Mire képes az egyre magasabbra törő cég új mobilja? Folytatják a menetelést vagy zsákutcába fordultak? Kiderül minden – Xiaomi Mi 11 teszt

Xiaomi Mi 11

A Xiaomi rövid idő alatt hazánkban is iszonyat népszerűségre tett szert, a vállalat termékeit, köztük a mobilokat viszik, mint a cukrot. Ettől függetlenül a kínai konszern sem tévedhetetlen, nekik is vannak rossz húzásaik a szuper modellek mellett. Megnéztük, hogy a közelmúltban bemutatott, papíron nagy tudású okostelefon melyik kategóriába tartozik – Xiaomi Mi 11 teszt jő!

Xiaomi Mi 11 teszt

Külső

Külsejében látszik, hogy egy igazi csúcsmodell, hiszen a kávák pengevékonyak, a képernyő ráhajlik oldalt a fém készülékházra, amely kellően vékony, a kijelzőbe vágott kamerasziget sem hiányzik, azonban a dizájn forradalmát ez a termék sem hozza el. A hajtogatós mobilokkal nem kelhet versenyre villantás terén, ez nem is lehet kérdés.

Xiaomi Mi 11 teszt

Ergonómia: Az összeszerlés kifogástalan. A gombok könnyen elérhetőek, nem lötyögnek. Nem csúszkál, a fogása kényelmes, az ergonómiára nem lehet panasz, és az is érződik hogy nem gagyi, filléres anyagokat használtak.
Strapabíró kialakítás: Lehet hogy bírja a vizet/nedvességet, de a hivatalos IP67 minősítést nem kapta meg. Hoppá, ez azért meglepő. Muszáj hozzá venni egy jobb tokot rögtön.
USB: USB 2.0 Type-C. Ez ma a kötelező minimum.
Fejhallgató csatlakozó: Nem… Nincs. Fájdalmas hiba ez.

Xiaomi Mi 11 teszt
Képernyő/készülékház arány: 91,4%, döbbenetesen jó érték ez!
Ujjlenyomat olvasó: Van, a képernyő alá pakolták. A tapasztalataink szerint igen jó hatékonysággal működik.
Méret/súly: 164,3 x 74,6 x 81 mm. 196 gramm. Kifejezetten nagy, viszont a súlya a méretéhez képest alacsony.

Kijelző

Nem kell finomkodni, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy jelenleg a világon az egyik legjobb kijelzővel rendelkező telefon a Xiaomi Mi 11.

Paneltechnológia: AMOLED, a lehető legjobb.
Méret: 6,81 inch, ezzel a legnagyobb mobilok közé tartozik.
Megjeleníthető színek száma: Több, mint 1 milliárd. Jelenleg ez a top ebben a termékcsaládban.

Xiaomi Mi 11 teszt
Felbontás: 1440 x 3200 pixel, Ilyen méret mellett ez extrémen jó felbontásnak számít, amit a remek pixelsűrűség (515 ppi) is alátámaszt. A kép borotvaéles, a vonalak tökéletesen simák, a legkisebb, legfinomabb részletek hiteles visszaadása is megoldott.
Képfrissítési ráta: 120 Hz, azaz másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes. Ez jobb, mint az mint az átlagosnak számító 60 Hz, hiszen dupla annyi képkoca áll rendelkezésre. De elmarad a jelenlegi legjobbnak számító 144 Hz-es kijelzőktől, igaz, csak minimálisan és a különbség gyakorlatilag érzékelhetetlen. (A nagy képfrissítési ráta fontosságáról itt írtunk korábban. )
Mozgásmegjelenítés: Teljesen jó, akadozás, szellemképesedés, duplikálódás nem tapasztalható.

Xiaomi Mi 11 teszt
Kontraszt: Végtelen. Ennél jobb nem lehet semmi.
Színek: A egyedi pixelvezérlésnek köszönhetően a színek belülről ragyognak, markánsak, fátyolosságnak nyoma sincs. A tónusok szépek, természetesek és a színhőmérséklet módosítható.
Betekintés szög: Hibátlan.
HDR: Támogatott a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése, és a modell még a legjobbnak számító HDR10+ szabvánnyal is boldogul.
Fényerő: 1507 nit a maximális fényerő a méréseink szerint. Ez kimagaslóan jó érték, és szemre is óriási a fényerő. Ennek köszönhetően a HDR tartalmak visszaadása igen látványos, illetve a modell napfényben, kültéren is jól használható.
Minimális fényerő: 1,1 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Corning Gorilla Glass 5. A lehető legjobb, amely hatékonyan képes megóvni a karcolásoktól, ütésektől, legalábbis elméletileg, mert a tesztelés során nagyon vigyáztunk rá.

Teljesítmény

E területen is nagyot gurított a modell, legalábbis erre jutottunk a Xiaomi Mi 11 teszt során. A modell ereje kiemelkedő, e téren is a világ legjobb készülékei közé tartozik a termék.

Xiaomi Mi 11 teszt

Hardver: 8 magos Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm) (1 db. 2,84 GHz Kryo 680 & 3 db. 2,42 GHz Kryo 680 & 4 db. 1,8 GHz Kryo 680 mag), 8 GB RAM, Adreno 660 grafikus chip.
Mire jó: Mindenre jó, amire ma mobil készüléket használni lehet. Az összes jelenlegi app kiváló minőségben fut. Csúcsgrafikás játékok, nagyfelbontású állományok, képszerkesztés, navigáció, videóvágás, minden gond nélkül fut.
AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló tesztprogramon 823 347 pontot ért el, ami elképesztően magas érték.
Adattárolásra szolgáló memória: 256 GB, elég mindenre évekig.

