Az Aptera elektromos autóját nem kell tölteni

Az Aptera fura formájú autója akár 1600 kilométert is képes megtenni egyhuzamban úgy, hogy közben nem kell megállni semmilyen töltőnél. 

Az Aptera Motors bemutatta az első olyan – tömeggyártásba szánt – napelemes autót (Solar Electric Vehicle – sEV), ami nem igényel töltést, és hatótávja meghaladja az 1600 kilométert. A Never Charge technológia be lesz építve az összes autóba, és a gyártó szerint egy autó a világ legtöbb országában képes lesz évi 17.700 kilométert megtenni. A jármű maga kompozitból készült, így súlya alacsony, ugyanakkor egyéb fontos biztonsági tulajdonságaiban jobb, mint az acél. A karosszéria sajátos kialakítási formájának köszönhetően légellenállása mindössze 0,13, ami valóban extrém módon alacsony. Ez azonban azt is jelenti, hogy formája igen szokatlan, és első pillantásra nem feltétlen a szó pozitív értelmében szokatlan.


Kicsit olyan, mintha egy hetvenes években játszódó tudományos-fantasztikus film egyik járművét látnánk, de ha esetleg tömeggyártás lesz belőle, majd hozzászokik a szemünk. Ugyanakkor a burkolat alatt lakó folyadék hűtésű elektromos motor számai elég meggyőzőek, hiszen 3,5 másodperc alatt van álló helyzetből 100 km/h-n, végsebessége pedig valahol 180 km/h körül alakul. Habár a jármű maga még nem elérhető, az előrendelés lehetősége már adott. A vásárlók választhatnak hatótáv és hajtás szerint, így lehet 400, 650, 950 és 1100 kilométeres hatótávot tudó, valamint első-és összkerék hajtás között választani. Már csak egyetlen nyitott kérdés maradt, hogy mindezt mennyiért? Nos, az alapmodell 7,4 millió forintnak megfelelő dollárért érhető el. Alant pedig néhány kép, hogy miként is fest az Aptera autója a valóságban.

Kép: Techeblog
Kép: Techeblog
Kép: Techeblog
Kép: Techeblog
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?