one connent box frame

Sok érdekes tévés fejlesztés közül az egyik leghasznosabb a Samsung One Connect Box nevű terméke, amelynek köszönhetően elfelejthetjük a tévéből „kikígyózó”, randa vezetékrengeteget. Mutatjuk mi ez, és hogyan működik!

A Samsung az elmúlt másfél évtizedben iszonyatos energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy folyamatosan újat tudjon mutatni a televíziós dizájnban. A dél-koreai cég több mint 10 éve piacvezető ebben az iparágban, és a sikereit annak is köszönheti, hogy észrevette, egy vásárlási döntés meghozatala során igenis hatalmas szerepet játszik a készülékek megjelenése, külseje. A vállalatnál jelent meg többek között még régebben a készülék körül végigfutó kristályos keret, az organikus talp, és ez a konszern volt az, amelyik a legtöbbet tette az ívelt modellek térhódításáért. Jelenleg a cég több irányba is tapogatózik, de általánosan elmondható, törekszik arra, hogy a televíziói letisztultan, környezetükkel, a belső térrel harmonizálva jelenjenek meg az enteriőrben.

Samsung The Frame 2020
Az a nagyon vékony, fehér vezeték az egyetlen, ami kijön a kijelzőből.

E folyamat egyik legfontosabb elemeként azt határozták meg, hogy eltüntessék valamilyen úton módon a készülékház hátuljából előkunkorodó, borzasztóan zavaró és csúnya kábelkötegeket. Ha ugyanis az ember rádug a tévéjére egy médiaboxot, antennát, asztali médialejátszót, külső merevlemezt, játékkonzolt vagy hangrendszert, akkor azzal kell szembesülnie, hogy vezetékek garmadája rondítja el az összképet. Amíg más gyártók különféle trükkös, de a mindennapokban meglehetősen kényelmetlenül, nehézkesen használható kábelelvezetési megoldásokat fundáltak ki, addig a dél-koreai holding gyökeresen másfelé fordult. Így született meg a One Connect Box koncepció, amely a közép- és magas kategóriás modelleknél jelenik meg.

Egy doboz mind felett: One Connect Box

A Samsung azt találta ki, hogy a csatlakozókat, tv tunereket, a fizetős digitális műsorok kikódolásához szükséges kártyák fogadására képes CI+ slotot, valamint a hardverek és az elektronika részét egy külső dobozba, illetve dobozra helyezi el. Ez a One Connect Boxnak nevezett doboz pedig egyetlen, vékony, átlátszó, alig látható kábellel csatlakozik a televízióhoz. Ráadásul mára már azt is megoldották, hogy az életet adó energia is ezen keresztül áramoljék, így tényleg mindössze egy könnyen elrejthető vezeték kunkorodik elő a képernyő hátuljából.

Mi dugható rá?

A ki- és bemenetek kínálatára nem lehet panasz. A One Connect Boxokon található több HDMI 2.0 (a 8K modellek esetében HDMI 2.1) és USB 2.0 mellett digitális audió, LAN, illetve antenna csatlakozók is vannak.

Samsung one connent box frame
Minden is rácsatlakoztatható!

Ennek köszönhetően pedig a “tévére” egyszerűen, a megszokottnál kényelmesebben dugható rá külső hangrendszer, asztali médialejátszó, játékkonzol vagy akár számítógép is. A Samsung One Connect Boxok rendelkeznek beépített WiFi-vel, és támogatják a Bluetooth vezeték nélküli technológia használatát is.

Kép, zene, videó

Az előzetesen telepített célalkalmazásnak hála a One Connect Box médialejátszóként is használható. Azaz csatlakoztatható pendrive vagy külső merevlemez az USB portba, és ezt követően nézhetőek az ezeken található kép- és videóállományok, illetve megszólaltathatóak a zenei file-ok.

Elrejthető

Az One Connect Boxnak természetesen nem kell szem előtt lennie, úgy tervezték, hogy viszonylag egyszerűen eldugható legyen. Bepakolható egy szekrénybe, egy polcra, és ez egyben azt is jelenti, hogy a rácsatlakoztatott külső eszközök (pl. játékkonzol stb.) a megszokottnál jobban elrejthetőek. Mindez pedig igen jó hatást gyakorol egy helyiség összképére, hiszen nincsenek se kábelek, se kütyük szem előtt. Maga a tv ezáltal sokkal jobban belesimul a környezetébe, mint amit egy hagyományos televíziónál tapasztalhatunk (pláne ha bekapcsoljuk az Ambient módot). Mindez pedig sokak számára kifejezetten fontos lehet, hiszen egyre többen akadnak, akik minél jobban szeretnék elrejteni a tévéjüket, és nem akarják, hogy egy ilyen elekronikai eszköz domináns szerepet játsszon a szoba összképében.

Van értelme?

A Samsung fejlesztései között is voltak olyanok, amelyek később zsákutcának bizonyultak, vagy a valóságban egyszerűen nem váltak be, ám a One Connect Box nem ezek közé tartozik. Maga az alapötlet is jó, és ennek megvalósítása is remekül sikerült. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez esetben egy olyan szolgáltatásról van szó, amely hasznos, és tényleg hozzáadott értéket jelent. Már magában az is előny, hogy ha valamit csatlakoztatni akarunk egy tévéhez, akkor ahhoz nem kell tornamutatványokat végezni a készülék mögött. És akkor még nem is beszéltünk a semmivé váló kábelkötegekről, illetve hogy a különféle külső eszközök is egyszerűbben elrejthetőek a szem elől.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!