Kép: Techeblog

Cleo egy olyan robot, ami egészen emberi jellegű, és akár még menőnek is nevezhetnénk, ha egyébként nem kapnánk hidegrázást tőle. 

Az Egyesült Királyságban lévő Engineered Arts a robotjait olyan mechanikával tervezi, és építi, ami nagyban hasonlít az emberi anatómiához. Mindennek a végeredménye egy olyan szerkezet, mint a lenti videóban látható Cleo is, ami bár lenyűgöző, de mégis kissé rémisztő. Cleo nyaka csigolyákból épül fel, tudja forgatni és billegtetni a fejét, de a karjait is mozgatja, mint ahogyan az ujjait is. Mindezt csendes, de erős motorok teszik lehetővé úgy, hogy a robot tényleg emberszerűvé válik, bár az arcvonásain még lenne mit javítgatni.

A szerkezet működéséért az Engineered Arts saját rendszere, a Mesmer felel, ami rendkívül összetett technológia. Bele tartozik minden, kezdve a hardverekkel (motorok, elektronika), szenzorokkal (kamerák, mélységérzékelők, LIDAR, mikrofonok), folytatva a firmware-rel (motorok szabályzása, pozíciók, nyomaték), bezárva a szoftverrel, ami a hangokért, interakciókért felel. Mindezt a cég teljesen a nulláról kezdte kidolgozni, és jutott vele odáig, ahol most tart. Sőt, létezik egy Virtual Robot nevű szoftver, ami a művészeknek és kreatív elméknek is jól jöhet, hiszen böngészőben teszi lehetővé, hogy 3D modellen tesztelhessék az elképzeléseiket. Nekünk pedig, laikus szemlélőknek elég annyi, hogy elismeréssel adózunk a teljesítménynek, ugyanakkor kissé bizalmatlanul szemléljük a robothölgy viselkedését.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!