Kép: Techeblog

A Star Trek egyik ikonikus figurája, Spock egy furán zörgő kristállyal beszéli meg, hogy milyen csodás is a Magnavox lézerlemez lejátszója. 

Kevesen tudják, hogy a CD-k és DVD-k megjelenését a lézerlemez előzte meg, ami bár valóban forradalmi tulajdonsággal rendelkezett, mégsem durrant olyan nagyot. A Magnavox lejátszóját maga Leonard Nimoy, a Star Trekben Spock bőrébe bújó színész igyekezett népszerűsíteni. A rendező igyekezett a 10 perces kisfilmet valamilyen formában Nimoy szerepéhez igazítani, és egyben azt is bemutatni, mennyire űrtechnika a szerkezet. Hozzá kell tenni, hogy az eszköz valóban komoly dolgokat tudott, hiszen szemben a VHS-sel, akár valóban kockáról-kockára is lehetett léptetni, sőt sztereóhangzást is biztosított.

Mindezek mellett hangsávokból sem csak egy akadt a jellemzően 30 centis átmérőjű lemezeken. Habár a lézerlemez számos előnnyel rendelkezett, és kép-hangminőségben is messze felette teljesített a mágnesszalagoknak, finoman szólva nem hódította meg a világot. Ami pedig a Star Trek vulkánijának személyét illeti, az őt alakító Nimoy egy idő után igyekezett volna szabadulni a karaktertől, hogy ne skatulyázzák be. Olyannyira, hogy a Khan Haragja című epizódban feláldozta magát a legénység többi tagjáért, de végül a színész is belátta, ez már bizony így marad. Ettől függetlenül természetesen sok más filmben is játszott, sőt, felbukkant egyszer a Columbóban, mint gyilkos, de nincs élő ember, aki őt látva ne azonnal Spockkal azonosítaná.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!