Kipróbáltuk az érdekes extrákkal kecsegtető Samsung HW-Q800A hangprojektort. Megnéztük hogy szól, milyen a kezelése, és hogy kinek jöhet jól.

Ez a Samsung HW-Q800A

Mit várunk ma egy hangprojektortól? Hát, hogy javítsa fel, váltsa ki egy tv satnya hangrendszerét, és legyen emellett egy otthoni audio rendszer, ami akkor is használható, ha csak rádiózni, zenét hallgatni szeretnénk. A Samsung HW-Q800A soundbar tavasszal debütált, és papíron minderre képesnek tűnt, de hát láttunk már karón varjút, úgyhogy megnéztük, hogy mit tud a valóságban, mik az erősségei és gyenge pontjai.

samsung hangprojektor

Kialakítás

Sokat nem variáltak a dizájnon, pont úgy néz ki, mint a legtöbb soundbar. Azaz egy nagy gerenda, amely majd egy méter széles (98 cm), 11,5 centi mély, és csupán hat centi magas, így a legtöbb mai tv, elé-alá vidáman befér.

Samsung HW-Q800A

Egy nagy hangszórórács borítja a frontfelületet és a tetejét, a ki- és bemeneteket (optikai audió + 2 HDMI 2.0) pedig a fenekére pakolták. A termék része egy különálló basszusláda, amely vezeték nélküli úton, rádiós kapcsolat révén csatlakozik a készülékhez. Ez sem nagydarab (21 x 40,3 x 40,3 cm), aminek könnyen viszonylag könnyen elhelyezhető egy kisebb lakásban.

Kezelés

Jár mellé egy távirányító, amellyel a legfontosabb funkciók elérhetőek, tehát váltogathatunk a források között, és módosítható a hangerő, illetve a hangmódokkal kapcsolatos beállítások. A frontfelületre pakolt LCD kijelző révén pedig minden pontosan nyomon követhető. A távirányító egyébként kiváltható egy ingyenesen letölthető Samsung appal (SmartThings), de erről még később lesz szó.

Samsung

Amennyiben egyik megoldás sem működne, még mindig ott egy kicsi kezelőpanel, amelyet a készülékház tetején helyeztek el, így vészhelyzetben annak gombjaival is vezérelhető, viszont ez meglehetősen kényelmetlen módszer. Azt is itt kell megjegyezni, hogy a modell támogatja az Amazon Alexa személyi asszisztens használatát, és ennek köszönhetően hanggal is vezérelhető akár.

Tartalmak

Kábel

A legegyszerűbb és legkevésbé elegáns megoldás, ha egy optikai audió vagy egy HDMI kábellel rákötjük a tévére, PC-re, konzolra. A HDMI 2.0 révén a 4K HDR videó jelek továbbítása is megoldott egyébként.

Samsung HW-Q800A

Bluetooth

Támogatja a Bluetooth technológiát, azaz vezeték nélküli úton is küldhetőek rá audió anyagok a kompatibilis eszközökről, azaz mondjuk telefonról, számítógépről vagy tévéről akár. A tapasztalataink szerint az eszközök hamar megtalálták egymást, a párosítás egyszerű, a kapcsolat hatótávolsága kb. 15 méter, a stabilitással pedig nincs gond, mert nem vesztették el egymást. Némi késleltetés tapasztalható, ami játékoknál már pont kellemetlen mértékű, de filmezésnél, videózásnál és pláne zenehallgatásnál egyáltalán nem zavaró.

WiFi

Rendelkezik beépített WiFi-vel, aminek révén integrálható egy nagyobb okos otthon rendszerbe, valamint közvetlenül képes elérni bizonyos netes zenei alkalmazásokat. Például a Spotifyt vagy a különféle netrádiókat. Tehát a már említett telefonos app segítségével meg kell neki parancsolni, hogy milyen appot (és akár azon belül milyen nótát) indítson el, és ezután már a hálóról szedi le a tartalmakat saját magának.

Samsung HW-Q800A

A WiFi segítségével van mód arra, hogy egy Samsung tévével összekössék vezeték nélküli úton, és ilyenkor nem is kell késleltetéssel számolni. Sőt, támogatja az általunk már korábban kivesézett Q-Symphony technológiát, aminek során egyszerre szól a tv és a soundbar, ami elméletileg a megszokottnál jobb hangminőséget eredményez. Ezt ki is próbáltuk a Samsung QN90A Neo QLED tévével, és konstatáltuk, hogy így is van.