Xiaomi Mi 11 teszt
Oprendszer: Android 11 alapú MIUI 12.5 saját rendszerre építve. Ez természetesen tud magyarul, igen gyors, stabil, jó néhány extra szolgáltatással kiegészítve. Igen felhasználóbarát.
Melegedés: Hajlamos eléggé átmelegedni, ha teljes gázzal dolgozik a hardver, már csak ezért is érdemes szerezni egy tokot hozzá.
5G: Támogatott a legújabb és legjobb mobilkommunikációs adatátvitelű technológia használata.

Hang

Kiemelkedik a mezőnyből e téren is, de tény, hogy nem sokkal. Áttörésről továbbra sem beszélhetünk.

Beépített hangszóró: A maximális hangereje felülmúlja a legtöbb vetélytársát. Viszont a tisztasággal, arányokkal akadnak problémák, néha zajosodás is érzékelhető. Cserébe basszusok nincsenek, a végeredmény szikár, steril, műanyag hatású.
Fül-/fejhallgatóval: Sokkal-sokkal jobb a végeredmény, ilyenkor lehet használni zenehallgatásra is, ha valakinek nincsenek különösebben extra igényei.

Xiaomi Mi 11 teszt

Energia

Itt volt némi hiányérzetünk, energiagazdálkodás terén a Xiaomi Mi 11 bizony csak a tisztes középszert képviseli.

Akkumulátor: 4600 mAh, nem cserélhető. Ez a kapacitás ilyen teljesítményű, és az átlagosnál nagyobb fogyasztású hardver, valamint kijelző esetén nem kiemelkedő, sőt. Emiatt az üzemidő sem túl jó, használattól függően 5-10 óra körül alakulhat, ami messze van az e téren a csúcsot jelentő készülékektől.
Gyorstöltés: Támogatott (55W). Jó, hogy van! 30 százalékos töltöttségi szintre nagyjából 25 perc alatt jut el.
Vezeték nélküli töltés: Támogatott, bár ez szerintünk nem létfontosságú.

Kamera

A mai trendeknek megfelelően egy csomó különféle kamerát pakoltak a hátuljára, amely sokoldalú képalkotást tesz lehetővé papíron. És a valóságban is azt tapasztaltuk, hogy nagyon jó fotókat lehet vele lőni. Viszont azért hibátlannak nem neveznénk, bőven van még hova előre lépni.

Xiaomi Mi 11 teszt

Hátlapi fotó

Főegység: 108 MP, f/1.9, rekeszérték, normál látószögű, PDAF (fázis) fókusz, optikai képstabilizátorral. Nappal és éjjel is készíthetőek vele kifogástalan képek. A 108 megapixeles felbontásra egyébként szerintünk semmi szükség, de inkább több legyen, mint kevesebb.

Xiaomi Mi 11
Ultraszéles: 13 MP, f/2.4, 123˚ fokos látószöggel. Nappal okés, hasznos. Este, mesterséges fénynél felejtős, sajna. Ilyenkor ugyanis sokszor elmosódott, zajos lesz a végeredmény, és a színek sem olyan szépek.
Makró: 5 MG, f/2.4 rekeszérték. A tapasztalataink szerint csak megfelelő fényviszonyok mellett használható normális minőségű képek készítésére. Olyankor viszont remek fotókat lehet vele összehozni.

Xiaomi Mi 11 teszt
Zoom: Nincs optikai zoomkamera a készülékben.
Portré: A portré funkció nem hiányzik, de bizony elő-előfordul, hogy nem működik tökéletesen, mert gondjai akadnak a megfelelő képrészletek elhomályosításával.

Hátlapi videó

Felbontás: 8K, 4K, Full HD, minden van. A minőséggel sincs gond, és akár a makró kamerával is videózhatunk.
Stabilizátor: Van benne digitális stabilizációs technológia.
Lassítás: Van! Lassítás és szuperlassítás funkció is, Full HD-ban, akár 480 fps mellett is. Sokkolóan jó.

Xiaomi Mi 11

Előlapi fotó/videó

Fotó: 20 megapixeles széles látószögű, f/2.2 rekeszértékű kamera. A minőség elfogadható, de azért a nyomába sem ér annak, amit a hátlapi főegység produkál.
Videó: Full HD a maximum felbontás, és sötétben nem teljesít túl jól. Emiatt ha valaki magát mutagatná állandóan, az lehet, hogy jobban jár, ha egy másik terméket keres.

Ár

Xiaomi Mi 11 – 300 000 forint. A Xiaomi Mi 11 teszt során arra a következtetésre jutottunk, hogy a mobil tudásához képest ez szuper ár

Kinek ajánljuk – Xiaomi Mi 11

– Nagy tudású telefont keres
– Fontos a menő megjelenés
– Lényeges a hibátlan képminőség
– Játékra (e-sportra is akár) használná a telefonját
– Erős mobilra vágyik

Kinek nem ajánljuk – Xiaomi Mi 11

– Magamutogató vlogger
– Fontos a zoomkamera
– Olcsó telefonban gondolkodik

Még több információ a Xiaomi Mi 11 telefonról a termék hivatalos honlapján