A Star Trek színészének hamvait titokban szállították az ISS-re

A Star Trek sorozatban Montgomery Scott főmérnököt játszó James Doohan hamvait még 2008-ban szállították a Nemzetközi Űrállomásra – ám erről csak kevesen tudtak. 

Sugározz fel, Scotty! – sokszor harsant fel ez a mondat a Star Trek sorozatban, amikor felszólították a USS Enterprise űrhajó főmérnökét, hogy kezelje a teleportáló berendezést.


A Scotty-t játszó kanadai színész, James Dohannak nagy álma volt, hogy eljusson a Nemzetközi Űrállomásra, ezért családja szerette volna, ha a hamvai elkerülhetnek az űrállomásra. A kérelmet bár elutasították, de Richard Garriottnak, amerikai űrturistának sikerült a színész hamvainak egy részét becsempésznie az űrállomás Columbus moduljába. Garriott senkinek semmit nem mondott erről, csupán ő és a színész családja tudta.

„Teljesen titkos volt” – mondta Garriott a Timesnak. „A család nagyon örült, hogy a hamvak eljutottak, de mindannyian csalódottak voltunk, hogy ilyen sokáig nem beszélhettünk róla. Most már elég idő telt el, hogy elmondhassuk. ” Doohan fia, Chris megköszönte Garriottnak, hogy néhai apja hamvait az ISS fedélzetére csempészte. „Amit tett, az megható volt – nagyon sokat jelentett nekem, a családomnak, és mindenekelőtt apámnak” – mondta.

Richard Garriot űrturista. Fotó: Wikipedia

Nem ez egyébként az első alkalom, hogy a színész hamvai az űrbe kerültek: egy része 2008-ban a SpaceX Falcon 1 rakétájának fedélzetén volt, de a rakéta az indulás követően szinte azonnal felrobbant, 2012-ben pedig egy urna James Doohan hamvaival repült az űrbe a SpaceX Falcon 9 fedélzetén.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?