható ki a legjobban, ahol több ablakot is gond nélkül lehet kezelni egymás mellett.

Teljesítmény

A multitaskinghoz, a PC módhoz és persze az irodai alkalmazások (Word, Excel), videokonferencia szoftverek, képszerkesztők, videóvágók futtatásához kellően nagy teljesítmény szükséges. Tehát ha valaki munkára keres táblagépet, annak kiemelt figyelmet kell arra fordítania, hogy kellemesen erősek legyenek a hardverek. Például a most bemutatott Samsung modellekbe a viszonylag új, nyolc magos Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+ processzor, 6 GB RAM és egy Adreno 650 típusú grafikus chip került. Ez pedig bőven elég arra is, hogy akár 4K videókat vagdosson vele az ember vagy egyszerre 20-30 munkaablak legyen megnyitva.

Nagy képernyőhöz való csatlakozás

A tabletekkel ugyebár a legnagyobb baj az, hogy kicsi a képernyőjük, ami hosszú távon fárasztó lehet. Viszont néhány gyártó már megoldotta, hogy egy adapter, vagy vezetéknélküli technológia segítségével a termékét egyszerűen rá lehessen kötni egy hagyományos monitorra vagy televízióra. Ez pedig lényegesen komfortosabbá teszi a munkát és a tanulást is. Tehát aki ilyen célra keres táblagépet, az jó, ha szem előtt tartja ezt is.

Hasznos kiegészítők

Önmagában egy tableten nem jó dolgozni, hiszen az érintőképernyőn kellene pötyögni. Viszont ha csatlaktatunk hozzá vezérlő perifériákat, akkor már lényegesen jobbá válik a helyzet. Az a legideálisabb, ha egy adott készülékhez optimalizáltak egy külső klaviatúrát, amin már ki van alakítva egy megfelelő bölcső is, hiszen ilyenkor a csatlakoztatás pofonegyszerű és kényelmes.

galaxy tab s7 plus

Meg kell még említeni az aktív tollak támogatását is: néhány táblagép már képes együttműködni ezekkel a speciális perifériákkal, amelyek rendkívüli precizitást és gyors jegyzetelést, szerkesztést tesznek lehetővé.

Szelfikamera

A jó képminőséget garantáló beépített kamera az utóbbi időben kiemelten fontossá vált. A videókonferenciák, online meetingek, megbeszélések, videós tárgyalások ugyanis jelentősen megszaporodtak. Ezeknél pedig nem árt, ha a felhasználó normális minőségű képet tud magáról közvetíteni.

Munkára táblagép? Notebook helyett tablet?

Hogy a címben feltett kérdésre visszatérjünk: igen, kiváltható egy notebook tablettel, és e masinák ma már munkavégzésre is kiválóan alkalmasak lehetnek. De nem mindegyik, sőt jelenleg még nagyon kevés az olyan termék, amely megfelel a kritériumoknak. Érdemes tehát nagyon-nagyon alaposan megfontolni egy vásárlási döntés meghozatalát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!