Hangminőség

El is jutottunk a legfontosabb részhez, hiszen az extrák mit sem érnek, ha vacak a hangzás, azonban itt erről szó nincsen. A 8 darab hangszóróval látták el, a 3.1.2 csatornás eszközt, amelyből kettőt függőlegesen építettek be, és ezek felfelé sugározzák a hangokat. A termék megkapta a cég egyedi Acoustic Beam technológiáját, amelynek részeként igen aprócska lyukakon áramlanak ki a hangok, amelyek így egyenletesen oszlanak el.

hangminoseg

A hang minőségébe nem nagyon lehet belekötni, hiszen a hangerő kellően nagy, így a modell egy átlagos méretű lakást is képes megtölteni gond nélkül hangokkal. A mélyládának köszönhetően a basszusok erőteljesen, gazdagon brummognak, a dinamika érzékelhető, a megszólalás organikus, természetes. Zavaró hanghibákat nem tapasztaltunk, tehát zajosodás, sistergés, zúgás-búgás nincs. Több előre programozott hangmód közül lehet választani, és ha valakinek egyik sem tetszik, akkor még mindig ott az equalizer, amivel a saját ízléshez szabhatóak az arányok. De ha valaki ezzel nem akar foglalkozni, akkor rábízhatja az egészet az elektronikára, hiszen az Adaptív Mód bekapcsolásával a készülék teljesen automatikusan lövi be az épp futó tartalomtól függően a beállításokat.

samsung soundbar

A tisztasággal akadnak kisebb problémák, de hát ez általános elmondható ma a hangprojektorokról még. Tehát-e téren nem lehet méltó vetélytársa egy jobb sztereó hangfalpárnak, de hát igazából nem is azok ellenfelének szánják.

Mire jó?

Filmezésre, tévézésre, játékhoz, és zenehallgatásra egyaránt alkalmas, tehát egy meglehetősen sokoldalú masinát tettek le az asztalra a Samsung HW-Q800A személyében. Jobban szól, még azoknál a televízióknál is, amelyeket a megszokottnál lényegesen komolyabb hangrendszerrel láttak el. Tehát a fő feladatát képes ellátni.

Térhatás

A sztereó megteremétésével akadnak problémái 2,5 méteres távolság után. Ám ennek magyarázata logikus hiszen egyszerűen nincsenek elég távol ehhez egymástól a készülék hangszórói. Bár a cég azt ígéri, hogy a masina magában is alkalmas a térhatású hangzás megteremtésére, ám ez nem igaz.

samsung surround

Az összhatás meg sem közelíti azt, mint amit a több komponensből álló, “valódi” házimozi szettek használata esetén tapasztalunk. De viszont ezt jó eséllyel a Samsungék is tudják, hiszen a modell képes együttműködni a gyártó, direkt hangprojektorokhoz szánt szatellit hangfalaival. Ezek vezeték nélküli úton csatlakoznak a központi egység szerepét betöltő hangprojektorhoz, azaz egyszerűen, kényelmesen telepíthetőek, és a vezetékekkel sem kell vacakolni.

Ár – Megéri?

Samsung HW-Q800A – 240 000 forint. Szerintünk a Samsung HW-Q800A egyértelműen a jobb hangprojektorok közé tartozik, az extrái (főleg akkor ha valakinek jobb Samsung tévéje van) és a hangminősége együtt egyértelműen kiemelik az egyre gigantikusabbá duzzadó termékóceánból.

Kinek ajánljuk – Samsung HW-Q800A

– Elégedetlen a tévéje hangzásával
– Sokoldalú otthoni audio eszközt keres
– Fontos, hogy zenét is tudjon hallgatni hangprojektorán
– Oda van a zsíros basszusokért

Kinek nem ajánljuk – Samsung HW-Q800A

– Tökéletes térhatású hangzást keres
– Fontos a lehető legjobb sztereó
– High-end minőségre vágyik
– Nagyon olcsó, belépő szintű hangprojektort keres

Még több információ a Samsung HW-Q800A hangprojektorról a termék hivatalos oldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!