Noha a pókok nem véletlen bukkantak fel a Nemzetközi Űrállomáson, egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a hálószövőknek még az alacsony gravitáció sem okozhat gondot.

Bár az embernek nem könnyű feladat a súlytalanság legyőzése, a pókok még ezt az akadályt is megugorják, legalábbis, ha van egy biztos fényforrás a közelben – olvashatjuk a Science of Nature folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányában. Bár 2008-ban már kísérleteztek azzal, hogy a pókok vajon képesek-e gravitáció hiányában hálót szőni, ám akkoriban technikai okokból kifolyólag kudarcba fulladt a próbálkozás. A kutatók azonban nem adták fel, és lám-lám három évvel később már beért a munkájuk gyümölcse.

2011-ben egy Trichonephila Clavipes nevű fajt utaztattak fel az űrbe, amelyről köztudott, hogy sajátosan aszimmetrikus hálót sző. A kísérlet érdekes módon arra mutatott rá, hogy a pók tőle szokatlan módon szimmetrikus hálót szőt az űrben, ám ha fényt kapott, ami segítette őt a tájékozódásban, akkor ugyanúgy aszimmetrikus hálót készített, akárcsak a Földön.

pókok nemzetközi űrállomáson
Trichonephila Clavipes Fotó: Arachnoboards

A felfedezés már csak azért is érdekes, mert a kutatók eddig nem tulajdonítottak jelentőséget annak, hogy a pókok a fényben vagy a sötétségben szővik a halójukat, hiszen a Földön éjszaka is ugyanúgy munkálkodnak, mint nappal. A NASA-pókok esete mindenesetre arra mutatott rá, hogy a Nemzetközi Űrállomáson, azaz egy nullgravitációs környezetben a pókok mégiscsak a fény segítségével tájékozódnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!